Foto: Predrag Trokicić

Država piše

Ne znam zašto će država da piše udžbenike iz geografije. Da li je Kosovo deo Srbije ili nije, kao i gde je srpski svet nije predmet geografije. I ako zna nešto o tome, šta ona zna o geografiji sveta?

Tito

Zašto Tito nije kao Willy Brandt

O Titovom izbjegavanju odlaska u Jasenovac – ako predsjednik ozbiljne i u svijetu cijenjene države kao izraziti anti-nacionalist i sekularist donese takvu odluku, valjda za to ima svoje promišljene razloge.

Zagreb 1968.

Drugi napad na Radu Končara

On je ostao najveća crvena krpa hrvatskim desničarima, veća od Josipa Kraša ili Đure Đakovića. Končar je bio Srbin, komunist i partizan, što je već sasvim dovoljno za histeričan odnos prema njemu…

cucula okačena za luster

Roditelji kao majke

Najpoznatiji psihoterapeut na prostorima bivše Jugoslavije, lekar opšte prakse, Zoran Milivojević, ove nedelje, u svojoj redovnoj kolumni u Politici, odlučio je da se vrati temi razmažene dece.

Foto: Ivan Čolović

Vrpca

U govoru novog patrijarha Srbi su pupkom vezani za majku Kosovo, a njihovo rođenje je zaustavljeno. I to nikoga u Srbiji nije zabrinulo. Naprotiv, tome su se odmah pridružili drugi govornici o srpskom Kosovu.

maska za lice na grani

Da li je virus racionalan

Može se reći da je virus racionalan (efikasan ako pripisivanje racionalnosti virusu zbunjuje). Dodatnu potvrdu možemo naći u činjenici da je virus utoliko efikasniji ukoliko smo mi manje racionalni.

dečije igračke

Rodoljubivi prosvetni zanos

Neće nama stranci pisati udžbenike – tako su otprilike prošle nedelje govorili Vulin i Vučić. Ali čitalac zna da je preko ministarstva prosvete država uvek bila jedini ovlašćeni i mogući autor udžbenika.

Foto: Predrag Trokicić

Džihadi Džon u Srbiji?

Verovali smo da javne egzekucije pripadaju srednjem veku. Ali predsednik najavljuje: „Kada sam rekao da će ljudi biti šokirani upotrebio sam blag izraz… reći ćemo prvo da sklone decu od ekrana.“

zakrpljeni put

Biti Drobnjak

On je večni vd direktor Puteva Srbije. Dok vam auto skakuće poput srndaća i jedva se drži na kolovozu, budite sigurni da ste u Srbiji. Ljubav prema našim očajnim putevima, to je vrhunac rodoljublja.

ruke u baštenskim rukavicama koje kopaju zemlju

Ukopacija Srbije

Država će softver za obračun plata u javnom sektoru po nekim procenama platiti 1000 puta više od realne cene. I ako je cena samo 100 puta naduvana, takve zarade se ni Eskobar ne bi postideo.

Foto: Predrag Trokicić

Sindikalac, ugrožena vrsta

Zbog rupa u Zakonu o radu, poslodavac koji želi da sankcioniše povredu radne obaveze ili kršenje radne discipline, umesto disciplinskog postupka protiv zaposlenog pokreće – otkazni postupak.

lampa - zlatno prase

Zlatni dodir režima

Da li se govna nekada mogu dovesti u vezu sa zlatom? Mogu, i to društvenom ili političkom alhemijom, kada u autoritarnom poretku dođe do situacije ugroženosti kolektivnog identiteta.

Foto: Predrag Trokicić

Dostojna!

Svog izabranog poglavara SPC će predstaviti lako dostupnom biografijom i pozdraviti rečima: Dostojan! Sasvim slučajno, dostojnost je i jedan od osnovnih uslova za izbor i ostanak na sudijskoj funkciji.

Punkt za vakcinaciju na Beogradskom sajmu

Sledeće dve nedelje su ključne

Prošlo je godinu dana od konferencije na kojoj je korona proglašena najsmešnijim virusom u istoriji, koga ima samo na fejsbuku. Da bismo bolje razumeli kontekst, vratimo se još mesec dana unazad.

devojka fotografiše mobilnim telefonom

Šta je meni Telenor

Ne znam zaista koji su parametri za poslovnu politiku gospodina Kelnera, ako se zaista tako zove, tek Telenor sam jedne večeri zatekao u krivolovu na medijske slobode. I to u koaliciji sa Telekomom…

Fotografije Marlon Branda i Al Paćina iz filma Kum

Poreklo izmena zakona

Kakav je to zakon od nacionalnog značaja, kako je Zakon o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu predstavio jedan tabloid? U najkraćem, reč je o kontroverznom poreskom zakonu.

česma

Novac i Jasenovac

Od priznavanja prava drugima da žale za svojim žrtvama i zahteva da se isto to pravo prizna i „Srbima“, reditelj „Dare iz Jasenovca“ lako je stigao do tvrdnje da „tuđe“ žrtve uopšte nisu bile žrtve.

Estonia 2020, foto: Märt Põder/Wikimedia Commons

Politika srednjeg prsta

Osnove za izradu nacrta zakona o istopolnim zajednicama ne prate elementarnu pravno-političku logiku koja odlikuje demokratske zajednice. Slede upućivanja na nedostatke pojedinih rešenja…

Natpis: Polyamory Now

Demokratsko samoponištavanje

Da li je u demokratiji dopušteno zabraniti sklapanje istopolnih zajednica? Boško Obradović smatra da jeste i njegov stav ne iznenađuje. Novost je što se on povodom toga poziva na demokratiju.

Foto: Predrag Trokicić

Nema staraca za zemlju

Nakon „Dare iz Jasenovca“ i najave filma o Oluji, postoji opasnost od banalizacije još jedne kompleksne teme. Zato prilažem sinopsis filma o Oluji iz perspektive poraženih.

Peščanik

Donacije

Naši sadržaji su uvek bili i biće otvoreni i dostupni svima. Ali da bismo nastavili da radimo, potrebna nam je vaša podrška. Podržite Peščanik mesečnim, godišnjim ili jednokratnim donacijama.

Glava u toplom

Novosti – Čak je i Franjo Tuđman, vodeći računa o općem raspoloženju svjetine, imao potrebu naglasiti da njegova žena, „srećom“, nije ni hadezeovka ni hadezeovka.

Zlo banalnosti

Mladina – Ministarstvo kulture odbilo je otkupiti knjigu Filosofija palanke, jer nije prevedena na hrvatski, pa stoga neka je đavo nosi. Pokazalo se da je vrag ono malo slovo s u riječi Filosofija…

A death in the family

This is not an article about Djordje Balasevic or his death. Those who knew him better, who loved his songs more than me, will write about him. This is an article about Yugoslavia and its death.

Strateška glupost

AUDIO i transkript – U predlogu Strategije naučnog i tehnološkog razvoja više se pominje veštačka inteligencija nego posledice pandemije. Govore članovi MASA-e Biljana Đorđević i Vladan Čokić.

Ekonomski imunitet

VIDEO i transkript – Sistem ne prepoznaje pola miliona u sivoj ekonomiji ili 200.000 starijih od 65 godina bez prava na penziju. Govori Jelena Žarković sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Pozdrav iz Novog Sada

AUDIO i transkript – Novosađani se, osim sa koronom, bore protiv Novog Sada na vodi. Sa kineskim partnerima je potpisan ugovor o izgradnji Fruškogorskog koridora… Govori Nedim Sejdinović.