Foto: Predrag Trokicić

Statistika i krvna zrnca

Premijerka kaže da će „granica Srbije biti zatvorena za crnogorske mafijaše“ jer, da citiram i predsednika, da se ne uvredi: „želimo da sačuvamo građane od kriminalnih grupa iz Crne Gore“.

Alma mater studiorum, Universita di Bologna

Rekvijem za studente

U Italiji će se univerzitetska nastava sledeće godine odvijati online. Tzv. pandemija je iskorišćena kao povod za sveobuhvatnu difuziju digitalnih tehnologija, koja se sad poslušno sprovodi u delo.

Foto: Predrag Trokicić

Nepristojna ponuda

Dokopao si se moje adrese i poslao mi ovo čudno pismo u kome od mene tražiš, ni manje ni više, nego da te – volim. Kao razlog za ova topla osećanja pominješ sume od 4.000 dinara i 100 evra…

Foto: Predrag Trokicić

Netanijahu je već pobedio

Kada se pojavio u okružnom sudu u Jerusalimu sve oči su bile uprte u njega, dok su na optuženičkim klupama nedaleko odatle sedele desetine ljudi čija su suđenja neuporedivo važnija.

Foto: Peščanik

Pet za umetnički dojam

Ustavni sud je odbacio inicijative za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti i zakonitosti Odluke o proglašenju vanrednog stanja. Onda smo juče dobili i obrazloženje te odluke.

Foto: Predrag Trokicić

Odgovor Tužilaštva

Ovo obaveštenje sam dobila iz Tužilaštva za organizovani kriminal kao odgovor na krivičnu prijavu protiv Vladimira Đukanovića. Suština je u tome da oni smatraju da nismo pružili dovoljno dokaza…

Foto: Peščanik

Ko se boji rada još?

Za vreme vanrednog stanja smanjen je broj kontrola inspekcije rada, a onda su troškovi putovanja za inspektore rada smanjeni za 70%. Time je produženo vanredno stanje za sve nas koji radimo.

Foto: Peščanik

Sve sam izdajnik do izdajnika

Zaista, šta to „za našu decu“ nudi i garantuje tekući kriminalni režim? Dualno obrazovanje, naravno. Čitalac bi rekao, nema laži, nema prevare. Sve se kaže jasno i nedvosmisleno.

Foto: Peščanik

Loše izvinjenje

Svoju tiradu dr Kon je završio tvrdnjom: „Bez vanrednog stanja i mogućnosti direktnih nabavki mogli bismo da se slikamo. A naći će se pravnici koji će objašnjavati… i govoriti suprotno. Uvek se nađu.“

Foto: Peščanik

Mitomani

Ovo u Sarajevu bila je utakmica balkanskog prvenstva mitomana profesionalaca, prva balkanska liga, jedna od najjačih na svijetu. Tu su i amateri, poput simpatičnih antifašista, a ostali su promatrači.

Foto: Predrag Trokicić

Bauk antifašizma kruži Sarajevom

Subotnji marš antifašista jako je iznervirao nacoše sa svih strana koji će se i dalje skribomanski utrkivati kako uvrijediti Sarajlije i umanjiti značaj skupa nesuvislim i zlobnim komentarima.

Foto: Predrag Trokicić

Etika cediljke

Kad putujete po BiH znate da ste u hrvatskoj enklavi po džinovskim plakatima sa likovima Gotovine, Tuđmana i Thompsona. Još se niste povratili, a naletite na zid šestospratnice sa likom Mladića.

Foto: Predrag Trokicić

Quid tibi Hecuba?

Boško Obradović zavređuje da bude tematizovan samo onda kada mu se upućuje kritika. On i njegov pokret ne zaslužuju nikakav kredit, a Dejan Ilić mu je dao jedan velikodušan, takoreći veresiju.

Foto: Predrag Trokicić

Pismo plemenitog mučitelja

Šta je mislio predsednik SNS-a dok je uz pomoć svojih eksperata sastavljao uvredljivu poslanicu za penzionere? Jednu, istovetnu za sve. Morao je da svoju nestišljivu logoreju svede na dve stranice…

Foto: Ivana Tutunović Karić

Čaršijska vest

U medijima je zapravo trebalo da vidimo naslov Ustavni sud: vanredno stanje nas ne zanima. To je odgovor na pitanje koje su gotovo dva meseca postavljali pravnici, advokati i novinari.

Foto: Ines Tanović Sijerčić

Sarajevo post festum

Ovdje treba odmah razjasniti da je misa koju je kardinal Vinko Puljić održao u prvom redu politički, a ne vjerski čin. Budući da je kao takav ispravno prepoznat, izazvao je brojne gnjevne reakcije.

Foto: Ivana Tutunović Karić

Dobro došli u zemlju nauke/muke

Način na koji su nadležno ministarstvo i Vlada postupili sa Institutom za filozofiju i društvenu teoriju potvrđuje da u Srbiji nema ni dijaloga ni dobre vere u interakciji s naučnom zajednicom.

Josif Brodski

Brodski kao sugovornik

Dana 24. maja, navršava se 80 godina od rođenja Josifa Brodskog. Tim povodom pisac Aleksandar Genis i povjesničar kulture Solomon Volkov prisjetili su se razgovorâ s ruskim nobelovcem.

Foto: Predrag Trokicić

Moda Marjanova

Dok se bavio strogim postom, Obradović je tražio sat vremena na javnom servisu, kako bi se obratio javnosti. To bi bio jedan od uslova da prekine gladovanje. Naravno da to vreme nije dobio.

Foto: Ivana Tutunović Karić

Investitor non grata

Gazde „Jure“ ponašaju se eksteritorijalno, imaju svoja pravila i tek pomalo poštuju zakone Srbije da ne bi potpuno potonuli iz radnopravne u krivičnopravnu analizu. Sada je i ta granica prekoračena.

Foto: Ivana Tutunović Karić

Omamljeni vanrednim stanjem

Umesto da gase, političari i mediji potpiruju požar. Nedostaje nam imunitet protiv virusa: zdravstveni i društveni. Bolest je ozbiljna. Mi smo, pak, od nje načinili katastrofu.

Peščanik

Donacije

Naši sadržaji su uvek bili i biće otvoreni i dostupni svima. Ali da bismo nastavili da radimo, potrebna nam je vaša podrška. Podržite Peščanik mesečnim, godišnjim ili jednokratnim donacijama.

Evolucija psovke

Novosti – Umjesto da rabi prežvakane i zastarjele fraze namijenjene diskreditiranju nepoželjnih, premijer danas staje pred protivnike i isporučuje kletvu nad kletvama: Fuj, politički aktivisti!

Travestija sjećanja

Mladina – Ovogodišnji ustaški dernek na Bleiburgu bio je storniran zbog pandemije i zabrane austrijskih vlasti, pa su zvaničnici pohodili groblja i grobišta diljem Hrvatske i Slovenije.

Just one point below the line

The very fact that the government analyzed the content of a report related to the situation in Serbia is a sign of progress compared to the usual outright ignoring that such reports are usually met with.

Šerpovanje

VIDEO – Upotreba kuhinjskog pribora u doba korone virusa i Aleksandra Vučića. Snimci iz različitih delova Beograda: šerpe, lonci, trube, bubnjevi, pištaljke, zvončići i jedan veliki gong.

Sindikalno i političko organizovanje žena u Srbiji danas

VIDEO – 34. tribina Nije Filozofski ćutati, govore Tatjana Macura, Nada Novaković, Jasna Janković, Dragana Božić i Nada Sekulić.

Specijalni rat protiv nezavisnih medija i novinara

VIDEO – 33. tribina Nije Filozofski ćutati, gde Filozofski dodeljuje počasnu nacionalnu frekvenciju N1, govore novinari N1 i drugih nezavisnih medija.