Fotografije čitalaca, Rade Vilimonović

Fotografije čitalaca, Rade Vilimonović

Kada sam bio dete rekli su da ova većinski protestantska zemlja nikada neće izabrati katolika za predsednika. A onda je izabran Džon F. Kenedi.

Sledeće decenije su govorili da Amerika nikada više neće izabrati predsednika iz južnih država. Jedini predsednik sa juga do tada je bio Zakari Tejlor, izabran 1849. A onda smo izabrali Džimija Kartera.

Osamdesetih su rekli da glasači nikada neće izabrati predsednika koji se razvodio pa ponovo ženio. Govorili su da smo previše religiozni za tako nešto. Onda smo izabrali Ronalda Regana.

Rekli su da niko ko nije služio vojsku ne može da postane predsednik, a naročito neko ko je priznao da je imao iskustva sa drogama. Onda je predsednik postao Bil Klinton.

Na kraju su rekli da nema nikakve šanse za pobedu demokrata, ako za predsednika nominuju Afroamerikanaca čije je srednje ime Husein. Amerika je suviše rasistička za to. „Nemojte to raditi“, tiho su upozoravali.

Bum!

Da li se nekada zapitate zašto su komentatori i politička klasa uvek tako ubeđeni da Amerikanci „prosto nisu spremni“ za nešto – da bi se na kraju uvek pokazalo da greše? Oni govore tako jer žele da očuvaju status kvo. Ne žele promene i pokušavaju da uplaše građane i nateraju ih da glasaju protiv svojih interesa.

Isti ljudi sada tvrde da nema nikakve šanse da „demokratski socijalista“ postane predsednik SAD. Ovo je glavni adut kampanje Hilari Klinton.

Ali sve ankete pokazuju da bi Berni Sanders pobedio Donalda Trampa dvostruko ubedljivije od Hilari Klinton.

Iako ankete demokrata pokazuju da bi Hilari Klinton pobedila Bernija Sandersa, ankete koje uključuju i nezavisne glasače pokazuju da bi Sanders pobedio Trampa dvostruko ubedljivije od Hilari Klinton.

Način na koji kampanja Hilari Klinton optužuje Sandersa za socijalizam je porazan i lišen osećaja za stvarnost. Prema NBC vestima, 43% demokrata u Ajovi se pre identifikuje sa socijalizmom (pomaganje drugima i deljenje sa drugima) nego sa kapitalizmom (pohlepa, nejednakost). Većina anketa pokazuje da mladi (18-35) širom Amerike daju prednost socijalizmu (poštenje) nad kapitalizmom (sebičnost).

Šta je onda demokratski socijalizam? To je istinska demokratija gde svi odlučuju, a ne samo bogati.

Merriam-Webster rečnik je objavio da je najtraženija reč u njihovom onlajn rečniku u 2015. bila “socijalizam”. Ako imate manje od 49 godina (najveći deo glasačkog tela) dani hladnog rata, komunjara (pinko) i crvene pretnje su vam daleki kao propagandni film protiv droge iz četrdesetih godina prošlog veka Reefer Madness.

Ako je najveći adut Hilari Klinton to što je „Berni socijalista“ i da „socijalista ne može da pobedi“, onda je ona izgubljena.

New York Times, koji je priznao da je izmislio priče o oružju za masovno uništenje u Iraku i gurnuo nas u taj rat, zvanično je podržao Hilari Klinton za predsednika, kandidatkinju koja je glasala za invaziju na Irak. Mislio sam da se Times pokajao i reformisao. Šta se ovde dešava?

Times voli kada su njegovi kandidati realni i praktični. Za njih je to Hilari Klinton. Ona ne želi reformu bankarskog sistema, neće da vrati Glas-Stigalov zakon o njihovom uređenju, ne želi da poveća minimalnu nadnicu na 15 dolara na sat ili uvede univerzalni zdravstveni sistem po danskom modelu. Pretpostavljam da sve to izgleda nerealno.

Naravno, nekada su mediji govorili da je „nerelano“ očekivati da se donese ustavni amandman koji će ženama dati pravo glasa, jer su svi članovi Kongresa i Senata muškarci. Pogrešili su.

Govorili su da je „nerelano“ usvajanje i Zakona o građanskim pravima i Zakona o pravu glasa: Amerika prosto „nije spremna“. Oba su usvojena, 1964. i 1965.

Pre deset godina su nam govorili da nikada neće biti donet zakon o gej brakovima. Dobro je da nismo slušali one koji su nam govorili da budemo „praktični“.

Hilari kaže da su Bernijevi planovi „nerealni“ i „nepraktični“. Prošle nedelje je rekla da je „univerzalno zdravstveno osiguranje NEMOGUĆE“. Nemoguće? Vau. Što onda prosto ne odustanemo?

Hilari takođe kaže da je nepraktično i besplatno univerzitetstvo obrazovanje za sve koji žele da studiraju. Niko nije praktičniji od Nemaca, a kod njih je to već odavno slučaj. Kao i u mnogim drugim zemljama.

Hilari Klinton uvek nađe načina da se finansiraju ratovi ili da se smanje porezi bogatima. Ona je glasala ZA rat u Iraku, PROTIV gej brakova, ZA Patriotski zakon, ZA Nafta – sporazum o slobodnoj trgovini između SAD, Kanade i Meksika, i želi da uhapsi Edvarda Snoudena. To je dovoljno da se čovek zamisli, naročito kada je alternativa Berni Sanders. On je potpuna suprotnost.

Hilari podržava i neke dobre stvari, ali je ona desno od Obame i glasanje za nju bi bio povratak unazad, umesto da idemo napred. To bi bilo tužno. Veoma tužno.

81% glasača su žene, druge rase ili mladi. Republikanci su izgubili VELIKI deo zemlje, čak 81%. Ko god da pobedi od demokrata pobediće i u novembru na opštim izborima. Niko ne treba da glasa iz straha. Trebalo bi da glasate jer smatrate da neko najbolje zastupa vaša uverenja. Plaše vas da ćemo izgubiti ako glasamo za Sandersa. Činjenice i ankete kažu suprotno: naše šanse RASTU sa Bernijem.

Tramp je glasan i strašan, a liberali plašljivi. Ali liberali vole i činjenice. Evo jedne: manje od 19% građana Amerike su belci stariji od 35 godina. Zato se smirite.

Na kraju, pogledajte ovu tabelu koja govori sama za sebe. (Napomena: Hilari je promenila svoj stav o Transpacifičkom trgovinskom partnerstvu).

michael-moore-com-table

Prvi put sam podržao Bernija Sandersa 1990. Tada je bio gradonačelnik Barlingtona u Vermontu. Zamolio me je da govorim na skupu povodom njegove kandidature za Kongres. Pretpostavljam da tada mnogi nisu bili spremni da podrže demokratskog socijalistu. Verovatno je neko u njegovoj kancelariji prepunoj hipika rekao „Kladim se da bi to mogao da uradi Majkl Mur!“. Bili su u pravu. Odvezao sam se u nedođiju i dao sve od sebe kako bih objasnio zašto nam je Berni Sanders potreban u Kongresu. Pobedili smo i ostao sam njegov pristalica svih ovih godina, a on mi nije dao razloga da promenim mišljenje. I priznajem, nisam verovao da će svanuti dan kada ću reći: „Molim vas glasajte da senator Berni Sanders postane novi predsednik SAD“.

Ne bih vas ovo zamolio da ne verujem da nam je on zaista potreban. A potreban nam je. Više nego što mislimo.

Iskreno vaš

Majkl Mur

Michalel Moore.com, 31.01.2016.

Preveo Mirosav Marković

Peščanik.net, 04.02.2016.

Srodni linkovi:

Slavoj Žižek – Donald Tramp ili nepodnošljiva lakoća vulgarnosti

Paul Krugman – Prevaranti

The Guardian – Game over za Sandersa

Thomas Piketty – Uspon Sandersa

Charles Simic – Šta se dogodilo u Nju Hempširu

Vladimir Gligorov – Hilari i protivnici

The Guardian: Posle Ajove – Berni Sanders može pobijediti

Robert Reich – Trump i revolt anksiozne klase

Charles Simic – Berni, Hilari i budućnost Amerike

George Packer – Populisti