Fotografije čitalaca, Rade Vilimonović
Fotografije čitalaca, Rade Vilimonović

Tekst Natalije Dević o emigrantima tako je u domaćim medijima – opravdano, zar ne – stručno raščerečen i detaljno istranžiran da se tu prosto nema šta dodati. Sirota Natalija ostala je sama samcijata, bez ikakve odbrane, a i bez kolumne u prestižnom listu.

Mada, kad se malo bolje pogleda, Natalija nije sama. Kad se njenoj priči doda kulturna dimenzija (Vladimir Kecmanović), pa kad se još obogati ekonomskim interesima (Nenad Popović) i, na kraju, sve to uvije u ustavno-pravnu oblandu (Miša Đurković), onda cela stvar izgleda dosta drugačije. Onda to deluje mnogo ozbiljnije i temeljnije. I, što je najvažnije, kao odbrana „srpskih nacionalnih interesa“.

Natalija Dević je u stvari samo svojim rečima prepričala ono što svakodnevno zagovara – ovim ili onim povodom, na ovaj ili onaj način – veliki deo srpske intelektualne elite.

Tekst Natalije Dević zapravo je ta ideologija ispričana iz vizure „malog čoveka“ i njegovog „običnog života“. On je imao tu manu što je bio samo lični doživljaj jednog problema, imao je isključivo privatnu notu; nije bio zaodenut ni u kakve visoko učene koprene.

A sve ono što je rečeno o kolumni Natalije Dević važi i za tu ideologiju. Pa to ovde nema smisla ponavljati.

Peščanik.net, 29.08.2015.

Srodni linkovi:

Isidora Stakić – Seksizmom protiv “zgroženosti”

Svetlana Slapšak – Ne vređajte krave!

MIGRANTI – LJUDI KOJI HODAJU

The following two tabs change content below.
Mijat Lakićević
Mijat Lakićević, rođen 1953. u Zaječaru, završio pravni fakultet u Beogradu 1975, od 1977. novinar Ekonomske politike. Devedesetih i stalni saradnik mesečnika Demokratija danas. Godine 1998. dobija otkaz u Ekonomskoj politici; 1999. je među pokretačima Ekonomist magazina, gde je direktor i zamenik gl. i odg. urednika, a od 2001. gl. i odg. urednik; 2008. napušta EM sa Vladimirom Gligorovim, Predragom Koraksićem... Prelazi u Blic, gde je gl. ur. ekonomskog dodatka Novac. Krajem 2009. prelazi u NIN na mesto urednika ekonomske rubrike. Godine 2011. je među osnivačima nedeljnika Novi magazin, gde je i danas zamenik gl. urednika. Pisao za brojne novine u Jugoslaviji i Srbiji. Zajedno sa Mišom Brkićem urednik serije od 12 TV debata pod zajedničkim nazivom „Kad kažete…“ Fonda za otvoreno društvo, u Medija centru NUNS-a, prikazivanih na TV Studio B. Godine 2011. objavio knjigu Ispred vremena, o nedeljniku Ekonomska politika i reformskoj deceniji u SFR Jugoslaviji (1963-1973). Sa Dimitrijem Boarovim 2013. napisao knjigu Kako smo izgubili (Našu) Borbu. Jedan od autora izložbe "Polet: Ekonomska propaganda u Jugoslaviji 1969-1980". Član Izvršnog odbora NUNS-a.
Mijat Lakićević

Latest posts by Mijat Lakićević (see all)