- Peščanik - https://pescanik.net -

Cinizam ministra Šutanovca

“Proglašenje 23. aprila, datuma na koji su žrtvovana naša deca, za novi Dan Vojske Srbije doživljavam kao svojevrsni cinizam ministra odbrane Dragana Šutanovca; porodice poginulih radnika Radio televizije Srbije obeležiće, kao i svake godine noću, u 2.06 h, stradanje svojih najmilijih, a građani koji hoće da nam se pridruže učiniće to 23. u podne”, kaže za e–Novine Žanka Stojanović, majka poginulog Nebojše Stojanovića, jednog od šesnaestoro bezumno žrtvovanih radnika RTS tokom bombardovanja NATO, reagujući na intervju načelnika GŠ VS Ljubiše Dikovića “Politici”.

Ona u razgovoru za e–Novine kaže da je ministar Šutanovac “mogao da vodi računa o tome šta se dogodilo na taj dan, a ne da bude ironičan”.

“O čemu oni pričaju, kakav Drugi srpski ustanak?! Zašto nije Prvi srpski ustanak, neki od datuma iz Prvog svetskog rata, Berlinski kongres… Ne znam, zaista, šta je to što kod gospodina Šutanovca izaziva otpor prema porodicama poginulih, posebno prema meni kao majci. Na njegov zahtev je određen ovaj datum, dan kada je poginulo šesnaestoro ljudi, za čiju je smrt kriv vojni vrh. Sada čitam da će, kako kaže Diković, da podignu svu moguću silu da proslave Dan Vojske. Pa, što generali nisu angažovali sva moderna sredstva, kada su znali da će biti bombardovan RTS. A imali su ih, čak se general Delić hvalio kao svedok u Hagu da su on i njegovi ljudi mogli da snime koji avion šta prevozi i šta piloti razgovaraju”, kaže Žanka Stojanović.

Ona podseća da Vojska nije predala porodicama poginulih “dosije 466 u kojem se obrađivao transkript razgovora iz kojeg se videlo da će RTS biti bombardovan”.

“Imamo trag tog dokumenta, i dalje očekujemo da ga dobijemo od gospodina Šutanovca, ili od nekog drugog ko bude došao na njegovo mesto”, naglašava Žanka Stojanović.

Dragoljub Milanović, bivši direktor RTS, izdržava desetogodišnju zatvorsku kaznu zbog toga što nije izvršio naredbu Savezne vlade i izmestio ljude i tehniku iz zgrade u Aberdarevoj. On je, smatra naša sagovornica, “preuzeo partijski greh na sebe”.

“On je oćutao sve što mu je stavljeno na teret, verovatno želi da nekoga sačuva. Ako sve ostane kako jeste, on će u septembru ove godine biti slobodan, a toliko je grešaka u procesu protiv njega da možemo da tužimo i Sud. Ali smo se nadali da će te greške biti ispravljene. Postoji priča za koju nemam dokaze, da je SPS odlučio, negde 18. aprila 1999. da će, uprkos pretnji bombardovanjem, ostaviti ljude u RTS i da ih neće izmestiti. To što će Milanović biti na slobodi je politička volja i tu se ne može ništa uraditi dok se nešto ne promeni”, konstatuje Žanka Stojanović.

E-novine, 17.04.2012.

Peščanik.net, 18.04.2012.