- Peščanik - https://pescanik.net -

Ko je Džozef R. Bajden

Bajden je viđen kao liberalno nastrojeni internacionalista. On naglašava važnost diplomatije, ali je spreman da je ojača pretnjom vojnom silom. 

Tokom tri decenije rada u Vašingtonu, Bajden je bio jedan od najenergičnijih lidera Demokratske partije zaduženih za spoljnu politiku. Otvoreno je govorio o bezbednosnim temama i na svoju ruku savetovao Buša o raznim pitanjima, poput onog o budućem širenju NATO.

Sada je potpredsednik na listi Demokratske partije čiji je nosilac Barak Obama, čime konačno dobija ulogu koja ga je dugo zaobilazila: mesto u centru donošenja odluka.

Obama se od početka suprotstavljao ratu u Iraku, onda kada je Bajden glasao za odobrenje vojne akcije. Predlagao je decentralizaciju vlasti u Iraku i podelu zemlje na tri regiona koje naseljavaju Suni, Šiiti i Kurdi.

Kasnije se protivio produžetku rata, a posebno Bušovoj odluci o slanju dodatnih trupa. Sada i Obama i on podržavaju povlačenje trupa i njihovo preseljenje u Avganistan.

Bajden je viđen kao liberalno nastrojeni internacionalista. On naglašava važnost diplomatije, ali je spreman da je ojača pretnjom vojnom silom. Rano je zastupao tezu o upotrebi sile kako bi se ugušile etničke borbe na Balkanu. Bio je među prvima koji su zagovarali ukidanje embarga na oružje bosanskim muslimanima i promovisao politiku »lift and strike«.

Ta politika nije naišla na odobravanje predsednika Džordža Buša starijeg, ali ni predsednika Klintona. Obojica su se bojali da bi se američka vojska time zaglibila u balkanskom građanskom ratu. Ali ta inicijativa postala je osnova za novu politiku, koja je prethodila mirovnoj misiji NATO.

Kada se predsednik Srbije, Slobodan Milošević, obrušio na albanske separatiste na Kosovu, Bajden je podržavao NATO bombardovanje, koje je sprovedeno da bi srpske trupe napustile Kosovo.

»U osnovi, senator Bajden veruje da američki angažman u svetu može doneti velike promene«, rekao je Džejms P. Rubin, bivši savetnik senatora Bajdena i zvaničnik Klintonove administracije. »Budući da je realista, on, međutim, veruje da je mnogo bolje da se takve akcije sprovode uz podršku naših prijatelja i saveznika«

Senator Bajden je, uprkos neslaganjima Moskve, odlučno podržao nezavisnost Kosova. Zajedno sa Obamom i senatorom Džonom Mekejnom, Bajden podržava ulazak Gruzije u NATO savez.

 
A Democratic Leader on Foreign Policy, in Iraq and the Balkans,

The New York Times, 23.08.2008.

Preveo: Miloš Ćirić 

Peščanik.net, 25.08.2008.