Foto: Vedran Bukarica

Kompleks spasitelja

Kao Biden, i Trump se predstavlja kao spasitelj. Evocira vizije američke apokalipse. Govori da imigranti „dolaze i ubijaju naše građane u brojevima koji se ne pamte“. Reč „ubijanje“ je ponovio 11 puta.

Foto: Ivana Tutunović Karić

Perverzno inverzno

Do ove situacije, gde je neuspešni atentat na Donalda Trampa u Pensilvaniji iskorišćen kao ultimativni dokaz napada na Aleksandra Vučića (i njegovu porodicu), došli smo korak po korak.

Foto: Peščanik

Trampavo povezivanje

Meta je formalno bio Tramp, ali su pucnji na njega rikošetirali pravo u dušu svakog režimlije koji drži do predsednika Srbije i njegove porodice. Nogu je povukao ministar policije.

Foto: Wikimedia Commons

Zračenje male formule

Ove godine obeležavamo 50. godišnjicu Hokingove jednačine, važne karike u naučnoj teoriji koja nam je pokazala da crne rupe ne žive večno. Njen matematički izraz glasi: T=ℏc3/8πGMk.

Foto: Predrag Trokicić

U ime oca

Više puta je dirigovan izliv gneva u vrhu režima, povodom navodnih pretnji Vučiću i njegovoj porodici. Takva vrsta razjarenosti je postala uigrana, tačno se znalo ko šta ima da kaže.

Foto: Peščanik

Obaranje ruku

Vlada pre par godina donela uredbu da se ne kopa litijum; vlada ovog leta donese odluku da se kopa litijum. Zašto je bio potreban Ustavni sud za to? Mogli su taj sud da sačuvaju za nešto drugo.

Srebrenica i društveno pamćenje

Srebrenica i društveno pamćenje

VIDEO – Povodom godišnjice genocida u Srebrenici Fond za humanitarno pravo je organizovao debatu na kojoj su govorili i istoričari Srđan Milošević i Milan St. Protić i lingvistkinja Marija Mandić.

Mirsada Malagić

Govori Mirsada Malagić

29 godina od genocida u Srebrenici: Žena kojoj su ubijeni muž i dva sina, pred MKSJ svedoči na suđenju Karadžiću. Snimak Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove iz Haga.

Foto: Peščanik

Otrov škorpiona

Dokumentarni film koji su snimili sami Škorpioni u julu 1995. bio je deo njihove arhive kojom su nameravali da se hvale nakon rata – kada će takvi zločinci biti proizvedeni u nacionalne heroje.

Foto: Ivana Tutunović Karić

S Vučićem na umu

Transparentnost Srbija nedavno je (zajedno sa CINS-om) završila osamnaestomesečno istraživanje o rasipanju javnih resursa. Gde god da smo zagrebali, nalazili smo nove primere otimačine.

Foto: Peščanik

Privid mira

Hamas je 7. oktobra ubio Inonove roditelje i nekoliko njegovih prijatelja. Već par nedelja kasnije, Inon je pozivao na obnovu zajedničkog mirovnog pokreta. „Svaki sukob se jednom mora završiti.“

Foto: Predrag Trokicić

Zaštita ustavnosti

Pre nekoliko dana je u RGZ pokrenut postupak za konverziju prava korišćenja zemljišta površine oko 3.330.000 m2 u pravo svojine sa dosadašnjeg vlasnika Republike Srbije u korist kompanije Ziđin.

Foto: Predrag Trokicić

Srbija bez voznog reda

Da su stvari s litijumom postale krajnje ozbiljne pokazuju i hapšenja od nedelje. Ljudi su zatvorili prugu Loznica – Zvornik na 2 sata. Tako su odlučili da protestuju. A onda je došla policija da hapsi.

Foto: Vedran Bukarica

Britanija, ostrvo koje nestaje

Ne smanjuju se samo škole u Britaniji. Smanjuju se i deca koja ih pohađaju. Posle više od decenije mera štednje, današnji britanski petogodišnjaci su za ceo centimetar niži nego što su bili 2010.

Foto: Predrag Trokicić

Bilježnica Robija K.: Slučaj rogač

Dida je raširijo ruke: „Šta fali Bajdenu?“ Barba Ferdo je rekao: „Kako šta fali, jebate? Pa viš da ne zna ko mu glavu nosi! Ne može pogodit vrata, čoviče, koma ga je gledat! Ima miljon godina…“

Foto: Predrag Trokicić

Gordost i mlitavost

„Nećemo dozvoliti da Srbija izvozi litijum“, rekao je odlučno. „Izvoziće litijumske baterije, ako to uopšte bude moguće“, dodao je pomirljivo. Čekajte, kakva je to jadna pretnja?

Peščanik

Donacije

Naši sadržaji su uvek bili i biće otvoreni i dostupni svima. Ali da bismo nastavili da radimo, potrebna nam je vaša podrška. Podržite Peščanik mesečnim, godišnjim ili jednokratnim donacijama.

Obećanje

AUDIO – Hiljade autobusa, vozova i kola dovezlo je na Gazimestan 28. juna 1989. godine „dva miliona“ zajapurenih Srba da čuju Miloševićevo obećanje „da ni oružane bitke nisu isključene“.

Višegrad – 32 godine

VIDEO – Danas je 32 godine od kada su pripadnici srpske paravojne formacije pod komandom Milana Lukića zapalili 72 bošnjačkih civila, zatvorenih u jednoj kući u naselju Bikavac u Višegradu.

Srbi neće u monahe, Srbi krenuli za Evropom

AUDIO – Na spasovdanskoj litiji su nošene mošti Justina Popovića. Evo kako on pred monahinjama manastira Ćelije 1966. proklinje Beograd i Evropu.

U ime beba

Novosti – Najzanimljivije u članku Žarka Markovića je ono što u njemu nije objavljeno. A nije objavljeno da je protiv generala Momira Talića podignuta optužnica za teške ratne zločine.

Visoki napon

Mladina – Svi ti performansi po visokim temperaturama na prvu zvuče komično, kad ne bi režiseri bili opasni hrvatski nacionalpopulisti ili srpski vođa Vučić i jataci mu u Crnoj Gori.

Stolen Lives

DwP – By not prosecuting the war crime of the mass murder of Roma in Skočić, the thread of racism against Roma weaves into the statements and actions of Serbian officials today.

A vortex of violence

The other day, my younger daughter told me that her friends, celebrating the end of middle school, wanted to make T-shirts saying: “We don’t care about your Škodas, we have Lamborghinis.”