Rainy Circus, Leszek Bujnowski
Rainy Circus, Leszek Bujnowski

Umesto odgovora na naš tekst u Peščaniku, u kome ukazujemo da postoje ozbiljne indicije da nikada nije doktorirao na Univerzitetu u Londonu (kako tvrdi), g. Mića Jovanović je na sajtu Megatrenda objavio sliku svog (navodnog) londonskog doktorata, na kojoj se vidi i njegov mariborski doktorat. Ta slika zapravo samo potvrđuje našu analizu, iz sledećih razloga:

Prvo, slika neke ukoričene teze nije dokaz da je dodeljeno zvanje doktora nauka. Za to dokaz može biti samo sertifikat, tj. zvanično uverenje od relevantnog univerziteta da je doktorat odbranjen i zvanje dodeljeno. To još nismo videli.

Drugo, strana koja se vidi je tadašnje zaglavlje/memorandum jednog departmana Londonske škole ekonomije, a na tom papiru je g. Jovanović otkucao naziv i detalje svoje teze i povezao je kao naslovnu stranu teze. U pitanju nije zvanični dokument LSE.

Treće, teze pod ovim imenom nema u biblioteci LSE.

Četvrto, i mentor g. Jovanovića, prof. Stephen Wood, negira da je teza odbranjena na LSE.

Peto, na samoj prvoj strani jasno piše da se teza podnosi na odbranu britanskom Savetu za nacionalna akademska zvanja (A Dissertation Submitted to the Council for National Academic Awards), i da je primarna institucija (sponsoring institution) Viša škola u Portsmutu (Portsmouth Polytechnic). To je upravo ono što smo i tvrdili, a imajući u vidu prepisku sa prof. Woodom. Kako smo u tekstu i objasnili, CNAA je dodeljivala diplome za institucije koje tada nisu formalno bili univerziteti, kao što je Viša škola u Portsmutu. Dakle, čak i da je ovaj doktorat odbranjen, titulu doktora ne bi dodelio LSE ili Univerzitet u Londonu (kako g. Jovanović tvrdi), već CNAA, odnosno Viša škola u Portsmutu. Štaviše, sekretarijat Univerziteta u Londonu je potvrdio kako na njemu nije registrovan doktorat pod imenom g. Jovanovića odbranjen 1983. (email g. Kita Gooda od 6.6.2014: „We do not have a record of a PhD from 1983 under this name.”).

Šesto, upravo je prof. Wood i naveo kako je teza podneta, ali je pala na usmenoj odbrani te je od g. Jovanovića zatraženo da izvrši veliku reviziju, a da po njegovim saznanjima revidirana teza nije podneta. Nje nema ni u jednoj biblioteci u Velikoj Britaniji, koliko god je g. Jovanović imao na svojoj polici.

Sedmo, treba primetiti podudarnost naslova teze koju je g. Jovanović podneo u Londonu (Work motivation in industrial relations of self-management (the case of Yugoslavia) – Radna motivacija u industrijskim odnosima samoupravljanja (slučaj Jugoslavije), sa tezom koju je odbranio u Mariboru osam godina kasnije i čija se korica vidi na istoj slici (Radna motivacija u demokratizovanim industrijskim odnosima).

Osmo, ukazujemo čitaocima da na sajtu biblioteke Megatrend Univerziteta za daljinsko učenje postoji sledeća odrednica o londonskoj disertaciji g. Jovanovića: “JOVANOVIĆ, Mića (1983), Modern British Management Theories, doktorska disertacija, London University”. Naziv te disertacije (Savremene teorije britanskog menadžmenta) potpuno se razlikuje od onog koji je u slici predočen, a u pitanju je biblioteka samog Megatrenda.

Na kraju, mi smo vrlo zahvalni g. Jovanoviću što je sam potvrdio sve naše navode, i ponavljamo: ako želi da dokaže da ima doktorat iz Londona, neka pokaže zvanično uverenje. Ako ga je izgubio, molimo ga da nas pismeno ovlasti i mi ćemo ga istog dana u Londonu izvaditi.

dr Marko Milanović i dr Miljana Radivojević

Peščanik.net, 08.06.2014.

PLAGIJATI