Skopje 2016, foto: Peščanik

Skopje 2016, foto: Peščanik

Šteta je što nema radosti s ove strane granice zbog koliko-toliko mirnog i demokratskog rešenja političke krize u Makedoniji: „Makedonija ulazi u novu fazu krize“, zlurado će nasloviti komentar iz Skoplja urednici RTS-a. „Makedonski scenario“, kako ga je osmislio Aleksandar Vučić, isključio je mogućnost srećnog kraja. Verovatnu su zato iz Srbije ka Makedoniji išle „vesti“ s medija pod direktnom kontrolom vlasti o hiljadama pušaka za makedonske Albance ili o ulasku 800 boraca bivše OVK na makedonsku teritoriju.

U skladu sa svojim nasleđem iz devedesetih, novoradikali na vlasti i sada vode promašenu politiku prema susedima. Podsetimo se zajedničke sednice vlada Makedonije i Srbije s početka 2015. Tada je poslovično kratkovidi i neobavešteni Vučić izjavio: „Naša politička otvorenost, poštovanje i poverenje koje postoji između dve vlade, i između nas dvojice kao predsednika vlade, važni su za uzajamne odnose, na kojima je veoma važno da nastavimo da radimo“. I nastavili su. Samo što Nikola Gruevski više neće biti predsednik vlade Makedonije. A Zaeva „Srbija“ ne priznaje.

Šta je to kod Zorana Zaeva što vređa i provocira ovdašnje političare i medije? „Srbija neće dozvoliti bilo kome, pa ni Zaevu, da je ponižava“ – to je napisao i dostavio domaćim medijima ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, a mediji su to poslušno preneli. Zaev, uskoro predsednik vlade Makedonije, ponizio je Srbiju, veruje Dačić, jer se osvrnuo na Vučićeve izjave o „makedonskom scenariju“ i usudio se da zaključi: „Neprijatno je kako naši susedi govore o Makedoniji“. Gde je Zaev pogrešio?

Da li je Vučić koristio „makedonski scenario“ kao pretnju biračima u Srbiji na izborima za predsednika republike? Jeste. Da li je sintagma „makedonski scenario“ u tom kontekstu nosila isključivo negativne konotacije? Jeste, jer inače ne bi mogla biti shvaćena kao pretnja za domaće birače. Da li je onda razumljivo što je Zaevu, jednom od glavnih aktera (umalo žrtvi) „makedonskog scenarija“, neprijatno što se događaji u njegovoj zemlji koriste kao izborno strašilo u susednoj zemlji? Trebalo bi da jeste, svima izuzev Dačiću i Vučiću.

To što Zaev govori istinu, Dačić čuje kao uvredu. Kada Zaev kaže Aleksandar Vučić, Dačić čuje – Srbija. Iz krajnje specifičnog, Dačićevog ugla, svako ko govori istinu o Aleksandru Vučiću, pa bio to i Zaev, u stvari ponižava Srbiju. Ako se ovaj interpretativni proces dovede do kraja, dobićemo vrlo zanimljiv izvod – Aleksandar Vučić je uvreda i poniženje za Srbiju, tvrdi Dačić. Iako mu to nije bila namera, ministar spoljnih poslova izokola se osvrnuo na unutrašnje prilike u zemlji i, kao i makedonski političar, rekao – istinu. Mogao je Dačić to i direktno da formuliše – istina o Vučiću je ponižavajuća za Srbiju. Ali dobro, shvatili smo šta je hteo da kaže.

Sasvim očekivano, bahati Vučić će na sve to reći da ga „ne interesuju uvrede“, jer je „nevažno šta Zaev priča“. Ali, ako su nevažne, zašto su izjave Zaeva već nedeljama glavna tema u Srbiji i zašto se njima tako uporno bavi politički vrh zemlje?

Peščanik.net, 19.05.2017.

Srodni linkovi:

Dejan Ilić – Makedonski scenario, novi nastavci

Mijat Lakićević – Makedonski scenario 4

Mijat Lakićević – Makedonski scenario 3

Dejan Ilić – Još malo o makedonskom scenariju

Mijat Lakićević – Makedonski scenario 2

Mijat Lakićević – Makedonski scenario

MAKEDONIJA

The following two tabs change content below.
Dejan Ilić (1965, Zemun), urednik izdavačke kuće FABRIKA KNJIGA i časopisa REČ. Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu, magistrirao na Programu za studije roda i kulture na Centralnoevropskom univerzitetu u Budimpešti i doktorirao na istom univerzitetu na Odseku za rodne studije. Objavio je zbirke eseja „Osam i po ogleda iz razumevanja“ (2008), „Tranziciona pravda i tumačenje književnosti: srpski primer“ (2011), „Škola za 'petparačke' priče: predlozi za drugačiji kurikulum“ (2016), „Dva lica patriotizma“ (2016), „Fantastična škola“ (2020) i „Srbija u kontinuitetu“ (2020).

Latest posts by Dejan Ilić (see all)