Poštovani ministre,

Pripadnici policije već nekoliko dana protestuju u Leskovcu zbog hapšenja četvorice bivših pripadnika 37. odreda Posebnih jedinica policije (PJP). Juče su im se pridružili rezervisti, svi u majicama, na prednjoj strani s likovima uhapšenih, a na poleđini s porukom Heroji 37. odreda. Hapšenje policajaca Nenada Stojkovića, inače potpukovnika MUP-a Srbije, Zorana Markovića, Dragana Milenkovića i Zorana Nikolića usledilo je nakon što je Fond za humanitarno pravo podneo krivičnu prijavu protiv 17 bivših pripadnika 37. odreda PJP, 2.03.2009. godine, a televizija B92 emitovala intervju sa svedocima-policajcima, pod jakom zaštitom njihovog lika i identiteta. Počevši od 13.03.2009. godine, Policijska uprava u Leskovcu i Predsedništvo Nezavisnog sindikata policije Republike Srbije podstiču policajce, koji se navode u krivičnoj prijavi Fonda za humanitarno pravo kao mogući izvršioci i naredbodavci ratnih zločina, da organizuju proteste, traže slobodu za uhapšene i obelodanjivanje imena-svedoka. Uveliko se među policijom priča da su protesti inspirisani akcijom Stop Hagu, u organizaciji Milorada Ulemeka Legije, u kojoj je ubijen premijer Srbije Zoran Đinđić.

U Leskovcu je vanredna situacija. Grupa od desetak policajaca pod pokroviteljstvom PU Leskovac, među kojima je i bivši pripadnik 37. odreda koji je na kundaku svoje puške urezivao broj Albanaca koje je pobio, manipulišu porodicama stradalih i ubijenih policajaca, šire priču da će svi policajci koji su bili na Kosovu biti uhapšeni, otvoreno prete da će ubiti svedoke-policajce i njihovu decu, traže da MUP obelodani imena svedoka-policajaca, da ih udalji iz policije i da im se sudi zbog „izdajstva“.

Pobuna bivših pripadnika 37. odreda PJP izazvala je veliku konfuziju i profesionalnu pometnju u MUP-u i Tužilaštvu za ratne zločine. Utisak javnosti je da je rukovodstvo MUP-a podeljeno oko hapšenja pripadnika policije koji su činili ratne zločine. U javnosti se takođe vidi da je Tužilaštvo za ratne zločine u strahu i pod jakim pritiskom što pokreće istrage protiv policajaca.

Poštovani ministre, mandat Fonda za humanitarno pravo i moj je da dokumentujemo ratne zločine i na osnovu toga da uznemiravamo institucije i javnost. Ovim pismom, pokušavam da Vas uznemirim da javno reagujete i kažete na kojim ste pozicijama – da hapsite počinioce ratnih zločina ili da ih štitite.

Poštovani ministre, očekijem od Vas da ohrabrite profesionalizam u policiji, pozovete sve koji znaju o ratnim zločinima da to prijave, da zaštitite svedoke-policajce i poručite svima koji su svoje ruke okrvavili da ih MUP neće štititi.

Na kraju, Vi ste 14.03.2009. godine primili delagaciju PU Leskovac u kojoj je, prema podacima kojima raspolaže FHP, pored pomenutog policajca koji je voleo da rezbari pušku, bio i policajac koji je organizovao prevoz i spaljivanje tela ubijenih Albanaca u fabrici Mačkatica. To nije dobro društvo.

 
S velikim očekivanjem,

Nataša Kandić

 
Peščanik.net, 18.03.2009.