Posle trodnevnih protesta stanara naselja Stepa Stepanović na Voždovcu, u petak 28. februara zaustavljena je nelegalna gradnja crkve na lokaciji predviđenoj za dom zdravlja. Na poziv stanara, republička inspekcija je utvrdila da izvođač radova ne poseduje nijednu dozvolu za izgradnju crkve; radovi su obustavljeni a izvođaču je ostavljen rok do 4. marta da dostavi dokumentaciju.

Grupa građana alarmirala je javnost početkom godine kada je na prostoru između zgrada u novoizgrađenom naselju izvedeno „osveštavanje terena“ za gradnju crkve umesto zdravstvenog centra i supermarketa ucrtanih u originalne planove. Tada se oglasila građevinska direkcija Srbije, nadležna za gradnju stambenog kompleksa na mestu stare voždovačke kasarne, a prema čijem urbanističkom projektu gradnja verskog objekta nije bila planirana. Predstavnici direkcije objasnili su da „ne znaju“ zašto je došlo do promene plana, kao i da je izgradnju crkve pokrenulo ministarstvo građevinarstva i urbanizma.

Mesec dana kasnije u naselje u čijoj neposrednoj blizini već postoje dve crkve dok se razdaljina do prve ambulante meri kilometrima, stigli su radnici koji nisu hteli da kažu za koju firmu rade dok je „šef gradilišta“ stanare uputio na izvesnog oca Stojadina.

Pošto se ispostavilo da opštinska inspekcija nije nadležna, stanari su se obratili republičkoj a u međuvremenu je na teren izašla i policija. U petak su radovi na iskopavanju temelja crkve nastavljeni bez dostavljene dokumentacije uprkos nalogu inspekcije, pa su nastavljeni i protesti stanara. Od roditelja sa bebama nelegalno gradilište čuvalo je i privatno obezbeđenje.

Načelnica republičke inspekcije koja je izašla na uviđaj odbila je poziv da ode u partijaršiju SPC po navodne dozvole, zabranila dalje izvođenje radova i ostavila rok do 4. marta da izvođač dostavi dokumentaciju na adresu inspektorata.

Stanovnici oko 4,5 hiljade novih stanova trebalo je da pod povoljnim uslovima dobiju svoje domove u kompleksu u kojem je planirana izgradnja „dve škole, dva vrtića, doma zdravlja, poslovnih i sportskih objekata“. Cena kvadrata, međutim, ispala je skuplja od komercijalne a kvalitet novogradnje ispod standarda, dok je namena lokacija za prateće objekte promenjena bez objašnjenja. Detalje ove po svemu sudeći velike državne prevare iznelo je udruženje stanara naselja „Stepa Stepanović“ u svom proglasu.

Srpska pravoslavna crkva i ministar građevine u ostavci Velja Ilić zasad se nisu oglašavali o divljoj gradnji bogomolje. Predstavnici privremene uprave grada Beograda juče su u predizbornom duhu svečano položili kamen temeljac buduće škole u naselju i obećali početak izgradnje vrtića „za nekoliko dana“.

Privremena gradska uprava je na sastanku sa patrijarhom SPC sredinom januara obećala ubrzano rešavanje problema „nedostatka“ crkava na teritoriji Beograda. Istom prilikom je dogovoren i prenos Tesline urne u hram svetog Save.

Peščanik.net, 02.03.2014.