Avaj, jadni Darvin!, Hilari Rouz i Stiven Rouz, Clio 2009.
Prevod: Nataša Cvijan, Jelena Vidić i Anja Živković
Pogovor: Biljana Stojković

Obeležavanje 200 godina od Darvinovog rođenja i 150 od pojave njegove najvažnije knjige čini još vidljivijim da je primena teorije evolucije postala sveprisutna u psihologiji. Zbornik Avaj, jadni Darvin! donosi 16 tekstova u kojima se zahteva oprezniji i rigorozniji pristup izvornoj Darvinovoj misli i savremenim biološkim otkrićima.

Hilari Rouz je sociolog, profesor emeritus socijalne politike na Univerzitetu Bredford i gostujući profesor sociologije na London School of Economics. U istraživanjima i radovima bavi se feminističkom analizom nauke i tehnologije, pre svega bioloških nauka.

Stiven Rouz je biolog, profesor emeritus neurobiologije na Odeljenju za biološke nauke na Otvorenom univerzitetu. U istraživanju se bavi molekularnim i ćelijskim procesima uključenim u učenje i pamćenje. Osim ove knjige, u koautorstvu i pojedinačno, objavili su veći broj knjiga među kojima se izdvajaju Love Power and Knowledge (1994), The 21st Century Brain: explaining mending and manipulating the mind (2006).

Preuzmite PDF: Pogovor Biljane Stojković

Peščanik.net, 13.02.2010.


The following two tabs change content below.
Biljana Stojković, rođena 6. oktobra 1972. u Beogradu, profesorka na Katedri za genetiku i evoluciju Biološkog fakulteta u Beogradu. Magistrirala je i doktorirala na istom fakultetu. Od 1996. učestvuje u naučnim projektima u oblasti evolucione biologije. Autorka je većeg broja publikacija u vodećim međunarodnim naučnim časopisima, kao i poglavlja i knjiga iz oblasti evolucione biologije. Objavila je knjige „Darvinijana: vodič kroz evolucionu biologiju” (2009) i „Od molekula do organizma: molekularna i fenotipska evolucija” (2012). Religiju i misticizam svake vrste smatra najvećim preprekama za razvijanje inteligencije, kritike autoriteta i humanog i slobodnog društva. Svetliju budućnost vidi u sekularnom humanizmu, u čemu posebno važnu ulogu imaju popularizacija nauke, borba protiv klerikalizacije, ksenofobije i nacionalizma. Izvori najveće ljubavi, inspiracije i istrajavanja u Srbiji su joj suprug Oliver i sin Paja.

Latest posts by Biljana Stojković (see all)