- Peščanik - https://pescanik.net -

Nepristojna ponuda

Bivši službenik ženevske HSBC banke Erce Filcijani ponudio je Nemačkoj da za 3.5 miliona dolara od njega otkupi disk sa detaljnim bankarskim podacima o 1500 nemačkih građana koji su izbegli plaćanje poreza.

U Nemačkoj je pokrenuta velika polemika oko ove „nemoralne i nepristojne“ ponude jer se radi o kupovini ukradenih podataka, dok nemačka kancelarka Angela Merkel kaže da njena zemlja treba učini sve kako bi došla do tih informacija.

Nemački ministar finansija Volfgang Šojble je najavio kupovinu ukradenih bankarskih podataka, a najava da će Nemačka ipak pozitivno odgovoriti na ponudu usledila je posle provere verodostojnosti podataka na disku i projektovane dobiti od finasijskog kažnjavanja begunaca koja bi, prema prvim procenama nemačke vlade, iznosila više od 100 miliona evra.

Nemačka već ima iskustva sa trgovinom podacima o poreskim beguncima – pre dve godine nemačka vlada je od obaveštajne službe BND za 5 miliona evra kupila tajne podatke o nemačkim klijentima jedne banke u Lihtenštajnu. Od naknadne naplate poreza i novčanih kazni samo na osnovu tih podataka, Nemačka je do sada zaradila oko 140 milona evra. Zato nezvanične procene dobiti u aktuelnom slučaju kupovine podataka govore da bi dobit koju bi Nemačka ostvarila kupovinom diska mogla biti čak oko 3.5 milijarde evra.

Kupovina diska sa podacima mogla bi da izazove pogoršanje odnosa Nemačke i Švajcarske, čiji je bankarski ugled u svetu ozbiljno ugrožen. Dobri odnosi dve zemlje se godinama narušavaju činjenicom da švajcarske banke rado primaju na čuvanje novac odbeglih nemačkih obveznika. Vođa Švajcarske narodne partije Toni Brauner kaže da će, ukoliko Nemačka kupi podatke, to značiti „objavu rata Švajcarskoj“.

 
Peščanik.net, 03.02.2010.