U dnevnom listu Večernje novosti od 12.11.2014. godine objavljen je vaš intervju pod naslovom „Treba nam novi izborni sistem“. U odgovoru na pitanje novinara „Kao nekadašnji advokat mislite li da su zahtevi vaših bivših kolega opravdani“?, odgovorili ste: „Ministar je napravio veliki kompromis. Predložio je zakon, a onda imao političku svest da nešto treba da menja. Izašlo se u susret zahtevima advokata i ne vidim zašto bi nastavljali sa obustavom rada. Mnogi advokati nisu bogati pa da mogu sebi da dozvole da ne rade mesecima.“

Povodom Vašeg odgovora, Advokatska komora Vojvodine, u čiji imenik advokata ste upisani, radi zaštite ugleda Komore i same advokature smatra potrebnim da vam uputi otvoreno pismo. Prvo, zato što javnost dovodite u zabludu, jer ste Vi i dalje pripadnik advokatske profesije, samo što ste zbog obavljanja funkcije predsednik Narodne skupštine u statusu privremenog prestanka prava na bavljenje advokaturom.

Drugo, začuđujuće je da Vi kao advokat koji je predsednik najvišeg predstavničkog tela koje je nosilac ustavotvorne i zakonodavne vlasti u Republici Srbiji, niste založili svoj autoritet za otklanjanje očiglednih povreda Ustava učinjenih Zakonom o javnom beležništvu, Zakonom o prometu nepokretnosti, Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o vanparničnom postupku, Zakonom o overavanju potpisa, rukopisa i prepisa, Zakonom o izvršenju i obezbeđenju, Zakonom o državnom pravobranilaštvu i Zakonom o javnim nabavkama.

Da ste to učinili, pokazali biste svim građanima ove zemlje kako se brani autoritet najvišeg predstavničkog tela, kako se brani integritet institucije, kako se brane građani i njihova prava od neustavnih zakona i profesija kojoj sami pripadate. Svojim nečinjenjem, kao predsednik Narodne skupštine dozvolili ste da izvršna vlast nametne Skupštini donošenje neustavnih zakona i samovoljno naruši nezavisnost sudske vlasti.

Podsećamo Vas da ste, pilikom upisa u imenik Advokatske komore Vojvodine, položili zakletvu kojom ste se obavezali na poštovanje Ustava, Zakona o advokaturi, Kodeksa profesionalne etike, Statuta AKS i Statuta AKV. Ova zakletva Vas i dalje obavezuje! Da poštujete datu zakletvu, ne bi mogli da izjavite da se „izašlo u susret zahtevima advokata“, jer su, kao što Vam je poznato, izvršene izmene samo deklaratorne a i dalje je zadržan:

– monopolski položaj javnih beležnika,
– diskriminisana advokatura i
– ograničena prava građana na samostalno sačinjavanje pravnih poslova.

Vaš odgovor da je „Ministar napravio veliki kompromis“ i da su „prihvaćeni zahtevi advokata“, pa „ne vidite zašto bi advokati nastavili sa obustavom rada“ je motivisan političkim i populističkim motivima, a ne pravnim.

I treće, u vezi pitanja „Štrajkuje li advokatska kancelarija „Gojković“, u kojoj su članovi Vaše porodice?“ i Vašeg odgovora „Moraju, inače bi bili izbačeni, suspendovani i kažnjeni. Ne postoji nijedna druga profesija u kojoj Komora zabranjuje članovima da zarađuju za život“, ukazujemo Vam na sledeće: Disciplinski postupak uređen je Statutom Advokatske komore Srbije i Statutom Advokatske komore Vojvodine i zasnovan je na Kodeksu profesionalne etike advokata. Ovi dokumenti predstavljaju propise objavljene u Službenom glasniku RS i samim tim predstavljaju pravni okvir postupanja svakog advokata. Stoga, ne može biti reči o „izbacivanju“ i pritisku na poštovanje navedenih akata.

U Novom Sadu, 17.11.2014.
Predsednik Advokatske komore Vojvodine
Srđan Sikimić
Advokatska komora Vojvodine, 17.11.2014.

Peščanik.net, 18.11.2014.

Srodni linkovi:

Wolfgang Klotz – Notari i izmišljanje točka

Advokatska komora Vojvodine – Napad na kuću Tanje Arsić

Vladimir Beljanski – Politička šteta

RADIO emisija – Maketa lidera

Vesna Rakić-Vodinelić – Advokatura i notarijat u Srbiji danas

RADIO emisija – Pobuna advokata

Milica Jovanović – Notarska posla

Vesna Rakić-Vodinelić – Reformisanje pravosuđa notarijatom: ne meri, seci odmah i to sekirom

REFORMA PRAVOSUĐA