• A A A
 • |
   

  Prečica ministra Dačića

  | 20/01/2012

   

   
  Priznajem da ne razumem slučaj Nikolaidis, a još manje iz njega izveden slučaj Ugričić, izuzev što shvatam da se radi o buri u čaši vode.

  Međutim, zabrinjava me slučaj Dačić. On je, naime, nedavno dao izjavu prema kojoj (1) napis Nikolaidisa predstavlja krivično delo terorizma, (2) Ugričićev potpis na apelu Foruma pisaca predstavlja pomaganje terorizma, pa da shodno tome (3) Ugričić treba da snosi zakonske posledice za svoje delo, to jest (4) treba da se nađe u zatvoru.

  Ako su to mišljenje i ocena Ministra policije, onda su oni pogrešni. Ali za to ni po jada, Ivica Dačić nije pravnik.

  Stvar je u tome što je ministar Dačić Ustavom i Zakonom ovlašćen da to svoje mišljenje izrazi jedino u krivičnoj prijavi koju bi protiv Ugričića podneo nadležnom Tužilaštvu, obaveštavajući ga da je – po mišljenju policije – izvršeno krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti. I to bi morao biti kraj aktivnostima policije i njenog ministra.

  Nadležni državni organ, a to je Tužilaštvo, bi onda odlučio šta će s tom prijavom, da li da je odbaci ili procesuira. U potonjem slučaju bi eventualno, shodno svojoj oceni, podigao i optužnicu. A onda bi sud odlučio da li je ta optužnica osnovana ili ne. Pa ukoliko jeste, delo bi kvalifikovao i počiniocu odredio kaznu. Možda i kaznu zatvora.

  Dačića sve to zamara. Mnogo je, brate, komplikovano. Može on to sve sam. Da delo kvalifikuje i odmah propiše kaznu zatvora. Nije džabe ministar.

  To se zove uzurpacija ovlašćenja ili pritisak izvršne vlasti na pravosuđe, teško narušavanje osnovnih ustavnih principa. To je ono što nam godinama spočitava Evropska unija. Izgleda da ministar policije nikada nije čitao Ustav dalje od preambule.

   
  Peščanik.net, 20.01.2012.

   
  Ver peliculas online