- Peščanik - https://pescanik.net -

Fašisti na Filozofskom

Studenti i studentkinje Filozofskog fakulteta u Beogradu sprečili su učešće članova i simpatizera neofašističkih organizacija Dveri i Obraz na tribini održanoj sinoć, pošto se uprava fakulteta nije odazvala zahtevu da onemogući zloupotrebu visokoškolske ustanove.

Kako je saopšteno, na ulaz u amfiteatar u kome je tribina trebalo da se održi postavljen je transparent „Ovde su vam dveri zatvorene”, dok su posetioci tribine obaveštavani o njenoj političkoj pozadini. Tokom polučasovne akcije deo posetilaca agresivno je pokušao da spreči studentski protest, ali su pre početka tribine sporni učesnici ipak napustili zgradu fakulteta.

Tribinu o štetnosti GMO hrane pod nazivom „Šta nam serviraju“ organizovala je Unija studenata Filozofskog fakulteta osnovana pre desetak dana, a među najavljenim učesnicima bili su Miroslav Živković, koordinator kampanje „Dveri Za Srbiju, zemlju bez GMO“ i novinarka Biljana Đorović, simpatizerka zabranjene fašističke grupe Otačastveni pokret Obraz.

Na dan održavanja tribine studentkinje i studenti Filozofskog fakulteta zahtevali su od uprave da funkcionerima klerofašističke političke stranke i simpatizerima fašističkih grupa onemogući korišćenje fakulteta za širenje svoje ideologije. U zahtevu je navedeno da pristalicama fašističkih ideja nije mesto na fakultetima te da im ne treba dopustiti da pod krinkom tema koje su značajne za društvo, zapravo normalizuju i promovišu fašističku ideologiju.

Uprava fakulteta nije reagovala na zahtev pa su se studentkinje i studenti sami organizovali i sprečili nastup ovakvih učesnika tribine.

Studenti su nakon protesta zatražili od uprave Filozofskog fakulteta da objasni zašto odobrava gostovanje neofašista i omogućava rad studentske organizacije koja služi kao paravan za delovanje neofašističkih organizacija na fakultetu.

Prethodna uprava Filozofskog fakulteta u Beogradu, podseća se u studentskom saopštenju, tolerisala je čak i upade naoružanih neonacista i napade na studente u zgradi fakulteta, pa se od nove uprave očekivalo više društvene odgovornosti.

 
Pripremila Milica Jovanović

Peščanik.net, 12.12.2013.