VAŠINGTON – Izraelski zvaničnici kažu da neće upozoriti SAD ako odluče da napadnu iranska nuklearna postrojenja, tvrdi jedan službenik američke obaveštajne agencije koji je upoznat sa tokom razgovora. Ovo obaveštenje, u formi niza privatnih razgovora na najvišem nivou, stvara napetost pred predstojeće sastanke u Beloj kući i na Kapitol hilu.

Izraelski zvaničnici tvrde da neće, ukoliko na kraju odluče da je napad neophodan, o tome obavestiti Amerikance, kako bi skinuli odgovornost sa SAD jer nisu sprečile potencijalni napad Izraela. SAD mesecima pregovaraju sa Izraelcima, pokušavajući da ih ubede da bi napad samo privremeno zaustavio iranski nuklearni program.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu i ministar odbrane Ehud Barak preneli su ovu poruku visokim američkim zvaničnicima koji su posećivali njihovu zemlju, uključujući i načelnika generalštaba, savetnika Bele kuće za nacionalnu bezbednost, direktora Nacionalne obaveštajne službe i druge funkcionere, koji su pokušavali da pomire stavove Izraela i SAD o tome kako da se reši problem iranskih nuklearnih ambicija.

Netanjahu je istu poruku preneo svim Amerikancima koji su dolazili na razgovore u Izrael, kaže ovaj američki službenik.

On je insistirao na anonimnosti u razgovoru o osetljivim strateškim pregovorima.

Bela kuća nije odgovarala na naše zahteve da ovu vest prokomentariše. Pentagon i kabinet direktora Nacionalne obaveštajne službe odbili su da daju komentar, kao i izraelska ambasada.

Iran tvrdi da je njihov nuklearni program namenjen miroljubivoj svrsi, ali Međunarodna agencija za atomsku energiju izrazila je zabrinutost da bi obogaćivanje uranijuma moglo da bude uvod u izgradnju nuklearnog naoružanja. SAD tvrde da ne znaju da li je iranska vlada odlučila da svoj nuklearni materijal upotrebi za naoružanje, i da ga upotrebi na projektilu ili nekom drugom uređaju.

Ovo tajno upozorenje najverovatnije će zabrinuti američke zvaničnike i pokrenuti sastanke na visokom nivou između SAD i Izraela.

Ali odluka da se napad sakrije od SAD rezultat je i izraelskog nezadovoljstva Belom kućom. Nakon posete savetnika za nacionalnu bezbednost, Toma Donilona, Izraelci su postali ubeđeni da Amerikanci neće preduzeti vojnu akciju, niti pristati na unilateralnu akciju Izraela protiv Irana. Izraelci su zaključili da će morati da napad izvrše unilateralno – što će najverovatnije ponavljati u nizu sastanaka tokom naredne dve nedelje u Vašingtonu, kaže ovaj službenik.

Obama će se tokom posete sastati sa najvišim zvaničnicima iz vlade i kongresa. Netanjahu dolazi u Vašington na sastanak sa predsednikom Barakom Obamom sledeće nedelje.

Ovo tajno upozorenje ruši utisak o javno jedinstvenom frontu, koji su dve strane pokušale da stvore šatl diplomatijom.

„Sa Izraelom sarađujemo da bismo zajedno napravili plan o sprečavanju izgradnje nuklearnog naoružanja u Iranu, i sprečavanju izvoza terorizma iz Irana“, kaže demokratski kongresmen iz Merilenda Dač Rupersberger.

On je posetio Izrael sa predsedavajućim obaveštajne komisije, republikanskim kongresmenom iz Mičigena, Majkom Rodžersom, gde se sastao sa izraelskim premijerom i ministrom odbrane, kao i sa drugim zvaničnicima.

„Razgovarali smo o činjenici da sankcije funkcionišu i da će postati mnogo agresivnije“, dodaje Rupersberger.

Takođe su razgovarali o predstavljanju jedinstvenog fronta prema Iranu, kako bi demantovali medijske izveštaje kako se dve države spore oko toga kako i kada napasti Iran.

„Moramo izvući pouku iz slučaja Severne Koreje. Pored silnih (mirovnih) pregovora, oni su na kraju napravili nuklearno oružje“, kaže on, „Poslaćemo poruku, što je mnogo – mnogo je, dosta je bilo odugovlačenja… sve opcije su na stolu.“

Rodžers je izjavio na CNN-u u ponedeljak: „Stekao sam utisak da Izrael vrlo ozbiljno razmatra napad na njihova nuklearna postrojenja. Oni smatraju da ova administracija… nedovoljno ozbiljno shvata realne vojne posledice iranskog napredovanja.“

„Oni smatraju da će morati sami da donesu odluku, imajući u vidu trenutno držanje Sjedinjenih Država“, dodao je on.

Američka obaveštajna služba i zvaničnici zaduženi za specijalne operacije pokušali su da održe dijalog sa Izraelom, uprkos zastoju na najvišem nivou, nudeći opcije poput dopuštanja Izraelu da koristi američke vojne baze u regionu za napad, kako bi obezbedili upozorenje Izraela pre napada, prema navodima jednog zvaničnika SAD i jednog bivšeg zvaničnika SAD, koji su upoznati sa tokom razgovora.

Saradnja se popravila na polju razmene obaveštajnih podataka u regionu, prema jednom sadašnjem i jednom bivšem američkom zvaničniku. Na primer, Izrael dostavlja ključne informacije u vezi sa Sirijom, sada kada su SAD zatvorile ambasadu i povukle svoje diplomate i obaveštajce, kaže jedan zvaničnik SAD.

 
Associated Press, 27.02.2012.

Peščanik.net, 28.02.2012.