- Peščanik - https://pescanik.net -

čita umesto nas 55

IZVODI IZ ŠTAMPE 31.03-02.04.08.

Dok jedni veruju da će ih biračko telo prepoznati kao inventivne graditelje, drugi očekuju oreol zaštitnika prava i ekonomskih interesa zemlje. Autoput u toj priči više nije ni bitan. Valjda će ga neko nekada i izgraditi.
Iz redakcijskog uvodnika, Danas, 31.03.08.

Nekada je obećavana vekna hleba od tri dinara. Sada je „sava” već 38 dinara. Ali, ako pobede i jedni, i drugi, i treći, cena hleba neće biti važna, jer ćemo jesti kolače.
Aleksandar Apostolovski, uvodničar, Politika, 01.04.08. 

I Nikolić (Tomislav) je jedan od srećnih ljudi kojima se politička avantura i te kako isplatila. Da nije – sigurno bi našao drugi posao, ili se vratio starom. Ili bi bar rekao šta mu je bila startna osnova kad je stigao u Beograd, a šta je stekao radeći na dobrobit nesrećne, siromašne Srbije.
Ljubodrag Stojadinović, uvodničar, Politika, 31.03.08.

Licemerno indignirani “borci za poštenje”, oni isti koji godinama ne plaćaju komunalije i telefon, broje tuđe pare i viču “drž’te lopova”.
Miloš Vasić, uvodničar, Danas, 31.03.08.

Pre neko veče probudio sam se okupan znojem. Sanjao sam da sam mlad novinar i da me je urednik poslao u posetu skromnom domu Mlađana Dinkića. Nisam znao da li da opisujem jastučiće na trosedu, izbor slika na zidovima, kvalitet ponuđene kafe, ali sam najmanje znao čemu služi opsivanje poznatog. Da, porodica Dinkić živi u skromnom novobeogradskom dvosobnom stanu. S druge strane, možda ministar više voli pare nego kvadrate, možda je demonstracija skromnosti prikrivanje neke druge vrste alavosti. Onda sam se onako bunovan dosetio da su raspisani izbori, okrenuo se na drugu stranu i mirno nastavio da spavam.
Dragoljub Žarković, uvodničar, Blic, 31.03.08.

Koštunica je pred nekoliko stotina građana okupljenih u centru grada kazao da su došli u Topolu da potvrde „ono što svi u srcima nosimo, a to je da nemamo drugu otadžbinu“.
Beta, 02.04.08.

Mi više ne verujemo dosadašnjim partnerima u vladi, jer oni kad čuju da je Kosovo Srbija, kažu da je to kolektivno ludilo.
Vojislav Koštunica, tehnički premijer, Glas javnosti, 31.03.08.  

Premijeru zameram pre svega licemerni odnos prema koalicionim partnerima. Iskazao ga je u rečenici da nema poverenja u nas, iako smo do sednice kada njegov predlog nije imao većinu, sve odluke donosili zajedno. Drugo, mislim da je u suštini svog bića antievropejac, čovek koji bi bez ikakvog problema zakočio Srbiju i od nje napravio Kubu. A rečenica u kojoj kaže da će „Srbija u EU doći za mnogo, mnogo godina“, ukazuje koliko je njegova politika bizarna, koliko mu je nebitno kako građani Srbije u ovom trenutku žive i na koji način će se lečiti, školovati…
Dragan Šutanovac, tehnički ministar, Blic, 31.03.08.

Premijer Vojislav Koštunica objavio je 24. marta (taj datum zaista postaje koban za Srbiju) pred milionskim auditorijumom, na državnoj televiziji, ključnu tačku svog političkog programa. Ta tačka glasi: Srbija nikad neće ući u Evropsku uniju.
Mijat Lakićević, uvodničar, Ekonomist, 31.03.08.

Izgleda da rukovodstvo DSS voli film “Balkanski špijun”, jer sve više deluje da farsičan spoj karaktera i situacije u ovom dramskom ostvarenju služi kao predložak za strategiju kampanje te stranke na predstojećim izborima. Džaba muke da se postigne epika i heroika poslednje kosovske večere, kad sve polako klizi u čvorovićevski kalambur sa brkovima. A u opticaju je i sumnja koja razjeda patriotsku dušu, tu su optužbe o “nalogu od spolja” kad će biti tačan datum predsedničkih izbora, pa čak i to isto da bi se sprečila koncesija. Da li su u oba slučaja nalozi stigli iz istog spoljnog centra, Ilija Čvorović ne precizira.
Nebojša Krstić, uvodničar, Danas, 31.03.08.

Svi govornici iz DSS i NS najčešće su prozivali Nenada Čanka, predsednika LSV, kome je Bora Đorđević posvetio pesmu “Osama Bin Nenad Čanak priprema se za rastanak, vraća se u rodnu Liku, tamo pravi republiku”.
Danas, 31.03.08.

Notu veličanstvenosti i opomene “izdiktirao” je roker Bora Đorđević, koji je pesmom “Pogledaj dom svoj anđele” podigao sve prisutne na noge. U prvom redu, kao da slušaju himnu, besprekorno mirno i dostojanstveno stajali su lider i ministri DSS, direktor Železnica Srbije mr Milanko Šarančić, glumac i kandidat za beogradskog sekretara kulture Tihomir Arsić.
Svedok, 01.04.08.

Nekadašnji funkcioneri Socijalističke partije Srbije Milorad Vučelić i Aleksandar Vulin kritikovali su rukovodstvo socijalista, optužujući ga za izdaju i moguću saradnju sa Demokratskom strankom. Vučelić je, prilikom posete valjevskom odboru Socijalističke narodne stranke, rekao da je vrh SPS “prodao ideju socijalista”, dok je Vulin kazao da je ovo “početak okupljanja socijalista”… Vulin, koji je bio i funkcioner Jugoslovenske levice, ocenio je da nema nijednog razloga da socijalisti “marširaju van crvenog barjaka” i dozvoljavaju “žuto blato na crvenoj zastavi”. U izveštaju TV Valjevo sa skupa Vučelić i Vulin su najavljeni kao borci za očuvanje lika i dela Slobodana Miloševića, odnosno kao direktor i odgovorni urednik levičarskog nedeljnika “Pečat”.
Beta, 31.03.08.

U Srbiji može poslanik biti i lice koje je osuđeno na tešku kaznu i koje se nalazi na njenom izdržavanju.
Momčilo Grubač, pravnik, Dnevnik, 02.04.08.

To što nam je Vlada tehnička ne znači da nema šta da radi, a i plate redovno primaju. I, još, kao nešto otvaraju. Samo da otvaranje paštete ili piva ne upišu u zasluge. Pa, ako je tako, da li je u redu da radno vreme provode na predizbornim skupovima.
Srđan Radulović, komentator, Blic, 02.04.08.

Jednom rukom nam brišu suze zbog otetog Kosova, a drugom nam čupaju uvo jer ne sarađujemo s Haškim tribunalom. Dokle, bre! Da, umalo da zaboravim! Novinske agencije izvestile su da je u subotu među ministrima u Kranju viđen okoreli kriminalac, trgovac ljudskim organima, maskiran u odelo predsednika neke šatro vlade. Šuška se da je doneo i kofer s bubregom, na poklon jednom od ministara. E, moja Evropo.
Miloš Garić, uvodničar, Press, 31.03.08.  

Ovo je zemlja u kojoj državna televizija tokom čitavog dana – neukusno, ali makar pošteno – neprestano obaveštava građane da gledaju medijski javni servis „evropske Srbije”.
Đorđe Vukadinović, analitičar, Politika, 01.04.08.

U ovoj zemlji, ovakvoj kakva je, pogubno bi bilo biti u harmoniji mišljenja s većinom, u ovoj zemlji nema baš nikakvog smisla da se mainstream u bilo čemu slaže s vama, u ovoj zemlji može se biti samo i jedino – protiv. Protiv duboke bede duha savremene Srbije. Protiv svega čime nas ona svakodnevno truje. Protiv primitivizma. Protiv siledžijstva. Protiv banditizma.Protiv manipulacije mitovima, istorijom i religijom. Protiv nacionalizma. Protiv šovinizma. Protiv ksenofobije. Protiv seksizma. Ukratko: protiv svih ugnjetavajućih elemenata tog specifičnog, lokalnog, samo našeg mizerabilizma.
Vladimir Arsenijević, pisac, Politika, 31.03.08.

Kod nas je specifičan potrošački psihološki hedonizam, koji se vidi na otvaranjima velikih supermarketa, kada obrazac sreće postaje odlazak u njih sa ciljem da se kupi što više stvari. Kao da supermarketi predstavljaju neku vrstu raja na zemlji.
Žarko Trebješanin, psiholog, Politika, 31.03.08.

Srpski pasoš je i dalje na ceni, uprkos činjenici da su redovi pred stranim ambasadama sve duži.
Kurir, 01.04.08.

Postđinđićevska Srbija je poprište unikatnog pokušaja da se onoj poznatoj uzrečici Karla Marxa priskrbi živa i sasvim konkretna zbilja: historija se ponavlja, ali kao farsa.
Dunja Melčić, analitičarka, Ekonomist, 31.03.08.

Bojim se da ministar za KiM zapravo daje Hašimu Tačiju Kosmet na tacni.
Oliver Ivanović, kosovski političar, Dnevnik, 02.04.08.

Dok je Jeremić leteo sa Brda (kod Kranja) na stranački skup u Beogradu, kosovski premijer se slikao sa 27 šefova diplomatija EU.
Politika, 31.03.08.

Tači: Priština spremna da prizna Srbiju.
Politika, 01.04.08.

Ne postoji neki zločin koji oni (Albanci) nisu već učinili.
Nebojša Jović, kosovski političar, Press, 01.04.08. 

Moramo realistički da postavimo pitanje – da li su Srbi spremni na rat. I može li 120.000 Srba da pobedi NATO. Postoji li potencijal otpora kod Srba? Mislim da ne. Potencijala otpora nema. I, znači, tako će ostati, ne zato što će neko silom nešto da nameće Srbima, nego zato što su Srbi već spremni na takav razvoj događaja. Već odavno. Bojim se da ste tokom pregovora propustili vreme da podelite Kosovo. To je bilo moguće istrgovati. Sada vi nemate nikakve adute u toj igri, ma koliko želeli da pregovarate, propustili ste šansu. Šteta, politika je trgovina i to treba otvoreno reći.
Tatjana Parhalina, moskovska analitičarka, Politika, 02.04.08.

U Srbiji se najbolje osećam u Kosovskoj Mitrovici! Pozivam sve Srbe da dođu, da podrže svoju braću u Mitrovici, a sam ću s bajkerima i rokerima već za Đurđevdan doći ponovo na đurđevdansko hodočašće. Samo, bojim se da od toga ne nastane đurđevdanski hajdučki sastanak, jer će mi se pridružiti i armija srpskih navijača. Za Vidovdan takođe organizujemo marš, hodočašće do Kosovske Mitrovice!
Bora Đorđević, muzičar, Kurir, 02.04.08.

Odlukom Vlade Srbije 6. 12. 2007. godine, u skladu sa koalicionim dogovorom, prema kome 50 odsto koordinatora treba da pripadne DS, 30 DSS, a 20 odsto G17, rešeno je da se 12 koordinatora iz SPS, DSS i SPO i jedan iz DS razreši dužnosti i postave novi iz DS. Ta odluka je jednoglasno doneta i zavedena je kao 24: 119-8266/2007. Samardžić posle sedam dana dopisom savetuje razrešene da bojkotuju odluku. DS sada razmišlja da protiv ovog ministra podnese krivičnu prijavu zbog zloupotrebe službenog položaja. DSS ima 16 svojih koordinatora i nije im dosta.
Goran Bogdanović, funkcioner DS, Glas javnosti, 02.04.08.

Od ukupno 29 koordinatora (Srbije za Kosovo), odlukom Vlade za koju su glasali svi ministri, postavljeno je 12 novih koordinatora, koje Samardžić (Slobodan) ignoriše, jer nisu iz DSS-a.
Beta, FoNet, 01.04.08. 

Srbi zaposleni u javnim i opštinskim službama u Gnjilanu zatražili su od Ministarstva za Kosovo i Metohiju da ih što pre obavesti o statusu nakon što su napustili lokalne institucije, protestujući zbog jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. U dopisu Ministarstvu za KiM navodi se da su 73 srpska službenika nakon preporuke Vlade Srbije, u februaru napustili lokalnu samoupravu opštine Gnjilane i lokalnu kancelariju zajednica, resorna ministarstva privremene vlade Kosova, kao i sva javna preduzeća u opštini. “Na osnovu čvrstog ubeđenja zasnovanog na osnovu zaključka Vlade Srbije, donetog 21. februara 2008. godine, koji nam je prosleđen preko Ministarstva za KiM, a koji sadrži jasnu nameru i stav Vlade da će sve pomenute radnike preuzeti u cilju stvaranja i jačanja srpskih institucija na Kosmetu, ostali smo istrajni u svom stavu sve do današnjeg dana”, navedeno je u dopisu dostavljenom Tanjugu. Od odluke Vlade do danas Srbima zaposlenima u lokalnoj upravi u Gnjilanu nije stigao nikakav odgovor u kom su statusu. S druge strane, 73 srpska službenika navela su u dopisu da su pod stalnim pritiskom rukovodilaca (Albanaca) i lokalnih organa vlasti jednostrano proglašenog Kosova, koji im prete otkazom. “Albanci su najavili da više neće tolerisati naš bojkot i pristupiće davanju otkaza počev od 1. aprila”, ističe se u saopštenju srpskih službenika, koji dodaju da uprkos pretnji o otkazu neće promeniti odluku o bojkotu lokalnih organa vlasti u Gnjilanu. Srpski službenici ukazuju da je među njima „stvorena ogromna konfuzija“ i bojazan za sopstvenu egzistenciju.
Večernje novosti, 01.04.08.

Sve mi se više čini da onaj famozni Akcioni plan za Kosovo i Metohiju uopšte ne postoji. U protivnom, Srbija ne bi povukla svog ambasadora iz Zagreba „na konsultacije“, nego bi odgovorila na priznanje nezavisnosti Kosovo – priznanjem Republike Srpske Krajine i vlade u egzilu. To je najmanje što je Beograd trebalo da učini.
Vjekoslav Radović, uvodničar, Glas javnosti, 01.04.08. 

Dragan Todorović, predsednik Izvršnog odbora SRS smatra da treba prekinuti diplomatske odnose sa Slovenijom i Hrvatskom, jer je to interes Srbije, i odmah otvoriti pitanje granica s Hrvatskom, koja je okupirala Republiku Srpsku Krajinu.
Kurir, 01.04.08.

Lider Srpske liste Oliver Ivanović navodi da Samardžić sprovodi stavove DSS koji ne prolaze proveru vlasti u Beogradu. “To je stranačka propaganda, nije koordinirana sa Vladom i imaće katastrofalne posledice po Srbe u enklavama”, kaže on.
Blic, 01.04.08.

Kosovo je jedna velika duhovna, ali i ekonomska vrednost. Šakali su se oko njega i na njega zaleteli. Ima tamo jedno mesto, a to je crkva u Zočištu, gde sam ja bio, u koju kradom i dan danas dolaze Šiptari i dovode svoju decu. Ogromna duhovna snaga izvire iz te zemlje i nikada ljubav ne može pomilovati zlo, ona samo može da pomiluje dobro i dobro će pobediti. Sad, koliko će trajati, ja ne znam, ali će pobediti sigurno. Gledao sam tu dečicu, bio sam s njima kada su golim rukama zaustavljali tenkove. Zamislite, golim rukama! I tenkovi se povlače pred decom. To je ta Božja snaga.
Momir Lazić, književnik, Glas javnosti, 01.04.08.

To što Brisel neće da da pare za Kosovo, iako je to sitna lova, ne znači da će ono (Kosovo) ponovo biti sa Srbijom. Ne znam da je neka zemlja postala samostalna, pa se vratila. Bićemo zajedno samo ako uđemo u EU, a tada će to biti loše jer će Albanci svojim natalitetom osvojiti još veći prostor.
Milan Nikolić, analitičar, Glas javnosti, 01.04.08.

Urednik lista “Nova srpska politička misao” Đorđe Vukadinović smatra da je većina Arapa shvatila da „kosovski Albanci nisu prvo muslimani, pa sve ostalo, nego obratno – prvo Albanci, pa sve drugo“.
Glas javnosti, 31.03.08.

Ja neću nikada priznati Kosovo. Ni lično, ni kada budem predsednik Crne Gore, pa čak i ako to učni Srbija.
Andrija Mandić, predsednički kandidat Srpske liste, Večernje novosti, 31.03.08.

Određen broj zemalja drži tvrdu liniju iz inata, kao Venecuela, ali daleko je više onih koji, iako aktivno učestvuju u antisrpskoj propagandi, odbacuju kosovsku državnost radi zaštite sopstvenog teritorijalnog integriteta, objašnjava Zoran Petrović Piroćanac, rukovodilac Centra za geopolitičke studije “Jugoistok“. On ističe da je stav muslimanskog sveta prema Kosovu, a islamista je milijardu trista miliona, dokaz da je još živo pravilo da „države ne postoje bez teritorije“.
Glas javnosti, 31.03.08.

O, o Bože, Tita nam vrati, da ove lopove za glavu skrati.
Transparent štrajkača “Magnohroma”, Večernje novosti, 02.04.08.

Danas je biti Rom ne samo etnička, već i socijalna kategorija.
Bojan Pajtić, vojvođanski premijer, Dnevnik, 02.04.08.

Zoran Krasić je naveo i primer jednog svedoka (na suđenju Vojislavu Šešelju) koji je prošle nedelje izjavio da je frontmen grupe “Riblja čorba” Bora Đorđević, član SANU.
Večernje novosti, 31.03.08.

Dragan Šutanovac je prvi ministar odbrane u istoriji Srbije koji za račun strane vojne sile lažno optužuje sopstvenu vladu. Ovakvim ponašanjem bi se pre reklo da je Šutanovac NATO marinac.
Branislav Ristivojević, savetnik tehničkog premijera Srbije, Politika, 01.04.08. 

„Blic“ je juče pokušao direktno od „Delte“ da dobije sistematizovan podatak koliko na zbiru imaju nekretnina u Srbiji. Rečeno nam je da to ne mogu da nam „izdeklamuju u cugu“, jer treba da zbroje sve prodavnice „Maksija“, „Tempa“, „C marketa“, pa „Delta sporta“, pa „Delta motorsa“, pa nekretnine koje se vode na „Delta real estate“…
Blic, 02.04.08.

Ako neko zaista misli da može da se dogodi narod, da je masa slučajno krenula ka Novom Beogradu da zapali B92, onda on greši. Ubeđen sam da je to sve bilo pod kontrolom, pogotovo imajući u vidu da je najava za takve stvari postojala danima pre nego što se to desilo. Na samoj sednici Vlade tog dana tako nešto najavio je ministar Velimir Ilić.
Dragan Šutanovac, tehnički ministar, Kurir, 02.04.08.

Crnogorski san, za razliku od američkog, ne završava hepiendom. On uopšte ne završava.
Andrej Nikolaidis, novinar, Beton, 01.04.08.

Kad su u pitanju toaleti na javnim mestima kao što su pozorišta, kongresne dvorane, bioskopi, uočio sam jedan svetski „problem“. Arhitekte prave isti broj toaleta za dame i gospodu. Kako dame ne mogu da koriste „brzopotezne“ pisoare, protočnost toaleta za dame je daleko manja. Uvek žalim dame što moraju da čekaju na red pred toaletom. Krivi su arhitekti koji se retko gde u svetu sete da naprave dvostruko veće ženske toalete. Da, evo još jednog problema na istu temu. Dizajneri su tako maštoviti u izmišljanju originalnih vizuelnih oznaka umesto „ladies“ and „gens“ ili M i Ž, da mi je katkada potrebno pola minuta da shvatim gde mi je ući. Moglo bi biti kasno.
Jovan Ćirilov, teatrolog, Blic, 02.04.08.

 
Peščanik.net, 02.04.2008.