Fotografije čitateljki, Slavica Miletić

Fotografije čitateljki, Slavica Miletić

Predsednik Sudana Omar al-Bašir jedini je aktuelni državnik u svetu koji je optužen za zločine protiv međunarodnog prava. Međunarodni krivični sud izdao je do sada dva naloga za hapšenje u kojima se navode optužbe protiv njega.

U prvom od njih, on se tereti za široko rasprostranjeni i sistematski napad na stanovništvo Darfura, počinjen od 2003. do 2008. godine. Stotine hiljada neislamskih civila i vojnika su u tom periodu bili žrtve ubistava, prisilnog premeštanja, silovanja, mučenja i pljačke, što se tretira kao zločin protiv čovečnosti i ratni zločin. Kao predsednik države Sudan i de jure i de facto glavni komandujući snaga koje su počinile krivična dela, Omar al-Bašir se za navedene zločine tereti po sedam tačaka optužnice.

U drugom nalogu Pretresno veće Međunarodnog krivičnog suda navodi da je nakon uvida u dokazni materijal tužilaštva odlučeno da se u novi nalog za hapšenje uvrste i optužbe za genocid počinjen nad stanovništvom Darfura. U tri tačke predsednik Sudana se tereti za genocid počinjen ubistvima, izazivanjem teških telesnih i mentalnih povreda kod žrtava i namernim izazivanjem životnih uslova sračunatih da dovedu do fizičkog uništenja napadnute grupe.

Po procenama Ujedinjenih nacija, u periodu na koji se odnose optužbe protiv Al-Bašira, tokom kampanje njemu potčinjenih oružanih formacija u Darfuru – ubijeno je oko 300.000 ljudi, a preko dva miliona proterano iz svojih domova.

Prvi nalog za hapšenje izdat je u martu 2009, a drugi u julu 2010. Optuženi do danas odbija da se preda.

Omar al-Bašir nema mnogo prijatelja u svetu, mada su do sada neke zemlje odbile ili propustile da ga izruče Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu.

Omar al-Bašir je prijatelj Srbije. Prijateljstvo se razvija i učvršćuje. Predsednik Tomislav Nikolić ga je pre par dana povodom Dana državnosti odlikovao „Ordenom Republike Srbije na lenti za zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Republike Srbije i Republike Sudan“ (link: http://predsednik.rs/predsednik/ukazi-o-odlikovanjima).

Republika Srbija potpisnica je Rimskog statuta Međunarodnog krivičnog suda.

Nadelio se do sada Tomislav Nikolić odlikovanja znanima i neznanima. To je u neku ruku oblast gde je od 2012. kao predsednik Srbije najaktivniji. Ordenjem i medaljama zakitio je, recimo, kontroverzne svetske lidere poput Uga Čavesa i Aleksandra Lukašenka, zatim bivšeg francuskog obaveštajca Pjera Anri Binela, osuđenog u matičnoj državi na pet godina zatvora zbog izdaje (zato što je 1999. kao član delegacije NATO srpskoj strani dostavio važna vojna dokumenta). Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković odlikovan je posle objavljivanja dosijea Fonda za humanitarno pravo, u kojem su rekonstruisani dokazi o učešću njegove 37. brigade u zločinima na Kosovu 1999. i asanaciji terena posle njih.

Bilo je svega. Ipak, orden za Omara al-Bašira je nešto posebno.

Autor je istraživač Fonda za humanitarno pravo.

Peščanik.net, 19.02.2016.

Srodni link: Koalicija za Međunarodni krivični sud – Pismo Predsedniku Srbije