Plakat za operu Julka i Janez (po romanu Jedno dopisivanje Julke Hlapec Đorđević), 17.1.2017, SNG Opera, Ljubljana

Bez pravog imena

U proleće 1971, kad sam se prvi put zapošljavala, morala sam da obavim i pregled kod ginekologa. Bila sam sama u čekaonici, kad je ušao mlad romski par. Govorili su malo romski, malo srpski…

čovek na ulici

Epidemija i politički sistem

Takozvana predsednica vlade izjavila je da je posle vakcinacije AVtokratora poraslo interesovanje građana za imunizaciju. Ne zna se da li je gore ako je to tačno ili ako je bedna manipulacija.

Jagodina

Topli zec u Jagodini

Onome ko želi da demontira politički sistem u Srbiji, dobro bi došla studija izvodljivosti takve reforme na primeru Jagodine, budući da ona metonimijski (p)odražava sistem u malom.

žena pliva

Crno dete u bazenu

U crnoj populaciji Engleske 95% odraslih i 80% dece ne pliva, a samo 2% redovnih plivača su crni. Pogledajte plivačke kape – pre 50 godina ih je dizajnirao Speedo za belačku kosu…

behar

Svi muškarci i sve žene

U Srbiji se govori o muškom (seksualnom) nasilju nad ženama. To nije najbolji trenutak da muškarci objašnjavaju kako „nisu svi muškarci takvi“. Oni treba da ćute i slušaju šta žene imaju da kažu.

mlado drvo u cvatu

Zašto muškarci ćute

Neki od izveštaja koji su beležili svedočenja ratnih zarobljenika u logorima tokom rata u Hrvatskoj devedesetih, navode neuobičajeno veliki broj slučajeva seksualne torture nad muškarcima.

bačena dečija maska za lice

Obavezna vakcinacija i škole

Njujork je uspeo da obezbedi više časova uživo nego mnogi bolje opremljeni gradovi. Ali skoro 3 meseca otkad su vakcine dostupne nastavnicima, manje od pola njih je primilo prvu dozu.

starica sa maskom na licu hoda ulicom

Dar za mrtve duše

Triptih: O vitaminima za penzionere, o Borisu Tadiću u Utisku nedelje i o seriji Porodica – šta je to bilo? Parodija, bal vampira ili nostalgični povratak Slobe pod kojim je rastao sadašnji dželat Srbije.

Nalepnica: Neprijatno mi je

Poluidiotizam

Nakon što se pojavio snimak Vesića u kafani, on je „uputio izvinjenje“. Kome? Lekarima koji padaju sa nogu i mole da se poštuju mere? Kriznom štabu na čije sednice „dođe ponekad“ jer nije član?

drvene merdevine

Niko više ne sme umreti

Godinama unazad životi građana Srbije vrede koliko jeftini građevinski materijal. Režim nas ugrađuje u temelje svoje samovladavine, a sudovi su tu da čuvaju ugled nelegitimnih vlastodržaca.

Foto: Peščanik

Srpski svet

U njegovom središtu je sila nesputana zakonom (mač) i opravdana verom (krst). Simbol krsta prikriva nacionalnu ideologiju koja preko religioznog autoriteta pravda bezakonje nastalo pod Vučićem.

bačena maska za lice i kutija Bromazepama

AstraZeneca: muk

Ako čitalac, kao ja, ima žensku decu mlađu od 30 godina vakcinisanu AstraZenecom, nije mu bilo svejedno kada je iz Rima stigla vest da postoji veza između ove vakcine i zgrušavanja krvi.

Foto: Peščanik

Ubosti pitanjem

Bilo bi u tome neke kosmičke pravde. Ako je zapošljavanje partijsko, zar ne bi bilo pravedno da to bude i vakcinacija, sada kada je važno? Pljesak za predsednika je skoro jednoglasan…

Exit

Bez mene

Cenim Milana Vukomanovića i njegovu odbranu autonomije univerziteta od klerikalizacije, ali ne bih potpisao peticiju o tome: napis Sergeja Flerea me je podsetio da uvek treba birati društvo.

oblaci

Ustavi zapisani u vetru

Neki su napisani da bi ograničili samovolju monarha, a neki da bi opravdali kraljevsku ili carsku svemoć. Neki su ozakonili revolucijom stečene slobode, a neki su napisani da bi ukinuli prava robova i žena.

Protesti podrške Navaljnom, Nevski prospekt, Sankt Peterburg, 24. januar 2021.

Navaljni u zatvoru

Prekršaji zatvorskih pravila uključuju „ustajanje iz kreveta 10 minuta pre naredbe“, odbijanje jutarnjih vežbi i to što je „na sastanak sa advokatom došao u majici kratkih rukava“.

maska za lice bačena u travu

Rudna Glava

Ako se pogleda odnos vakcinisanih i nevakcinisanih, on ugrubo podseća na rezultate s nekoliko prošlih izbora – vakcinisani su poraženi kao što su na izborima bili pregaženi opozicioni birači.

Grafit: Pustite Anu odmah

Monstruozno, sumanuto i suludo

Slažem se sa Anom Brnabić koju mediji predstavljaju kao predsednicu vlade. Teško je ne naći sukob interesa između ljudi na vrhu vlasti i neke firme od koje je država nešto nabavila. Pa i vitamine.

Foto: Slavica Miletić

Pacijent u Rudnoj Glavi

Danas je poseban dan u borbi protiv virusa i za opstanak Srbije. Vakcinu prima predsednik lično. Iz svih većih mesta jutros su krenuli autobusi sa porukom: Rudna Glava je naš Gazimestan.

Protest mira, 3. april 1993, foto: Goranka Matić

Diptih za ovu sedmicu

Vladavina junaka „Porodice“ je umetnički neobrađivana, pa nije lepo da se publici najpre predoči kako njegovo hapšenje izgleda iz vizure njegove gospoje i njihove kćeri.

Medicinski fakultet u Kragujevcu

Indeks 1, Indeks 2…

AUDIO – Aferu Indeks na Pravnom fakultetu u Kragujevcu smenilo je poništavanje diploma i doktorata na medicinskom fakultetu. Govori Zoran Radovanović, dopisnik Danasa iz Kragujevca.

Happy Pills

Baćuškin dar

Minerali, vitamini, to je em hranljivo, em preventivno, iako protiv korone nedokazano, em svakom penzionerskom srcu milo. A i struka je tu saglasna. Samo nek se stado nakrca vitaminima C i D…

Peščanik

Donacije

Naši sadržaji su uvek bili i biće otvoreni i dostupni svima. Ali da bismo nastavili da radimo, potrebna nam je vaša podrška. Podržite Peščanik mesečnim, godišnjim ili jednokratnim donacijama.

Kokošarska država

Mladina – Teško je razumjeti odluku predstavnika Srba da baš u svakoj prilici bude sudrug vladajuće elite čija ideologija slavi ustaštvo, patološki nacionalizam i ekonomski razara zemlju.

Jevrejsko groblje

Buka – Moji su preci sahranjeni na starom Jevrejskom groblju u Sarajevu. Devastirano groblje ne govori samo o brisanju tragova jedne porodice, nego i o uništavanju spomeničke kulture uopšte.

Concert of the world

In the recent article in Foreign Affairs, Richard Haas and Charles Kupchan argue for the Global Concert, or Concert of the World, by analogy with the Concert of Europe in the 19th century.

Your money or your life

Which is better – to work in spite of the pandemic and save your health while risking losing your job? Which is scarier – to end up in a hospital with pneumonia or on the street, broke?

Lynch society

The first thing we think of when we talk about lynching, is that it is the opposite of the rule of law. Today, that practice is mostly eradicated, but we are witnessing another phenomenon: media lynching.

Ustav šaptom pade

VIDEO – Izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju predviđaju blagoslov Sinoda SPC za upis studenata i zapošljavanje i otpuštanje profesora bogoslovskog fakulteta. Govori Milan Vukomanović.

Beskrajna priča

VIDEO – Prvi oružani srpsko-hrvatski sukob na Plitvicama pre 30 godina smatra se početkom rata u Hrvatskoj. Govore novinar Drago Hedl i istoričar Tvrtko Jakovina. Razgovor vodi Svetlana Lukić.

Šampioni vakcinacije

AUDIO – Direktor Doma zdravlja u Nišu tvrdi da je ovaj grad šampion Srbije u vakcinisanju dok broj zaraženih dramatično raste. Govori Zorica Miladinović, dopisnica lista Danas iz Niša.