Kad vlast javno predviđa ko će nam biti neprijatelji i koje neprijateljske poteze treba da očekujemo, to se zove politika. Kad to isto radimo mi, onda nam kažu da smo rasisti i ksenofobi. Pa gde je tu pravda?

Maltene svakog dana nas neko iz vlasti obavesti ko će raditi protiv nas kad je u pitanju Kosovo ili Evropska unija ili Prvi svetski rat… A kad mi isto tako predvidimo neprijateljsku delatnost stranaca, u ovom slučaju azilanata, niko da nas pohvali, niko da nam zahvali što smo se smrzavali na grudobranima naših opština i telima blokirali put onima koji će da kradu, siluju i devastiraju. Jeste da nemamo dokaze da bi oni to ikada uradili, ali kakve dokaze imaju političari da će nam drugi raditi o glavi, pa njih niko ne optužuje da su bezosećajni i netolerantni?

Nas da neko pita, mi ne bismo optužili vlast da nam je godinama ulivala nepoverenje prema drugima. Naprotiv, rekli bismo ponosno da smo po prirodi pronicljivi. Evo, nek nas pogledaju na pijacama pa nek se uvere: nema tezge na kojoj nećemo nanjušiti potencijalnu prevaru – znamo kad je roba precenjena (zar jedna pišla da košta toliko?!), kad se nakupci pretvaraju da su seljaci, kad kupus nije iz Futoga, a krompir nije iz Ivanjice… Mi uvek znamo, i što je još važnije – uvek i glasno kažemo zašto nešto nećemo da kupimo (da ne bude da nemamo para nego da imamo principe!). Ne damo mi da nas niko vara za naše pare. Dobro de, dali smo da nas prevare piramidalne štedionice, ali neće valjda to da nam se doveka nabija na nos. Uostalom, to što smo verovali raznima koji su nas ojadili samo dokazuje našu tezu da nikome ne treba verovati. I vlast nas u tome podržava.

Zato smo se sada opametili pa unapred znamo ko su nam neprijatelji i kakve nečasne namere imaju. Azilanti će da siluju, Sonja Biserko će da izda, Biljana Srbljanović će da izblati svetinje, Parada će da ozakoni pedofiliju, Albanci će da nas porobe, Evropska unija će da nas izigra…

Možda bi neko rekao da je to paranoidno. Mi mislimo da je preventivno. Što pre počnemo nekoga da mrzimo, to će nam biti lakše. Nama više ništa ružno ni ne mora da se desi. Mi mrzimo unapred.

Mrzimo unapred. Platićemo na odloženo.

Peščanik.net, 02.12.2013.


The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)