Foto: Predrag Trokicić

Mir i nemir

U svom nedavnom tekstu Žižek pokazuje koliko mir nervira junačke zastupnike zamisli da Ukrajinci i Rusi treba da ginu sve dok ne dokažu njihovu hipotezu o besmislenosti mira.

Zgrada Agora Saveta Evrope u Strazburu, sedište sekretarijata GRECO-a, foto: Adrian Grycuk/Wikimedia Commons

GRECO za ponavljače

Ovdašnje vlasti neće moći jeftino da se izvuku od Preporuka u 5. krugu evaluacije GRECO-a. One su prijatno iznenađenje posle nezasluženo blagonaklonih ocena iste institucije iz 2020.

Grafit u Karkivu, foto: e-flux

Ruska književnost i rat u Ukrajini

Od 24. februara 2022. kada je ruska vojska napala Ukrajinu, zlokobna slika Rusije u diskursu ukrajinskih masovnih medija poprimila je razmere apsolutnog zla: Rusija je Mordor, a Rusi orci.

Foto: Predrag Trokicić

Igre moći i inflacija

Traži se krivac za nagli rast cena. Da li su inflaciju izazvale centralne banke koje su predugo ubacivale previše novca u sistem? Ili je kriva Kina u koju se preselio najveći deo fizičke proizvodnje…

Ljubi te brat, foto: Slavica Miletić

Brat Vučićevog brata

Inspektor Slobodan Milenković pita Vulina i direktora policije da li može javno da odgovori na optužbe. Pa kako od jednog od osumnjičenih tražiš dozvolu da o njemu govoriš kao o kriminalcu?

Jerusalim, foto: David Rodrigo/Wikimedia Commons

Novi premijer

Lapid je postao 14. izraelski premijer i prvo što mi se desilo je da su mi naoružani pripadnici obezbeđenja Šabaka zabranili da u svom jutarnjem trčanju prođem pored njegove kuće.

Smeštaj vijetnamskih radnika Linglonga u Zrenjaninu, foto: Sara Nikolić/Inicijativa A 11

Nije Linglong kriv…

Država se obavezala da investitoru bez naknade u svojinu preda 96 hektara zemljišta na kome će fabrika biti izgrađena, kao i 75 miliona evra direktnih subvencija u novcu…

Laki, Regan i Tačer, Bela kuća 1985, foto: Reagan White House Photographs/Wikimedia Commons

Kraj neoliberalizma?

Termin neoliberalizam neizbežan je u raspravama na zapadu. Obično se koristi kao uvreda, sinonim za kapitalizam krvavih kandži i očnjaka. Ali istoričari osporavaju takvu upotrebu bar od 2018…

Foto: Peščanik

Kad se slegne prašina

Od 27. juna na TV Tanjugu jutarnji program vode Milorad Komrakov, glavni i odgovorni urednik Informativnog programa RTS-a u vreme Miloševića, i Zoran Ostojić koji je tada radio na Studiju B.

Foto: Predrag Trokicić

Omorina

Zoran Panović iz Demostata saopštava da je opoziciona „dogma da je većinska podrška Vučiću izmanipulisana“. Pored delimične manipulacije podrška većine je dobrovoljna, kaže Panović.

Foto: Arta Merk Kostić

Indeks

Patrijarh je rekao će možda objaviti spisak direktora koji sprečavaju učenike da se opredele za veronauku. Već i samo pominjanje ovakvog spiska uznemirava i izaziva neprijatne asocijacije.

Foto: Predrag Trokicić

Postizborna agonija

Od kad je Rusija napala Ukrajinu opozicija je izgubila predizborni (ekološki) zamah. Ali izgleda da će se u Velikom Trnovcu izbori najzad završiti i da će novi poslanici uskoro ipak ući u parlament.

Foto: Predrag Trokicić

Prvi pogled iznutra

Naša odbornička grupa dobila je kancelariju na Trgu Nikole Pašića. Nemamo internet, ali imamo faks mašinu, televizor koji ne radi, desktop kompjuter i kutiju sa flopi disketama.

Foto: Predrag Trokicić

Put u bespuće

Ne treba gajiti iluzije o dugoročnom miru na Balkanu. Sve izvesnija pobeda Rusije u Ukrajini biće vetar u jedra – makar samo psihološki – svima u Srbiji koji veruju da je revizija poraza moguća.

Moje telo, moj izbor

Vladavina manjine

Smisao odluka američkog Vrhovnog suda od prošle nedelje nije u obnovi preživelog patrijarhalizma već naprotiv, u postavljanju zakonskih okvira za već postojeće nejednakosti u zemlji.

Foto: Peščanik

Od Prištine do Meksika

Odlazak kosovskog pesnika Xhevdeta Bajraja (1960-2022) nije posebno odjeknuo u srpskim medijima. Njegovo ratno izgnanstvo zabeleženo je u dnevniku Vladimira Arsenijevića Mexico

Mrzeo sam policiju pre nego što je to bilo kul, foto: Peščanik

Filozofija i bezbednost

U nekoliko navrata nisam reagovao na predloge i izbore članova komisija veća Filozofskog fakulteta, koji dolaze sa Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta i sa Fakulteta bezbednosti.

Peščanik

Donacije

Naši sadržaji su uvek bili i biće otvoreni i dostupni svima. Ali da bismo nastavili da radimo, potrebna nam je vaša podrška. Podržite Peščanik mesečnim, godišnjim ili jednokratnim donacijama.

Foto: Neda Radulović-Viswanatha

U ime oca i ploda

Oduzimanje prava na izbor nije plemeniti gest čuvanja života bespomoćnog ploda; to je gnusna i bahata demonstracija sile nad potlačenima i obespravljenima sa željom da takvi i ostanu.

Stanični trg u Novosibirsku, Rusija, foto: Konstantin Novaković

Put Rusije ka premodernosti

Dugo će se debatovati da li je približavanje Rusije i zapada zaustavila zapadnjačka arogancija ili ruska inkompatibilnost. Putin je liberalizaciju zamenio za tradicionalizam.

Foto: Neda Radulović-Viswanatha

Neuspešni eksperiment

Nije slučajno što apsolutnu većinu u Knesetu čine desničari. Razumevanje uzroka okupacije i aparthejda postepeno se širi, a jačanje desničarskih radikalnih elemenata upravo je reakcija na to.

Đavao u lijes

Novosti – Što ako se ovdašnji Ustavni sud povede za američkim Vrhovnim sudom i zabrani pobačaj? Treba li očekivati da će u budućnosti žene iz Hrvatske odlaziti na abortus u Sloveniju?

Diktatura prolajferijata

Novosti – Najpoznatiji pro-liferi 20. stoljeća bili su uglavnom diktatori poput Hitlera, Staljina, Pavelića, koji su postojeće građanske zakone zamijenili strogom zabranom svakog pobačaja.

26.04.19, Danas

First look from the inside

Our party got an office at Nikola Pasic Square 6, number 112. We don’t have internet, but we do have a fax machine, a television that doesn’t work, a desktop computer, and a box of floppy disks.

The issue of home

The moment a Polish soldier offers me a cup of soup because he thinks I am a refugee from Ukraine, I understand that Europe still hasn’t figured it out. He is heavily armed. He smiles.

Say terrorism

Is the international community organizing terrorist attacks in Serbia in order to force it to impose sanctions against Russia, or is Serbia faking these threats for its own daily political needs?

U poslednjem redu

U poslednjem redu

VIDEO – U sklopu Meseca ponosa u Kući ljudskih prava i demokratije u Beogradu 23.6.2022. održana je konferencija „Unapređenje pravnog i zdravstvenog statusa trans, interseks i kvir osoba“.

Peščanik radio

Marija Zelić Popović

AUDIO – Povodom 74. godišnjice Rezolucije Informbiroa ponavljamo razgovor Svetlane Lukić iz 1989. sa upravnicom logora na ostrvu Sveti Grgur, emitovanog na 2. programu Radio Beograda.

Miloš Marković i Emina Milošević

Lančana reakcija

VIDEO – Više od 70% mladih ljudi u Srbiji nije vakcinisano protiv Covida 19. Oni često ignorišu i redovni program vakcinacije svoje dece. Govore imunolozi Miloš Marković i Emina Milošević.