Fotografije čitalaca, Rade Vilimonović

Fotografije čitalaca, Rade Vilimonović

Nije mala stvar.

Zaista.

Srbija i Amerika potpisale su sporazum o aviosaobraćaju između dve zemlje.

To je dobra vest, naročito za putnike koji lete na jednu ili drugu stranu.

Istina, putnika za sada nema mnogo, ali neka o tome lupaju glavu aviokompanije kad budu pravile biznis plan letenja (odnosno, ekonomiju leta) od Beograda do Njujorka, odnosno od Njujorka do Beograda.

Dobra je to vest i za Srbiju. Jer naša država, odnosno srpski regulator vazdušnog saobraćaja – Direktorat civilnog vazduhoplovstva, najzad je posle mnogo godina usaglasila regulativu, standarde i procedure sa američkim. Naravno da su u fokusu dugotrajne provere američkih inspektora najpre i najviše bile bezbednosne procedure i standardi na beogradskom aerodromu. Svako ko je sa bilo kog svetskog aerodroma leteo za bilo koji grad u Americi može da potvrdi koliko su te procedure komplikovane i neprijatne i koliko američka strana pridaje značaja bezbednosnom aspektu ulaska vazduhoplova (što bi rekao onaj šef poslanika vladajuće stranke) u američki vazdušni prostor i na američko tle.

Vest bi mogla biti dobra i za beogradski aerodrom čiju bi poslovnu politiku regionalnog vazdušnog haba za transatlantske letove podržala srpska Vlada pametnom politikom regionalne saradnje.

Ova vest pokazala je, nažalost, da smo mi majstori da svaku dobru stvar nepotrebno ”dosolimo” i na kraju učinimo bljutavom.

Kako je ovaj srpsko-američki sporazum presoljen i ko je vest učinio bljutavom?

Deo zasluga, zašto to nije iznenađenje, pripada medijima koji se opet utrkuju ko će više dobaciti udvoričkim skokom u dalj.

Po potpisivanju sporazuma pojavila se vest agencije Tanjug (na portalu B92) s naslovom ”Er Srbija leti za SAD posle Vučića”.

Naš premijer, koliko je poznato, ide ovih dana u Vašington na razgovore s američkim potpredsednikom Džozefom Bajdenom i odmah se vraća u Beograd.

Naslov spomenute vesti, međutim, direktno i bez ograde tvrdi da će aviokompanija Er Srbija, u vlasništvu države Srbije i Etihada iz Abu Dabija, već za neki dan leteti na liniji Beograd-Njujork-Beograd. Takoreći, samo što nije.

Taj naslov, međutim, apsolutno ne odgovara istini i demanti se može nači odmah u drugom pasusu te vesti gde doslovce piše: ”Ako Amerikanci budu zadovoljni nadzorom nad našim aerodromom i aviokompanijom, a to su strogi uslovi, i ako budemo imali poslovni plan, imamo obećanje da će naše aviokompanije pre kraja godine, a najkasnije početkom sledeće, imati direktne letove za SAD i Kanadu, rekao je (Aleksandar) Vučić”.

Dakle, ”Amerikanci tek treba da budu zadovoljni nadzorom…” pa ćemo za letove videti ”najkasnije početkom sledeće godine”.

Ali, to nije sve.

Konfuziji i prosipanju magle doprineo je, rekao bih, s predumišljajem i citirani premijer.

Zato, zarad pravilnog informisanja javnosti nije naodmet još jednom (Peščanik, „Let iznad marketinga“, 28.6.2014) pojasniti neke stvari.

Naš premijer u Tanjugovoj vesti koju prenosi portal B92, kaže: ”jer ne može svako da leti za SAD, kao što ni mi nismo mogli 25 godina”.

Dvadeset pet godina? Hm.

Ili je to ipak 12?

Prosudite sami.

Podsećanja radi, evo citata iz vesti ”Poleteo avion za SAD” objavljene na portalu B92 18. septembra 2003. godine: ”Sa surčinskog aerodroma u četvrtak je posle 11 godina pauze ponovo poleteo avion za Njujork čime je uspostavljena direktna avio veza između Beograda i Njujorka. Američki ambasador u SCG Vilijem Montgomeri, koji je bio prisutan na surčinskom aerodromu, izjavio je da se ovim letom učvršćuju odnosi SCG i Amerike. Među putnicima na prvom direktnom letu za Njujork viđeni su pomoćnik ministra inostranih poslova Aleksandra Joksimović, košarkaši Vlade Divac i Marko Jarić i mnoge druge ličnosti iz javnog života. Avion tipa boing 767 će iz Beograda polaziti svakog četvrtka i nedelje u 11.30 časova. Srpska aviokompanija Jat ervejz uspostavila je direktnu liniju između Beograda i Njujorka u saradnji sa uzbekistanskom aviokompanijom”.

Idemo dalje.

Da li će Er Srbija biti taj prevoznik koji će leteti na liniji Beograd-Njujork-Beograd?

Ili će možda neka druga kompanija leteti na liniji Njujork-Beograd-Njujork?

O tome je već odlučivao američki regulator i presudio da Er Srbija, kao deo Etihada (zbog nelojalne konkurencije i državnih subvencija koje Etihad dobija od Vlade Abu Dabija) ne može da sleće na američke aerodrome.

Moguće je da će o tome biti reči i u predstojećim vašingtonskim razgovorima Bajdena i Vučića i pokušaja da se od američke Vlade izdejstvuje pritisak na vazduhoplovne vlasti (regulatora) da promeni odluku.

Ali dok je na snazi stara odluka, Er Srbija neće moći da leti za Njujork.

Ko ume da čita diplomatski jezik biće mu sve jasno, iako je američki ambasador Majkl Kirbi bio skroz ”transparentan”: ”Radujem se što ćemo u narednih godinu dana imati direktan let ka Americi, pa čak i ako to ne bude Er Srbija biće mi drago da to bude neka američka aviokompanija, jer će to biti dobro za obe zemlje” (Tanjug, 29.maj 2015).

Peščanik.net, 30.05.2015.

Srodni linkovi:

Mijat Lakićević – Krik

Mijat Lakićević – Vučićevo čedo

Miša Brkić – Čarter čarobiranje

Miša Brkić – Inekcija profita

Miša Brkić – Aerodrom opet prašta dugove Er Srbiji

Miša Brkić – Nauk… još jednom

Miša Brkić – Nauk: Alitalia, Etihad i mi…

Miša Brkić – Nebeske podvale

Miša Brkić – Ima jedan Plan

Miša Brkić – Državno nedonošče

Miša Brkić – Otkud dva ugovora s Etihadom

Miša Brkić – Let iznad marketinga

Miša Brkić – Nebeska Srbija

Miša Brkić: Jat – cena sahrane

Miša Brkić – S Jatom odlazi i socijalizam