- Peščanik - https://pescanik.net -

Otvoreno pismo Draganu Đilasu

Poštovani gradonačelniče,

nakon putovanja tokom koga sam imao zadovoljstvo da prisustvujem Gej paradi u Kopenhagenu, po povratku u Beograd neprijatno me iznenadila Vaša izjava i stav prema beogradskoj Povorci ponosa i prema Vašim LGBT sugrađanima i sugrađankama.

Nekoliko je razloga.

Najpre, ja sam glasao za Vas! Kao glasač demokratske orijentacije, našao sam minimum vrednosti za koje verujem da ih Vi i ja delimo. One se ogledaju u podržavanju i praktikovanju demokratskih vrednosti i principa, pre svega u poštovanju prava na život, slobode izražavanja, slobode kretanja i mnogih drugih ljudskih prava i sloboda koje su pomalo zatvorene Vašom izjavom o držanju seksualnosti u četiri zida.

Vidite ovako gospodine Đilasu: Povorka ponosa, Gej parada, Marš tolerancije ili jednostavno Prajd (nazivimo to kako god, suština je ista), je nekoliko sati godišnje tokom kojih neki Vaši sugrađani i sugrađanke iskazuju da postoje, da u ovom gradu postoji njihova istorija i kultura.

Gej parada se ne razlikuje mnogo od kolektivnog venčanja ispred Skupštine grada ili obeležavanje Dana porodice – sve su to manifestacije koje u svojoj srži pozivaju na slavljenje života i ljubavi. Ta famozna parada predstavlja nekoliko sati godišnje tokom kojih postojimo kao gej muškarci, lezbejke, biseksualci/biseksualke, trasrodne, transeksualne i interseksualne osobe. To je nekoliko sati slobode koju želimo da živimo svakog dana, celim svojim bićem, to je naša slava, praznik i smisao života. Da li, kao čovek, možete da zamislite koliko tih nekoliko sati nekome može da znači? Još je važnije da je to nekoliko sati tokom kojih pokazujemo da imamo poverenja u ovaj grad, da ga volimo, da želimo da bude lep, moderan i otvoren za sve koji u njemu žive ili dolaze da ga posete.

I sami ste izjavili da nasilje na ulicama šalje ružnu sliku o gradu. To je sasvim tačno. Zato Vas, kao građanin građanina, svojski podržavam da zajedno pošaljemo lepšu sliku o ovom gradu. Ja ću to uraditi aktivistički i utopijski, a vi politički – biće to sjajna prilika da na delu pokažete vrednosti za koje se deklarativno zalažete.

Kao gradonačelnik, Vi ne morate da budete gej aktivista, ali Vi, gospodine Đilasu, jednostavno MORATE da podržite Povorku ponosa, to je Vaša obaveza, razlog zbog koga smo Vas izabrali, to je Vaša odgovornost. Ja ovo pismo pišem u svoje ime, ne u ime svih LGBT osoba, ne u ime moje organizacije niti ispred organizatora Povorke ponosa. Jednostavno, osećam se povređen kao glasač, kao građanin, kao ljudsko biće, kao aktivista za ljudska prava. Upravo zato što sam uspeo da svoj lični stav pretvorim u politički. Upravo zato se stidim svake laži koju sam o Beogradu preneo mojim gej prijateljima i prijateljicama iz celog sveta – laž da je Beograd grad otvoren za sve njih! Iskreno, više volim da prošetam gradom sa svima njima, nego da sedim u četiri zida. Eto, gospodine Đilasu, postoje grupe sa kojih se stereotipi teško skidaju: ne možemo da se družimo javno, na ulici, ne možemo privatno – odmah nam zalepe etiketu orgijanja.

Velikim delom sam razočaran Vašom izjavom jer kao političko biće uočavam da imamo zajedničke „neprijatelje“  – sve one retrogradne snage koje su stvorile ružnu sliku o Beogradu, gradu u kome ste Vi gradonačelnik. Na sreću, takva slika može da se promeni Vašom podrškom LGBT događajima. LGBT populacija čini 10% građana Beograda, a to na izborima nije mali procenat, zar ne? Zagrizite, ono što je mali korak za Vas jeste veliki korak za ovaj grad! Lepo je biti voljeni gradonačelnik, a to se stiče otvorenim srcem i jakom voljom. Verujem da će za većinu Vaših kolega, gradonačelnika i gradonačelnica Evropskih metropola, Povorka ponosa u Beogradu značiti promenu slike o Srbiji i njenom glavnom gradu.

I još nešto, Beograd je prepun LGBT osoba. U njemu one zasnivaju svoje veze, porodice, vode ljubav, rađaju decu. Verujte mi na reč, sve to ovde postoji, samo je potrebno da se ta ljubav legalizuje: pravno i simbolički. Poricati nečiju ljubav i zatvarati je u četiri zida je zločin nad životom, zločin nad prirodom, nad ljubavlju.

Zato bih voleo da se vidimo u beogradskoj Povorci ponosa, da se vidimo na svim drugim događajima koje kao aktivisti i aktivistkinje za ljudska prava organizujemo kako bi pokazali koliko je ovaj grad (zapravo) OK. Baš kao što je i gej OK!

 
Solidarni pozdravi,
Boban Stojanović
građanin, mirovni, gej, queer aktivista i aktivista za ljudska prava.

 
Peščanik.net, 05.08.2009.