Foto: Vedran Bukarica

Otoman u UN

Predsednik Republike Srbije odneo je svoj otoman za psihoanalizu u Njujork, u sedište UN i tamo pokazao svom terapeutu, u ovom slučaju globalnom, na šta su osuđeni građani Srbije.

Šangaj, foto: Neda Radulović-Viswanatha

Kina pred zamkom srednjeg dohotka

Posle tri decenije rasta od gotovo 10 posto, ekonomski rast u Kini se naglo usporio. Da stvar bude gora, Međunarodni monetarni fond prognozira da će rast u Kini do 2028. godine opasti na 3,4 posto.

Foto: PxHere.com

Evropska ratna unija

Vizija puta mira koji ujedinjenu Evropu vodi u prosperitet počela je da bledi i pre nego što je Rusija napala Ukrajinu. Ruska invazija je ubrzala transformaciju u nešto mnogo ružnije.

Filip Gurjanov

Praha

Fotogalerija našeg dugogodišnjeg autora iz Praga. Izložbu možete pogledati u Svilari u Novom Sadu do ponedeljka 29. aprila. Autor je doktorirao na temu fenomenologije fotografisanja.

Protest ispred univerziteta Kolumbija, april 2024, foto: Wikimedia

Šta se dešava na Kolumbiji

Minuš Šafik, predsednica univerziteta Kolumbija, dovela je policiju da sruši studentski šatorski kamp podignut u znak protesta protiv izraelskog pokolja u Gazi. Uhapšeno je više od stotinu studenata.

Foto: Neda Radulović-Viswanatha

Cenzorski obračuni

Desnica je spremno preuzela rečnik bezbednosti i uvređenosti kako bi ostvarila svoje ideološke ciljeve, dok istovremeno denuncira levicu kao „probuđenu“ kad se služi istim jezikom.

Foto: Peščanik

Greška bi nas spasila

Jedni izlaze na izbore ako se ispune uslovi; drugi ne izlaze dok se ne ispune uslovi. U čemu je razlika? Kao da je neko naprosto hteo da izađe iz koalicije, bez obzira na sve.

Foto: Predrag Trokicić

Groteskna karikatura

MUP je nakon smrti D.D. (dez)informisao javnost da je umro prirodnom smrću. Ako nalaz veštaka potvrđuje da je preminuo od posledica prebijanja, reč je o svesnoj obmani i zataškavanju.

Foto: Peščanik

Ciljevi, strategije i vrednosti

Rezultati PISA testa su nas šokirali po šesti put. Naročito smo šokirani podatkom da je čak do 95 posto dece koja pohađaju trogodišnje stručne škole funkcionalno nepismeno.

Foto: Predrag Trokicić

Prvo hopni pa reci skoč

Dojahali su u sumrak (civilizacije) na priči o borbi protiv korupcije i kriminala da bi se ispostavilo da su jahači apokalipse koji kao Superhikovi otimaju od siromašnih da bi davali bogatunima.

Foto: Predrag Trokicić

Zašto treba izaći na izbore

U politici se računa pobeda i tu nema moralnih, već samo stvarnih pobednika. Autokrate se ne ruše sa vlasti u ravnopravnoj borbi: bitka za demokratiju je po definiciji neravnopravna.

Foto: Ivana Tutunović Karić

Nećemo valjda o tome

Politički projekat Kapor se razvija, a jedan deo Beograda se urbanistički menja, poprimajući obeležja kaporovštine koja se promoviše kao znak jugoslovenstva, čiji je on bio grobar.

Vidovdanska promocija Peščanika, JDP, 2010, foto: Aleksandar Anđić

Naša su kašnjenja kobna

Decenija bez Mirka Đorđevića: Danas bi imao šta da kaže i o ovom ogoljenom fašizmu na delu koji je počeo uveliko da diže glavu još na nasilno prekidanim tribinama Peščanika.

Kosovska Mitrovica, foto: Konstantin Novaković

Biro za izgubljene

Kancelarija za Kosovo i Metohiju je izmišljena kao okvir za sabiranje nejasnih i nerešivih okolnosti o kojima se ćuti, ili se ezopovskim činovničkim novogovorom saopštavaju loše vesti.

Foto: Peščanik

Dogovor koga nema

Opozicija je 2020. svoj stav o izborima pokazala bojkotom; sada bi stav o njima izrekla potencijalnim izlaskom na izbore. Onda je želela da ih delegitimiše, sada bi ih izlaskom legitimisala.

Foto: Peščanik

Bojkot

Pitanje da li izaći na izbore možda nije sasvim pogrešno ili izlišno, ali jeste manje važno. Savez opozicije i EU koja nije prijateljski nastrojena prema Vučiću – i jedno i drugo je važnije od 2. juna.

Peščanik

Donacije

Naši sadržaji su uvek bili i biće otvoreni i dostupni svima. Ali da bismo nastavili da radimo, potrebna nam je vaša podrška. Podržite Peščanik mesečnim, godišnjim ili jednokratnim donacijama.

Izbori, a ne glasanje

VIDEO – ProGlas podržava predlog opozicije za izmenu ustavnog zakona koji bi omogućio održavanje svih izbora na jesen. Govore Miodrag Majić, sudija Apelacionog suda i prof. Ivanka Popović.

Decenija bez Mirka Đorđevića

AUDIO – Ponovo slušamo Mirka u radio emisiji „Putnici za Emaus“ iz aprila 2006: Posle raspeća apostoli idu u Emaus. Spušta se noć. Odjednom kao da je neko s njima. Njihova srca bukvalno gore…

Gospodari muva

VIDEO – Deca su izvor opasnosti protiv koje se borimo policijom i sudstvom. Nemamo krovni zakon u oblasti prava deteta, koja su rasuta u 100 raznih zakona. Govori Nevena Vučković Šahović.

40 uputa za koaliranje

Novosti – Ako program vaše stranke nema ništa zajedničko s programom stranke s kojom sklapate savez, računajte da i njihov program nema ništa zajedničko s vašim: to vam je, dakle, zajedničko.

A grotesque caricature

The Ministry of Interior (mis)informed the public that D.D. died of natural causes. If the expert’s report confirms that he died as a result of a beating, we are dealing with a deliberate deception.

Dačić’s referendum

It doesn’t matter if Dačić is in favour of the death penalty, it’s not even a question if a referendum would be supported. It is crucial it could not even be called in Serbia for legal reasons.