Fotografije čitateljki, Ivana Karić

Fotografije čitateljki, Ivana Karić

Naš premijer oprobao se do sada u mnogim ulogama; najviše su mu “ležale” one spasilačke.

Od pre neki dan postao je – mešetar.

Ne, ne, ne treba pogrešno razumeti, mislio sam mešetar na Berzi. To je jedno veoma lukrativno zanimanje i uloga, naravno za onog ko se u to razume. I nema nikakvo posprdno značenje koje domaće pristalice zatvorenog društva stalno lepe uz ime Džordža Sorosa; navodno se obogatio jer je mešetario na Berzi.

Za razliku od Sorosa, naš premijer ne igra na novčanoj nego od pre neki dan na Berzi metala. Čelika.

I biće veoma zanimljivo posmatrati da li će se i kada obogatiti igrajući se čelikom na Berzi. Naš premijer, ne Džordž Soros.

Kako se dogodilo da naš premijer postane berzanski mešetar.

U petak, 20 marta, izjavio je (preneo Tanjug) odgovarajući na pitanje novinara da očekuje da Železara Smederevo “ostvari profit za četiri meseca, a ne za šest kako je to ugovornom obavezom predviđeno”.

Dan kasnije rekao je “da je Železari Smederevo i njenim radnicima osigurana sigurna budućost, a da je današnji dan veliki za taj grad, ali i celu Srbiju”. (Usput se zahvalio “pre svega radnicima koji su se istrajnošću, ljubavlju i posvećenošću Železari i poslu izborili za budućnost” i naglasio “da će kompanija biti profitabilna”. Na kraju je uzviknuo: “Živela Železara”.)

Da se malo podsetimo bliske istorije:

– američka kompanija US Steel prodala je Vladi Srbije železaru u Smederevu početkom 2012. za jedan dolar zbog gubitaka nastalih padom cene čelika na svetskom tržištu.

– premijer Srbije izjavio je (Blic, 3.5.2014) da je od odlaska „Ju-Es stila“ iz Smedereva 2012. godine do danas “iz budžeta dato 170 miliona evra kako bi se omogućilo poslovanje” i izračunao da je to kao da je “svakom radniku železare dato 34.000 evra za dve godine” i da je za “nastavak proizvodnje 2014. potrebno još 23 miliona evra”. Gubici su nastali zbog niske cene čelika na svetskom tržištu.

– Boris Milošević iz firme KPMG koja je Vladin privatizacioni savetnik za Železaru izjavio je 14.3.2015. godine: ”Sada je gubitak 10 miliona dolara mesečno” (opet zbog niske cene čelika na svetskom tržištu). Milošević je još rekao da se budući menadžeri “nadaju da će posle šest meseci imati profit”.

Na to je premijer upitao: ”Da li to može pre, mogu li brže?”

Milošević je odgovorio: ”To ne zavisi samo od njih, nego i od tržišta”.

Od tržišta. Odnosno od cene na Berzi. Od one nemilosrdne cene koja je zavila u crno US Steel (pa je pobegao iz Srbije) i Vladu Srbije (koja je pokušala da proda Železaru pa nije uspela).

Cena se na Berzi, koliko je poznato, formira na osnovu ponude i potražnje.

A ne od očekivanja našeg premijera.

Uostalom, ko zna?

Možda on zna nešto što niko drugi ne zna. To i jeste odlika rasnog berzanskog mešetara. Da predviđa (anticipira) kretanja na globalnom nivou. Gleda kako se razvija svetska ekonomija, koje tržišta su u usponu, koliko je ko planirao rast BDP-a, ko će investirati velike novce, kakvo je stanje u regionu, gde će se graditi i koliko će se otprilike ugraditi čelika… Kad se sve to uzme u obzir, onda se izračuna da će narednih “četiri”, a ne “šest” meseci porasti potrošnja čelika. A kad raste potražnja, ona će pogurati proizvodnju (ponudu) čelika. I cenu. To će, nadalje, značiti da će železare koje su do sada radile s gubicima, ubuduće poslovati s profitom.

Kratak pogled na Berzu kaže, međutim, da cena čelika stagnira. Ne vidi se da je Berza trepnula. Zašto? Pa nema nikakvih nagoveštaja da će neka zemlja ili neki region “eksplodirati” s investicijama, niti iko od ozbiljnih berzanskih mešetara tipuje na veću potražnju koja bi pogurala rast cena i sledstveno tome rast proizvodnje i profita proizvođača.

To sada niko ne vidi.

Ali, niko nije video šta će se dešavati u odnosima dolara i funte, osim Džordža Sorosa koji je igrao na rast dolara (i pad funte) i zaradio svoju “prvu milijardu”.

Šta hoću da kažem?

Niko ne treba da se iznenadi ako vidi našeg premijera kako krišom noću u svom i dvorištu Vlade (kao vlasnika Železare) lageruje stotine hiljada tona čelika koje je u Smederevu kupio po niskoj ceni i čeka da za “četiri meseca” cena na Berzi drastično skoči. Eto profita i dokaza “nevernim Tomama” da je Železara profitabilna.

Da li Vi verujete u tu mogućnost?

Možda se sada neko podsmeva našem premijeru jer ne vidi na čemu on zasniva svoj optimizam u pogledu skoka cena čelika i profitabilnosti Železare.

Ako verujete – kupujte čelik, brzo i lako ćete se obogatiti.

Ako ne verujete – onda ste vi razuman “igrač” koji veruje isključivo tržištu.

Peščanik.net, 24.03.2015.

Srodni linkovi:

Mijat Lakićević – Damping

Mijat Lakićević – Pojela maca 150 miliona evra

Mijat Lakićević – Zločinac ili svetac

Mijat Lakićević – Udaja Železare Smederevo

Mijat Lakićević – Na smederevskom putu

Miša Brkić: Železara – političko pitanje

Mijat Lakićević – Čekajući menadžera

RADIO emisija – Konkurs za alhemičare

Miša Brkić: Posle gvožđa – grožđe

Mijat Lakićević – Kako se kalio čelik

Miša Brkić – Smederevo na pjenu od Dunava

Miša Brkić – Železara u raljama tendera

Mijat Lakićević – Spasavanje svetog „Smedereva“