Foto: Peščanik

Foto: Peščanik

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je u dvodnevnoj poseti Srbiji. Ova poseta je u medijima predstavljena kao najava intenzivnije saradnje dve zemlje. Potpisano je više međudržavnih sporazuma u oblasti ekonomije, trgovine i investicija.

Potpisana je i zajednička deklaracija o osnivanju Visokog političkog saveta za saradnju Srbije i Turske.

Kakav je to politički uzor Turska Srbiji, pogotovo posle 16. jula 2016. godine? Sećamo se, Turska je tog dana uvela vanredno stanje, a Erdogan preuzeo sve poluge vlasti u svoje ruke.

Hiljade sudija i tužilaca bile su uhapšene kao neprijatelji režima i pučisti. Većina njih je i danas u pritvoru. Među njima je i Murat Arslan, predsednik nezavisnog udruženja turskih sudija. On je pre nekoliko dana dobio međunarodno priznanje Vaclav Havel parlamentarne skupštine Saveta Evrope za angažovanje u borbi za ljudska prava. U obrazloženju nagrade kaže se da je „Murat Arslan simbol za sve koji se ne predaju i bore za ljudska prava, i po cenu života, jer veruju da turski građani imaju pravo na slobodu u demokratskoj zemlji, u državi koja poštuje slobodu pojedinca i garantuje slobodan i jednak pristup nezavisnom pravosuđu sposobnom da štiti osnovna ljudska prava.“

Ovde prilažemo isečke iz pisama uhapšenih turskih sudija i tužilaca i članova njihovih porodica. Ona su pozivi u pomoć upućeni Evropskom udruženju sudija i javnih tužilaca za demokratiju i slobode (MEDEL).

MEDEL je objavio pisma koja su stigla u prve dve nedelje akcije protiv sudija i tužilaca. Imena su izbrisana iz poruka da njihovi autori ne bi trpeli dodatnu štetu zbog objavljivanja ovih pisama.

Pisma

Visoki savet pravosuđa je suspendovao 2.745 sudija i tužilaca… Verovatno zbog sumnje da su gulenisti. Spisak suspendovanih sudija i tužilaca nije još objavljen… ali sam i ja na jednoj od tih lista i kažu mi da će policija pritvoriti moju ženu i mene. Doviđenja prijatelji.

***

Danas je trajno otpušteno 2.847 sudija i tužilaca, uključujući i mene. Niko od nas nema pravo na odbranu. Svi smo uklonjeni bez prava na odbranu.

***

Nema nikakvih dokaza u našim slučajevima. To sam čuo od kolega koji su u zatvoru sa mnom. Postoji samo ta lista. Tužioci kažu – ja imam samo ovu listu, a svi ostali dokumenti su tajni i ne smem da vam ih pokažem.

***

Sudijama koji puste na slobodu pritvorene sudije preti premeštaj, a zatim suspenzija od strane Pravosudnog saveta. Sve sudije koje nisu uhapšene ili pritvorene mogu biti uhapšene ili pritvorene svakog trenutka. Pritvorene sudije imaju ograničen (gotovo nikakav) kontakt sa porodicama i advokatima. Većina advokata ne želi da brani zatvorene sudije.

U gradu X, jedan sudija je sam trebalo da ispituje 37 uhapšenih sudija i tužilaca. Nije ih ništa pitao, samo im je rekao da su pritvoreni i da je tako naređeno iz Ankare. U istom gradu, pritvorenim sudijama nije dozvoljeno da se presvuku, ostvare svoje osnovne potrebe i razgovaraju sa bilo kim.

Tuzilac A. B. je na listi, iako je preminuo 57 dana pre nego što su počela hapšenja. Kod nekih kolega je ubeleženo da rade u gradovima u kojima su radili pre dve godine. Sve to govori da su liste pripremljene najmanje dve godine unapred.

Trenutna situacija u javnim ustanovama:

1. Otpušteno je 60.000 nastavnika.
2. Otpušteno je 2.000 zaposlenih na finansijskim poslovima.
3. Otpušteno je 100 ljudi iz obaveštajnih službi.
4. Otpuštene su sve vojne sudije.
5. Otpušteno je gotovo 3.000 sudija i tužilaca.
6. Niko ne može da putuje u inostranstvo.
7. Otpušteni su i svi dekani univerziteta. Svi su primorani da daju ostavke.
8. Novinarima su otkazane akreditacije.
9. Nekim novinarima je zabranjeno da rade.
10. Otpušteni su neki profesori.
11. Otpušteno je oko 10.000 policajaca.
12. Otpušteno je 247 gradonačelnika.

Večeras je proglašeno vanredno stanje. Sva ljudska prava mogu biti suspendovana. Svi od 18 do 60 godina mogu biti raspoređeni na javne poslove. Sva imovina može biti oduzeta.

***

U listama možete videti imena sudija i tužilaca koji su suspendovani 16. jula 2016. Neki od njih su u pritvoru, a neki uhapšeni i poslati u zatvore. Lista za suspenzije je istovremeno i lista za hapšenje. Pravosudni savet je suspendovao tužioce, pokrenuo istrage protiv njih, a onda su mnogi i uhapšeni. Samo jedna osoba je puštena.

Na listi sudija ćete videti gospodina A. B. koji je umro pre dva meseca. Očigledno je da je lista pripremljena pre pokušaja državnog udara.

***

Ostavio sam moje dvoje dece (od pet i devet godina) rođacima. Čekam da mi policija zakuca na vrata. Moja žena plače.

***

Dragi prijatelji,

Ja ću takođe biti otpušten i pritvoren. Ne znam kako to da objasnim. Samo sam radio svoj posao i kritikovao vladu zbog situacije u pravosuđu. O tome ste obavešteni. Možda se više nećemo videti. Hvala vam na dosadašnjoj podršci.

***

Moja žena i ja smo uhapšeni.

***

Danas sam oslobođen, ali ne znam šta će se dalje događati. Ovo se pretvara u lov na veštice. Tužilac ima pravo žalbe i možda će me ponovo smestiti u zatvor. Molim vas obavestite sve zainteresovane ljude u vašim zemljama i u Evropi. Stanje u zemlji se pogoršava. Nastavite da radite, potrebna nam je vaša pomoć više nego ikada. Moja porodica i porodica XY je uništena. Suspendovani smo sa sudijskih funkcija.

***

Moj muž je u zatvoru 42 dana iako nije učinio nikakav zločin. Njemu je oduzeta profesija i stigmatizovan je. Nama je oduzeto pravo da živimo zajedno. Ovo je nepravedno i mi nemamo mogućnost da se zaštitimo.

Moj muž je dobar otac. Veoma mu je stalo do naše dece. Ne interesuje ga politika. Najvažnije u njegovom životu su pravda i porodica. Očajna sam u svakom pogledu.

***

Tužilac iz Ankare je naredio oduzimanje imovine od 3.049 sudija i tužilaca koji su pod istragom.

Ne možemo da odemo iz zemlje, ne možemo da radimo i zarađujemo, da prodamo našu imovinu.

Nemamo više ništa. Nemamo domove, automobile ili osiguranja za decu. Postaje sve gore.

Vreme je za umiranje.

MEDEL: Letters from the Turkish judiciary 2016 – 2017

Prevod i komentar Sofija Mandić

Peščanik.net, 11.10.2017.

Srodni linkovi:

Ljubodrag Stojadinović – Doček sultana

Rastislav Dinić – Ana nije tu

Dejan Ilić – Vučić i Erdogan, to su srca dva…