Stav udruženja Majke Srebrenice

“Mnogi od ubijenih u Srebrenici ubijeni su pred očima onih čiji je zadatak bio da ih zaštite – vojnika UNPROFOR-a (Zaštitne Snage Ujedinjenih Nacija) pripadnika Holandskog bataljona. UNPROFOR je zapravo asistirao krvožednim ekstremistima Bosanskih Srba da odvoje nenaoružane muškarce i dječake od njihovih porodica i da ih autobusima prevezu na mjesta egzekucije.

Holandski UNPROFOR je preko 5.000 izbjeglica istjerao iz svoje baze u Srebrenici i predao ih pravo u ruke vojske Bosanskih Srba. Prema Knjizi nestalih osoba izdatoj od strane Međunarodnog Crvenog Križa (ICRC) najmanje 1889 osoba je nestalo u selu Potočari – gdje se nalazila baza bataljona Holandskog UNPROFOR-a.

Holandsko se Ministarstvo odbrane onda pobrinulo da svijet nikada ne sazna da su njihove sopstvene trupe saučesnik u najvećem zločinu u Evropi nakon završetka drugog svjetskog rata. Agenti Holandskog Ministarstva odbrane su konfiskovali sve fotografske filmove od svojih vojnika nakon sto se Holandski bataljon vratio u Holandiju gdje su vojnici bataljona dočekani kao heroji na Schipol aerodromu.

Holandskim vojnicima je naređeno da šute o svemu. Lista sa imenima 239 osoba, sa potpisom majora Frankena, zamjenika komandanta Holandskog bataljona, koje su Holanđani prvo primili u svoju bazu a onda predali Srbima, je bila, umjesto da bude upotrebljena za spašavanje života osoba čija su se imena nalazila na listi, sakrivena negdje u Ministarstvu odbrane Holandije.

Konačno, tri mjeseca kasnije, Organizacija Human Rights Helsinki uspjela da dobije kopiju ove liste preko Holandskog Ministarstva inostranih poslova. Tri mjeseca su protraćena. Čak i kada je lista postala predmet javne rasprave u Holandiji, Holandska vlada nije ništa uradila da objasni ponašanje i postupke svojih vojnika i zvaničnika i što je još gore nije ništa uradila da pokuša saznati informacije o sudbini ljudi koje su oni, Holanđani, predali u ruke egzekutorima.

Naše udruženje će, u ime porodica nestalih, podnijeti listu i prateću dokumentaciju i dokazni materijal, kao i izjave očevidaca, Haškom tribunalu za ratne zločine počinjene na teritoriji bivše Jugoslavije, i tražit će da se protiv svih umiješanih podigne optužnica za saučesništvo u ratnim zlocinima.”

Iz izveštaja holandske vlade

U zvaničnom izveštaju objavljenom 10. aprila 2002. glavna odgovornost za masakr u Srebrenici 1995. godine pripisuje se vojnom komandantu bosanskih Srba Ratku Mladiću. Takođe se oštro kritikuju Holandska vlada, političari i vojska, kao i UN, zato što nisu uspeli da spreče najgori zločin počinjen u Evropi od Drugog svetskog rata.

Izveštaj na 7.600 strana, koji je pripremio holandski Institut za ratnu dokumentaciju (NIOD), naručila je Holandska vlada 1996.

“Humanitarna motivacija i političke ambicije naveli su Holandiju da preuzme loše pripremljenu i praktično neizvodljivu mirovnu misiju”, navodi se u izveštaju.

U izveštaju se ukazuje da je neuspeh holandskih mirovnih vojnika da spreče masakr više od 7.000 bosanskih Muslimana, dečaka i muskaraca, predstavljao “više problem nedostatka sredstava i politike Ujedinjenih nacija”. Većina srebreničkih žrtava ubijena je nakon što je uhvaćena u pokušaju da pobegne od srpske ofanzive, ali mnogi su ubijeni po odvođenju iz holandske baze UN-a gde im je bila obećana zaštita.

U izveštaju se takođe navodi da je nepripremljen kontingent od oko 200 holandskih pripadnika mirovnih snaga, plavih šlemova, koji su dobili naziv “Dutchbat”, upućen u misiju bez jasnog mandata.

U izveštaju NIOD osuđuju se Holandska vlada, ministarstvo za odbranu i Parlament zato što su pokazali nerazumevanje i negativan “antiobaveštajni stav”, odbacivši podatke SAD koji su mogli da pomognu mirovnim snagama.

NIOD nije okrivio holandske vojnike, ali je rekao da su pomažući vojsci bosanskih Srba prilikom evakuacije hiljada izbeglica nenamerno postali saučesnici u etničkom čisćenju.

Holandska vojska je takođe okrivljena da nije trazila informacije od Kanađana koji su bili u Srebrenici pre njih, kao i zato što nije imala izlaznu strategiju. Tokom tih događaja holandske mirovne snage postale su iscrpljene i zabrinutije za sopstveni opstanak nego za sudbinu bosanskih Muslimana.

Pad holandske vlade

Holandska vlada podnela je ostavkuu aprilu 2002. zbog zvaničnog izveštaja po kojem vlasti snose deo odgovornosti za smrt oko 7.000 muslimanskih muškaraca, nakon ulaska srpskih snaga u tu enklavu za čiju je zaštitu bio zadužen holandski bataljon UNPROFOR-a. Holandska vlada je pala jer je utvrđeno da je u Bosnu i Hercegovinu poslala loše obučene snage sa nemogućom misijom.

Holandski premijer Vim Kok, koji je i 1995. godine bio na toj dužnosti, rekao je, odmah po objavljivanju izveštaja, da je njegova vlada pala na ispitu i da je spreman da ponese odgovornost. On je izveštaj ocenio kao autoritativnu rekonstrukciju okolnosti pada Srebrenice.

Dokument je izazvao žučnu politicku debatu u zemlji, a javnost je od političara tražila da preuzmu odgovornost, u skladu sa nalazima. Spremnost da podnesu ostavke prosle sedmice su izrazili ministar odbrane Frank de Grave i ministar za životnu sredinu Jan Pronk, koji su i pre sedam godina bili članovi vlade. Ostavkom, koju je podnela vlada, raspala se i tročlana vladajuća koalicija koju već osam godina predvode laburisti premijera Koka. Dobrovoljno odstupanje holandske vlade dolazi samo par nedelja uoči redovnih parlamentarnih izbora u Holandiji.

Samoubistva vojnika

Indipendent u izdanju od 21.04.2002. objavljuje tekst o traumama pripadnika holandskog bataljona stacioniranog u Srebrenici u vreme masakra. Istraživanje koje je sprovela holandska nevladina organizacija ACOM pokazuje da je do 10 pripadnika te jedinice izvršilo samoubistvo, a da ih je oko 70 odsto u međuvremenu napustilo vojsku, zbog nametanja osećaja krivice.

Advokati i dobrotvorne organizacije koji pomažu bivšim pripadnicima oružanih snaga kažu da su narkomanija, kriminal i različiti oblici nasilničkog ponašanja mnogo rasprostranjeniji među vojnicima koji su služili u Srebrenici, nego među veteranima drugih misija UN.

Holandija odbacuje krivicu

Holandski sud odbacio je 10.09.2008. zahtev rođaka žrtava genocida u Srebrenici da holandska država prizna odgovornost za genocid počinjen u toj bosanskoj enklavi u julu 1995. godine i isplati im odštetu za smrt bližnjih.

“Holandska država ne može da bude smatrana odgovornom za delovanje ‘Dačbata’, holandskih “plavih šlemova”, izjavio je sudija Hans Hofijus, iz Okružnog suda u Hagu.

Na saslušanju 16. juna, tužioci su optužili holandske vojnike koji su bili zaduženi za zaštitu srebreničke enklave, da su predali muslimanske izbeglice snagama bosanskih Srba i tako prekršili nekoliko nacionalnih zakona i međunarodnih sporazuma. Sud je odlučio da troškovi procedure idu na teret tužilaca.

Pre ove presude, holandski sud odbacio je još jedan zahtev za odštetu u slučaju srebreničkog genocida. Zahtev je podnelo Udruženje “Majke Srebrenice” tražeći od UN kompenzaciju zbog toga što nije sprečen genocid u Srebrenici.Zahtev je odbijen jer svetska organizacija ima imunitet u pravnim sporovima.

Pripremio Miloš Ćirić

Peščanik.net, 18.09.2008.

SREBRENICA