Fotografije čitateljki, Mina Milenković

Fotografije čitateljki, Mina Milenković

Napredni kurs za lidere početnike.

Prva lekcija: Morate sanjati velike snove. Veliki san ne mora obavezno biti Velika Srbija, mada nije zabranjeno da počnete baš od tog sna. Ali je važno da napredujete. Imajte samo u vidu da to ”napredujete” ne znači da morate da sanjate Još Veću Srbiju. Naprotiv, možete potpuno da odustanete od sna zvanog Velika Srbija i da pređete na sasvim druge snove. Možete da sanjate Veliku Partiju, na primer, ili još bolje: Velikog Vas. A najbolje: Najvećeg Vas.

Druga lekcija: Najvećeg Vas nema baz Malih Drugih. Što manjih to boljih. A najbolje – sasvim bez tih manjih, ako je moguće, a moguće je putem izbora ili nekim drugim putem (pa i stranputicom ako treba). Osim, naravno, ukoliko su ti manji uz vas. Jer, pod jedan, kad su manji uz vas, bolje se vidi koliki ste vi i, pod dva, kad su manji uz vas – manja je verovatnoća da će da porastu.

Treća lekcija: Sve i svja znači – sve i svja! I roditelj i praroditelj i dete i seksualni partner i sve živo. Zbog čega se i kaže: sve i svja, a ne: nešto i ponešto.

Četvrta lekcija: Sve i svja, prvi deo – Roditelj.

Kako da budete roditelj ili bar zvučite kao takav? Koristite rečenice kao što su: ”Ti to ne možeš da razumeš, ali to je za tvoje dobro”, ”Bićeš mi zahvalan/zahvalna jednog dana”, ”Ako se sad strpiš dobićeš nagradu”… Povremeno pokažite razumevanje (”Znam da ti je teško to da uradiš, ali ćeš posle uživati”), ali povremeno zatražite i razumevanje za sebe. Kako tražite razumevanje za sebe? Pa, kao i bilo koji drugi roditelj. Recite koliko se vi trudite, čak iznurujete radeći, ne vidite belog dana od posla kojeg imate preko glave, ne stižete ni da se čestito naspavate, a kamoli odmorite… a niko ni hvala da vam kaže. Ovo ”a niko ni hvala da mi kaže” je u funkciji izazivanja griže savesti, a literatura preporučuje i onu malo stariju varijantu: ”Posle ćete od blata da me pravite”.

Četvrta lekcija: Sve i svja, drugi deo – Dete.

Imajte u vidu da su svi ljudi osetljivi na decu. Čak i deca. Da nije tako ne bi se deca pojavljivala u tolikim reklamama, čak i onim za banke, praškove i osveživače klozeta. Dakle, dete plus vi jednako pažnja i prijatna emocija. Ali, pazite, taj efekat se ne postiže samo tako što ćete se, kad god možete, a možete uvek, pa videli smo da decu trpaju i u reklamu za klozet, slikati sa decom. Ne, povremeno je potrebno da i sami budete dete. Dobro, možda ne baš da budete, ali da zvučite kao dete. Zato se nemojte ustezati da pokažete dečiju radost zbog neke dobre vesti ili dečiji ponos kad vas neko pohvali. Ne, nije sramota ni ako u tu svrhu pokažete papir (koji nosite u džepu pored srca) na kojem su ispisane vaše dobre ocene. Eh, da ste stvarno dete i da su to stvarno dobre ocene iz škole, neko bi se sigurno mašio za novčanik da vam zakiti đačku knjižicu, ali ni ovako niste loše prošli.

Četvra lekcija: Sve i svja, treći deo – Deda

Dede i babe, čak i onima koji ih nisu imali ili ih nisu upamtili, znače tradiciju, korene, ognjišta ako hoćete. Zato je važno da ne zapostavite ni ovaj aspekt svog obraćanja i da povremeno zvučite kao svoj, odnosno svačiji deda. A deda ko deda, obično tvrdi da onog čega sada ima nije bilo ranije. Doduše, dede (prave dede) imaju običaj da se pošteno ograde pa kažu ”ja ne pamtim da je nekad bilo ovako (vrućina, hladno, kriminalno ili kako već)” ali pošto vi niste pravi deda niste ni u obavezi da se ogradite od sopstvenog pamćenja pa možete komotno samo da kažete kako nikad nije bilo ovako (dobro, napredno, uspešno ili kako već). A da biste zvučali još i dedije od pravog dede ubacite i malo mudrosti kojima ćete sugerisati da vi, kao starina, znate više i bolje od drugih. Nešto tipa: znam da nekome smeta jaka, snažna i bogata Srbija ili: znam da likuju oni koji ne vole Srbiju i slične primisli koje ne treba dokazivati.

Četvrta lekcija: Sve i svja, četvrti deo – Seksualni partner

Produžavajte predigru. Što duže možete. Odlažite srećnu završnicu – obećajte je tek za nekoliko mandata. Ako ne uspe, recite da nije do vas (jer se to vama nikada pre niije desilo) i da je kriva druga strana jer se nije i sama malo potrudila.

Peščanik.net, 07.09.2015.


The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)