- Peščanik - https://pescanik.net -

čita umesto nas 48

IZVODI IZ ŠTAMPE 06-09.03.08.

Mi jednostavno ne možemo da se ponašamo kao da Kosovom upravlja automatski pilot i da odšetamo. Danijel Frid, funkcioner vlade SAD, Politika, 06.03.08.

Koštunica u zagrljaju radikala čeka izbore.
Blic, 07.03.08.

Rukovodstvo DSS-a približilo se SRS-u, a njeni birači su bliži DS-u.
Zoran Lučić, funkcioner CESID, Press, 09.03.08.

Ne može se, doduše, u demokratiji ničim kazniti partija poput Demokratske stranke Srbije koja, uprkos tome što nema većinu ni u vladi, ni u skupštini, uspeva da ostvari ambiciju da upravlja i jednim i drugim.
Dragana Matović, uvodničarka, Politika, 06.03.08.

Koštuničina primedba da je Evropska komisija morala da konstatuje da je Srbija poništila nezavisnost Kosova, kada je već konstatovala da je Kosovo proglasilo nezavisnost, ima smisla. Takva se primedba opravdano može staviti, jer izostavljanje stava Srbije jasno favorizuje Prištinu na uštrb Beograda, kaže diplomatski izvor „Politike” u Briselu koji je želeo da ostane anoniman. Politika, 06.03.08.

Premijer dr Vojislav Koštunica već pokušava da proturi takav pobednički proglas tezom da je oko Kosova već postignuto „nacionalno jedinstvo“. Jer, nacionalno jedinstvo se zapravo ne može utvrditi nijednim demokratskim putem – ono se proglašava.
Dimitrije Boarov, uvodničar, Danas, 06.03.08.

Pa kada Koštunica (sričući sa papira) zavapi: „Koji smo mi to ljudski ili božiji zakon pogazili“, on naglas otkriva ono što obavešteniji znaju – da se on poistovetio sa Srbijom, da je Srbiju (psihološki, naravno) usisao u sebe i svoju sektu i da sopstvenom i nespornom neumešanošću u Miloševićeve gluposti i nepočinstva nastoji da pokrije celokupnu noviju istoriju Srbije. Tu imamo posla sa diletantskom belom magijom.
Svetislav Basara, uvodničar, Danas, 06.03.08.

Koštunica je pomešao lične stavove i dužnosti premijera.
Čedomir Čupić, profesor BU, Blic, 09.03.08.

Srbija se ponašanjem predsednika Vlade udaljava od evropskih integracija i samu sebe, na neki način, pretvara u Albaniju. Državu koju smo videli i imali pre 40 godina, državu koja živi svoj život i ima svoju istinu i svoje vreme.
Jelko Kacin, funkcioner Evropskog parlamenta, Danas, 07.03.08.

Ako u ovom trenutku i postoji bilo kakva politika Beograda na KiM, ona se pre svega vodi tako da se zamaskira odgovornost naših vlasti za sve što se ovde dešava. Vojislav Koštunica je svestan toga da će u istoriji srpskog naroda ostati zabeležen kao čovek koji je srušio Miloševića, ali i izgubio KiM, i sada pokušava to da prikrije nečim što, nažalost, u krajnjem može da rezultira odlaskom Srba sa ovih prostora.
Rada Trajković, kosovska političarka, Dnevnik, 06.03.08.

Sada se… sračunato umesto izbora, na kojima bi građani mogli da odluče o istoj stvari, ali koji bi imao posledice po politiku vlade, predlaže referendum, čiji rezultat, što god se odluči, ne mora da ima nikakve posledice po politiku vlade.
Dušan Pavlović, docent BU, Politika, 08.03.08.

Ideja DSS o održavanju referenduma na kome bi se građani opredelili da li su za Srbiju u EU sa Kosovom ili bez njega nije ništa drugo nego politička ujdurma koja ima samo jedan cilj – skinuti odgovornost sa sebe. Recept je već oproban i primenjen aprila 1998. kada je Milošević, posle paradiranja njegove delegacije na pregovorima u Rambujeu, raspisao referendum sa pitanjem da li bi u rešavanju problema Kosova trebalo da učestvuju i strani posrednici. DSS je taj potez ocenila kao podmetanje kukavičjeg jajeta srpskom narodu. Sada nema ni kukavica ni jaja.
Branislav Grković, komentator, Blic, 08.03.08.

Politička čaršija je do sada sve Koštuničine postupke najčešće tumačila njegovom prevashodnom željom da što duže ostane na premijerskoj stolici. Zato vredi primetiti da je, prevremenim izborima koje je sam inicirao, Koštunica samom sebi verovatno zapečatio premijersku karijeru.
Biljana Baković, novinarka, Politika, 09.03.08.

Jasno je da je Koštunica, busajući se patriotistički u grudi, žrtvovao budućnost svoje zemlje i izgubio sve.
Milan Nikolić, ekspert, Blic, 09.03.08.

Zabrana mirovnog marša žena, sa obrazloženjem da „može doći do ugrožavanja zdravlja, bezbednosti i imovine“, pokazuje pravu prirodu vlade koja se obračunava sa mirovnjakinjama, a dopušta destrukciju grada u rušilačkom pohodu.
Iz saopštenja SDU, Tanjug, 08.03.08.

Policija je zaustavila četvoricu predstavnika pokreta „Evropa nema alternativu“ nedaleko od zgrade u kojoj živi Koštunica i obavestila ih da održavanje skupa nije dozvoljeno… Članovi pokreta su, nakon bezuspešnog ubeđivanja sa policijom, zalepili na fasadu jedne zgrade plakat na kojem je pisalo: „Koštunice, javi se da idemo zajedno u Evropu. [email protected]“, a ostavili su i 200 grama kafe i ratluk koje su, kao gosti, poneli na poklon.
Blic, 08.03.08.

Na sednici vlade u četvtak, kad se govorilo o evropskim fondovima za obrazovanje, nisam primetio da se ministar prosvete Zoran Lončar i premijer Koštunica s tim nisu složili.
Dragan Šutanovac, ministar, Danas, 08-09.03.08.

Ko je jedino njemu (Koštunici) izdao sertifikat da meri sposobnost, spremnost i patriotizam drugih?
Nada Kolundžija, poslanica, Kurir, 08.03.08.

Neverovatno je da onaj koji želi da omogući bolji život svim građanima u Srbiji gubi poverenje premijera.
Dragan Šutanovac, ministar, Politika, 08.03.08.

Već je previše degutantno posmatrati dve različite ideologije u jednoj vladi.
Tomislav Nikolić, funkcioner SRS, B92, 06.03.08.

Nemoguće je da budem smenjen voljom jedne većine, a da Koštunica ostane premijer izabran drugom većinom.
Oliver Dulić, predsednik parlamenta, Večernje novosti, 06.03.08.

U Srbiji postoje dve većine. Obe postoje samo dok je u njima partija prvog ministra.
Mihal Ramač, uvodničar, Danas, 08-09.03.08.

Srbija je već ušla u fazu psihološkog građanskog rata.
Živan Berisavljević, funkcioner SDP Vojvodine, Dnevnik, 06.03.08.

Nema izbora, osim izbora.
Dragan Vujadinović, poslanik, Danas, 08-09.03.08.

U tem Somboru, gde je ‘’svega na volju’’, svega ima, osim hleba, i gde se izgleda sjatio sav kosovski živalj umešan u pravljenju kifli, bureka i žu-žua, grupa građana koja se s ‘’Kapitala’’ preorijentisala na Sveto pismo, organizovala je najpre demoliranje, zatim bojkot, a onda i prvi krug ekonomskih sankcija prema pekarama u vlasništvu Albanaca. Pod biblijskim geslom: ‘’Ko tebe kamenom, ti njega hlebom’’ – grupa NN građana delila je besplatni ‘’srpski lebac’’ svim Somborcima sviknutim da kupuju ‘’šiptarski lebac’’. U čemu je razlika? Valjda u rukama – ‘’šiptarski lebac’’ se mesi od vojvođanskog brašna i tvrde vode, albanskim rukama, dok se ‘’srpski lebac’’ mesi vojvođanskim brašnom, tvrdom vodom i srpskim rukama. Te je grupa građana nabavila bajati srpski lebac, zvani kamenje, i pokazala „patrijotski’’ (sa J, jašta) prepev Biblije: ‘’Ko tebe kamenom, ti njega bajatim hlebom’’.
Dragoljub Petrović, uvodničar, Glas javnosti, 07.03.08.

Starost je gurnula mladost u širenje patriotizma. Starost je zadovoljna, mladost je pokazala da se na nju može računati. Neron je ushićen, misli da to Rim gori. Ave Vojo, pozdravljaju te oni koji će umreti. Od suza radosnica kojima gasi požar, ne vidi da to gore naša deca dok dele bedževe, hleb i baklje ili čekaju mobilizaciju. Zašto je to najuzvišenije mesto žrtve u patriotizmu, večna privilegija mladosti? Ovo sa podelom besplatnog hleba nije najgore. Da li će nas jednog dana legitimisati ili bedževima označavati ako uđemo u radnju čiji je vlasnik Albanac? Da li ćemo dospeti na spiskove i moliti boga da ne budemo izvučeni za nagradu? Gore bi bilo da nas tuku ako pokušamo ući u te prodavnice. A najgore će nam se desiti ako se usudimo odbiti da jedemo onaj besplatni hleb. Zato, pamet u glavu. Kada vas na pitanje imaju li veknu crnog patriotizma, upitaju da li želite današnji ili ćete čekati svežeg sutrašnjeg, odgovorite da ćete uzeti polubeli-polucrni. Da vam ne presedne i da kogod ne zameri.
Tomislav Drvar, Somborac, Danas, 07.03.08.

Razbijanje pekara i deljenje besplatnog hleba se dešavalo samo u nacističkoj Nemačkoj 1933. kada su Nemci ispred jevrejskih zanatskih radnji delili besplatne proizvode.
Nemanja Stamenčić iz Pokreta „Evropa nema alternativu“, Dnevnik, 07.03.08.

Unija Srbije i Kosova moguća je samo u nebeskom carstvu.
Martin Šlecinger, analitičar, Beta, 09.03.08.

Stvarnost je jasna: Kosovom više nikada neće upravljati Srbija.
Danijel Frid, funkcioner vlade SAD, Beta, Tanjug, 06.03.08.

“Sve opštine i enklave sa teritorije Kosova tretiraju se kao ugrožena područja“, rekla je ona (Verica Kalanović, funkcionerka Vlade Srbije), i dodala da su zbog toga i „predviđene najniže kamate u celoj Republici koje će iznositi jedan odsto“.
FoNet, 06.03.08.

Ministri Rasim Ljajić i Dragan Đilas posetiće u ponedeljak Goru. Oni će biti prvi ministri u istoriji koji će kao članovi Vlade Srbije posetiti tu oblast na KiM. Goranci su, inače, odlučno protiv nezavisnosti KiM.
Večernje novosti, 08.03.08.

Mi jednostavno ne možemo da se ponašamo kao da Kosovom upravlja automatski pilot i da odšetamo.
Danijel Frid, funkcioner vlade SAD, Politika, 06.03.08.

Podela Kosova u zamenu za nezavisnost može biti obmana. To se već desilo 1995, kada se računalo da će nemešanje Srbije u pad Krajine biti možda nagrađeno pripajanjem Istočne Slavonije. Sve se na kraju završilo „poštovanjem teritorijalnog integriteta međunarodno priznate države” i „integracijom hrvatskog Podunavlja u Hrvatsku”. Tako će biti i ovoga puta.
Slobodan Antonić, analitičar, Politika, 06.03.08.

Mislim da je svaki građanin Srbije od 17. februara 2008. godine dužan da se ponaša tako kao da je njemu lično otet deo imovine… Bilo bi lepo da su naši političari odgovorniji, sa jačom verom i odlučnošću, mogli bi poput Gandija da sednu sa narodom na neki golemi trg, da krenemo svi u štrajk glađu dok ne stignu ostali iz cele Srbije da nam se pridruže i da gladni, nenaoružani u tišini čekamo spasitelja.
Eva Ras, uvodničarka, Politika, 06.03.08.

Slovenačka politika je u međuvremenu – uz pomoć dopisnika iz Beograda koji izveštavaju da Srbi rado pazare u „Merkatoru” i drugim slovenačkim dućanima, a za gubitak Kosova svi anketirani Beograđani osuđuju „isključivo srpske političare, počev od Karađorđevića, preko svih onih od 1945. nadalje” – uverila publiku da su se „Srbi istutnjali” kao i da „nijedan bojkot slovenačke robe nije uspeo ni pod Miloševićem, pa će danas još manje”, te da više nema potrebe odlagati priznanje Kosova. Tezama koje, ukratko, dokazuju da u Srbiji nijedno čudo ne traje duže od tri dana, pa će tako proći i žal za Kosovom.
Svetlana Vasović-Mekina, dopisnica, Politika, 06.03.08.

Kao i sve drugo, i takozvani kosovski dug je potpuno ispolitizovan. Navodno, to ima neke veze sa tim da li Srbija priznaje ili ne priznaje nezavisnost Kosova. Iz toga bi trebalo zaključiti da je Kosovo deo Srbije ili zavisi od nje ako Srbija plaća kosovske dugove.
Vladimir Gligorov, ekonomista, Blic, 07.03.08.

Iz Eparhije raško-prizrenske juče su poručili da „saradnje sa misijom EU i lažnim šiptarskim institucijama neće biti” i optužili mitropolita Amfilohija, građanina druge države, da se direktno svrstao, ne samo protiv stava nadležnog episkopa Artemija, nego i vlade i Skupštine Srbije, koji su bezakonu tvorevinu nastalu 17. februara otvoreno nazvali „lažnom državom”.
Politika, 06.03.08.

Ceh „kosovskog boja“ u SPC platiće tamošnji srpski živalj.
Dnevnik, 07.03.08.

Videli smo i kako su Železnice Srbije „preuzele“ železnički saobraćaj na severu Kosova. Verujemo da ovim nije iscrpljen celokupan arsenal mera iz Akcionog plana, ali efekti dosadašnjih poteza nikome, ali baš nikome, nisu doneli ništa.
Zoran Čadež, uvodničar, Blic, 09.03.08.

Nije tajna da neki politički lideri sa severa sebično maštaju o podeli (Kosova), ali ovo nije dobar put jer ćemo samo isprovocirati Unmik da reaguje. Uz njih će biti i Kfor, a ako on preuzme sever – tek smo onda u problemu. Zato ne mislim da je ceo scenario dogovoren sa Rusijom. I sam njihov predstavnik u NATO, Rogozin je poručio da Srbija treba da izbegava provokacije.
Oliver Ivanović, kosovski političar, Glas javnosti, 06.03.08.

I dok na adresu Beograda iznova stižu prve optužbe da „povećava tenzije u jugoistočnoj Evropi“, sa severa Kosova predsednik srpskih opština na Kosovu Marko Jakšić poručio je: „Srbija je sposobna da sama odbrani svoju teritoriju i nije joj potreban ruski Kfor na terenu, već naoružanje ruske armije za svaku eventualnost“.
Blic, 06.03.08.

Kakva to politička vizija progovara kroz Marka Jakšića…? Kakva to državnička mudrost preuzima prugu na severu Kosova sa rezultatom da posle dva dana i taj jedini voz iz Kosova Polja ne saobraća, a šef Unmika Riker kaže da „svako kretanje vozova srpske železnice predstavlja jasan izazov koji neće biti tolerisan“. Kakva to pamet pali i uništava carinske prelaze na administrativnoj granici sa Kosovom, da bi posle par dana sve bilo isto, samo po Srbe malo gore. Koji to ingeniozni planer razoružava srpske policajce širom pokrajine?… Provokacije i jeftino junačenje oročeno na po dva dana dobro doneti neće. Ni državi, ni Srbima širom Kosova, posebno onima u enklavama… To nije rad ozbiljne Vlade, to je ciničan podsmeh svakoj ideji Srbije integrisane u EU, ali i ruganje nadi i snu o Kosovu koje jednog dana ipak može biti deo Srbije. Mada ko zna, kad baš Jakšiću Rusi pošalju oružje, možda i Skadar povratimo.
Stojan Drčelić, komentator, Blic, 06.03.08.

Sednicu Vlade je obeležilo i sporenje ministra za KiM Samardžića i ministra vojnog Dragana Šutanovca da za šefa vladine interresorne službe bude postavljen sadašnji pomoćnik Samardžića Ljubomir Kljakić. Šutanovac se osvrnuo na nedavnu Kljakićevu izjavu – da Srbija ima pravo da vojno reaguje na Kosovu i da je razočaran (Kljakić) što je po istraživanjima samo 19 odsto građana Srbije spremno da oružjem brani Kosovo – i rekao da nije primereno da se imenuje čovek koji poziva na vojnu intervenciju, a njemu samom ta obaveza ističe za nekoliko meseci. Na to je Samardžić rekao da Kljakića novinari „najverovatnije nisu dobro interpretirali“.
Blic, 07.03.08.

Šiptari su se jasno opredelili za etnički čisto Kosovo. E, i ja se sa njima potpuno slažem. Znači, to nije srpski izbor. Kosovo će biti etnički čisto, ali da li će na njemu živeti Šiptari, to neka se dobro zamisle.
Miroslav Šolević, bivši lider kosovskih Srba, Glas javnosti, 07.03.08.

Lako je srbovati u severnom delu Mitrovice i biti nacionalista. Ali, dajte da vidimo kako žive ljudi u Gračanici i kako da oni srbuju na adekvatan način.
Dragan Šutanovac, ministar, Politika, 09.03.08.

Šiptari su svoj nacionalni program odradili vrhunski, što novcem, što seks politikom.
Milan Bečejić, direktor RTV Šabac, Danas, 08-09.03.08.

Mig i saglasnost za stvaranje nezavisne države Kosovo dat je u kabinetu Borisa Tadića.
Marko Jakšić, kosovski političar, Tanjug, 08.03.08.

Posle priznavanja (Kosova) vlade Slovenije, opština Šenpeter Vrtojba iz Nove Gorice navela je da ostaje prijatelj sa SO Voždovac.
Glas javnosti, 08.03.08.

Kosovo i košarka će u istoriji Srbije na početku 21. veka stajati jedno pored drugog, zato što na identičan način odslikavaju našu tragičnu sposobnost samoizdaje.
Miodrag Zarković, uvodničar, Press, 09.03.08.

Prema poslednjem istraživanju, od svih Evropljana skoro da najduže i najviše buljimo u magičnu kutiju. Punih pet sati dnevno, u proseku. Taman toliko koliko je Tesla spavao na dan da bi mogao da postigne u životu sve što je naumio.
Ozren Milanović, uvodničar, Politika, 07.03.08.

Dva učenika osnovne škole koji su tokom nedavnih protesta učenika u Vlasenici, povodom jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova tražili od učenika bošnjačke nacionalnosti da poljube zastavu RS, kažnjeni su vaspitno-disciplinskom merom.
Beta, 08.03.08.

Težište vlasti se pomerilo ne udesno nego ekstremno desno… Nama ostaje samo sumorna perspektiva – da li će u Srbiju pre doći vanredni izbori ili uvođenje vanrednog stanja.
Dragoš Ivanović, komentator, Republika, mart 08.

Srpska vera u oružje ponekad je komična. Kad je ono u jeku rata u Bosni Vladimir Žirinovski tuđom krvlju plaćao porast stranačkog rejtinga, obećao nam je, na jednoj od turneja, nekakvo tajno rusko oružje, nazvano „elipton”, koje nepogrešivo tamani neprijatelja, pa se posle ispostavilo da je razvoj te vrste naoružanja trebalo da preuzme neki šabački plastičar koji je razvio tehniku izrade noša koje sviraju kad dete obavi nuždu.
Dragoljub Žarković, uvodničar, Politika, 07.03.08.

Zveckanje, pa makar i praznim oružjem na našim granicama, predstavljalo bi pretnju i to ne samo psihološku, već i stvarnu.
Milan Komar, analitičar, Glas javnosti, 08.03.08.

Ako ste jači, možete nešto nekome da otmete. Ali, ne i da ga naterate da nešto uzme na silu.
Večernje novosti, 08. 03. 08.

Narod ima mudrosti. Preko preče, naokolo bliže. Ali mi volimo preko. Što pre u ekstrem, u krajnji ishod. U pobedu sa velikim „p”. Po cenu života. Ima nečeg poetskog u tome. Ima poezije u našoj uvek Pirovoj pobedi. Ne osećamo da smo živeli, ako nismo patili.
Branislav Lečić, glumac, Politika, 07.03.08.

Amerikanci mogu da budu bilo koje nacionalnosti i bilo koje veroispovesti i da imaju bilo koje prezime. Da bi ste bili Srbin u Srbiji morate da budete Sloven, pravoslavni hrišćanin i da vam se prezime završava na „ić”. Ta nepopustljivost predstavlja suštinu sukoba Srbije i Kosova.
Majkl Polt, diplomata, Politika, 07.03.08.

Neki naši „patrioti“ su prosto-naprosto šovinisti.
Vidosav Stevanović, pisac, Glas javnosti, 08.03.08.

Dinkić nas iz „narodnjačke koalicije“ naziva „kolektivnim ludacima“. Ma, nismo mi ludi, nego je Dinkić definitivno prolupao.
Velimir Ilić, ministar, Press, 07.03.08.

(Tomislav) Nikolić je kazao da su mediji u Srbiji različito izveštavali sa Tadićeve (Boris) konferencije za novinare, pominjući u tom kontekstu agenciju Tanjug, koja se po navodima predsednika SRS (nije greška, opaska T. K.), u dva izveštaja „prala” zbog „ogoljenog stava” predsednika Srbije.
Tanjug, 08.03.08.

Sad smo suviše obuzeti svojim svetom i vremenom, pa je svevremenost naših klasika suviše težak zadatak za nas.
Vida Ognjenović, književnica, Danas, 08-09.03.08.

Ako pitate – koja situacija, smatraće vas za budalu, ili, još gore, za provokatora. Kako koja situacija? Ima samo jedna jedina, to je ova, baš sada, koja, za razliku od one od pre neki dan, ne samo da je još složenija, nego još više zahteva apsolutno jedinstvo i odsustvo svakog raznoglasja.
Gorčin Stojanović, reditelj, Blic, 07.03.08.

Raduje me svako prvo žensko dete, jer znam da će se odlučiti da rode dok ne dobiju mušku bebu.
Milorad Mićić, ginekolog, Glas javnosti, 08.03.08.

Možda su Srbi poslednji evropski narod za koji je duša, sa svim onim što ona može da sadrži, još u centru svega. Samo kod Srba postoji ono: „Gde će ti duša?“
Miroslav Lazanski, vojni komentator, Politika, 08.03.08.

NIS je 2007. godinu završio sa knjigovodstvenom vrednošću od oko 1,7 milijardi evra, tako da je 400 miliona evra koliko je ponudio ruski „Gasprom“ za 51 odsto nacionalne naftne kompanije duplo manje od knjigovodstvene vrednosti. Ako bi NIS prodavali kao imovinu bez biznisa, samo od prodaje zgrada u Beogradu i Novom Sadu dobili bi oko 800 miliona evra.
Mlađan Dinkić, ministar, Blic, 07.03.08.

Programski direktor organizacije „Transparentnost Srbija“ Nemanja Nenadić izjavio je da Vlada Srbije mora da objasni građanima zašto se obavezala da proda 51 odsto Naftne industrije Srbije za 400 miliona evra – sumu manju od knjigovodstvene vrednosti preduzeća.
Beta, 06.03.08.

Sporazum sa Rusima nije međudržavni već privatni ugovor i siguran sam da je 400 miliona za 51 odsto NIS-a ponuda koja je stigla s naše strane. A glavni lobista „Gasproma“ u Srbiji bio je Rade Vojvodić, kum sina Sergeja Ivanova, zamenika ruskog premijera i ministra inostranih poslova Rusije iz vremena NATO bombardovanja Srbije, tvrdi izvor „Blica nedelje“ blizak Vladi Srbije.
Blic, 09.03.08.

Otkako smo se prodali Rusiji za gas naši političari i patriote deluju kao da su stalno pod gasom.
Republika, mart 08.

Nadam se da će i Rusija ukinuti vize Srbima.
Vladimir Bambulija, ruski turistički poslenik, nakon odluke Vlade Srbije da ukine vize državljanima Rusije, Večernje novosti, 08.03.08.

Ukoliko je cilj da dođe do… podele Kosova, neka pozovu svoje prijatelje u Moskvi i neka kažu da pošalju nuklearne podmornice u Jadransko more, a da mi, dok oni čuvaju stražu, pošaljemo svoju vojsku na Ibar.
Vladimir Todorić, pravnik, Politika, 08.03.08.

Mogu Rusi i bez našeg poziva da uđu u Kfor, tamo gde su već bili. Bilo bi jako lepo da nisu ni odlazili. Oni su čak pre izvesnog vremena imali poziv SAD da se vrate na Kosovo, ali nisu to učinili.
Zoran Dragišić, analitičar, Press, 08.03.08.

I ja se nadam da ću umreti nevin kao Milošević.
Vojislav Šešelj, optuženik, Beta, 07.03.08.

Malo mi je problem zamisliti gde radikali gledaju kad spuste pogled. U koji bedž? Onaj sa Šešeljem ili ovaj na kome je Kosovo srpsko. Mislim, nezgodno je gledati u dve istine. Jedna je laž. Ili možda ko nosi Šešelja na srcu, može i Kosovo na duši.
Branka Nevistić, uvodničarka, Press, 06.03.08.

Ova reč (rupa) pominje se u raznim metaforama. Da je sankcionisanje zločina „deveta rupa na svirali“, te da smo ružna ili lepa „rupa u evropskom tepihu“ ili da je čitava naša zemlja „crna rupa“… Na masovnom mitingu u Beogradu, 21. februara, u završnom govoru slavnog režisera Kusturice, koji je najavio lično premijer Koštunica, pojavila se nova slikovita poruka; on je pozvao na obračun sa svima onima koji se kriju u „mišjoj rupi“ pred erupcijom ratoborne propagande. Sledi li nam neka nova „istraga poturica“? I krenule su, još iste večeri, ne iz metaforičnih rupa već iz nekih stvarnih rupčaga, silovite bojadžije na „mišje rupe“, na nepoćudne ljude i institucije, paleći zgrade, automobile i pljačkajući dućane.
Republika, mart 08.

Povodom zahteva „Otpora“ (da se premesti grob Slobodana Miloševića), Dragoljub Tomašević, pravni saradnik u odbrani Miloševića pred Haškim sudom, kaže da ga zahtev ove organizacije „nije iznenadio“. „Otpor’ se, umesto Kosovom, bavi mrtvima. Milošević je istorijska ličnost i bivši predsednik koji je obeležio epohu. Nije hrišćanski ovo što se sada radi i što se narušava njegov mir i spokojstvo. Podsetiću da je Milošević trebao da se, kao predsednik i važna ličnost, sahrani u Aleji velikana, ali to nije dozvolila država“. U Srpskoj pravoslavnoj crkvi podsećaju da Milošević sa dozvolom Crkve nije ni sahranjen u dvorištu… „Poznato je da nije u tradiciji Srba da se obračunavaju sa mrtvima, jer mrtav čovek više nikome nije neprijatelj. Pada u oči da ’Otpor’ nije tražio da se izmesti grob Josipa Broza, koji takođe nije sahranjen na mestu predviđenom za to“, kažu u SPC.
Glas javnosti, 06.03.08.

Razaraju Srbiju kao u vreme Miloševića. I još kažu – mi smo vaši prijatelji jer ćemo vam iščupati, ni manje ni više nego samo srce za koje ćemo vam u zamenu dati „nestle„ čokoladu.
Selimir Radulović, pesnik, Glas javnosti, 09.03.08.

Mađar vikne 1991. da je Srbin i bude ministar. Posle 2000. vikneš da nisi Srbin i postaneš ministar.
Marjan Rističević, bivši predsednički kandidat, Kurir, 09.03.08.

(Moja supruga, koja boravi u Azerbejdžanu, na seminaru parlamentarne skupštine NATO) svejedno ne bi dobila ništa, zato što sam ubeđen da se pored pravog muškarca žena svakodnevno oseća kao da joj je 8. mart.
Dragan Šormaz, funkcioner DSS, Kurir, 08.03.08.

Čitave biblioteke napisali su ljudi koji ne pišu i nisu ni pomišljali da će pisati.
Matija Bećković, akademik, Politika, 09.03.08.

Voleo bih, ako je ikako moguće, da Koštunicu i Tadića gledam u istom filmu. U korist srpske kinematografije.
Darko Bajić, režiser, Večernje novosti, 09.03.08.

Mediji više ne reprezentuju stvarnost, već je kreiraju.
Zorica Tomić, kulturološkinja, Politika, 08.03.08.

I ona sama (Olja Ivanjicki) jednom prilikom za sebe je rekla da uopšte ne zna koliko zna. Jer zna i ono što joj nije palo na pamet.
Večernje novosti, 06.03.08.

Mogu samo da kažem: pesnici, čuvajte se, dolazi Olja (Ivanjicki).
Momo Kapor, umetnik, Večernje novosti, 09.03.08.

Peščanik.net, 09.03.2008.