- Peščanik - https://pescanik.net -

Pratnja

Graffiti target, preynolds, Flickr

Zbog pretnji smrću, napada i uvreda kojima je već duži vremenski period izložena, a koji su kulminirali nakon obeležavanja početka NATO bombardovanja, kada je pozvala institucije Srbije da prestanu sa manipulacijom brojem stradalih, Jeleni Milić, direktorki Centra za evroatlantske studije (CEAS), najverovatnije će biti dodeljena policijska pratnja.

Kako nam je rekla direktorka CEAS-a, ona će danas ponovo podneti krivične prijave protiv nepoznatih osoba. Na društvenim mrežama Fejsbuk i Tviter nazivaju je “ološom”, “droljom izdajničkom”, osobom na koju “ne treba potrošiti ni metak”. Javnost se poziva na njeno ubistvo, silovanje i progon iz Srbije. Brojne pretnje, čak i smrću, upućuju se njenoj deci, a njihove slike sa pogrdnim komentarima se dele po društvenim mrežama.

Našem listu je u MUP-u rečeno da policija intezivno radi na ovom slučaju i da se “ispituju sve okolnosti, kako bi se što pre otkrio počinilac ovih dela”. Reagovao je i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, koji je na svom tviter nalogu napisao: “Najoštrije osuđujem pretnje upućene Jeleni Milić. Intenzivno radimo na slučaju. Pozivi na nasilje ne smeju proći nekažnjeno”.

Dobro je što ću imati policijsku zaštitu, prvenstveno zbog pretnji mojoj deci. Međutim, problem u Srbiji nije samo moja bezbednost, već ekstremne snage i nasilnička retorika. Država mora da se suoči sa nedemokratskim i neustavnim desničarskim organizacijama – kaže Milić i dodaje da joj je sve ovo što se dešava “jako neprijatno i mučno”, pogotovo zbog napada na njenu decu.

“Ako se sretnemo, mrtva si”, napisao je izvesni “omerta444”, dok je “Fibi Bufe” napisala: “Kurvo jedna raspala, zaslužuješ da umreš u najgorim mukama! Pu! Mene sramota umesto vas! Pu, pu, po sto puta!!!”. Najnovija pretnja stiže od predsednika Udruženja ratnih veterana i invalida i porodica poginulih boraca Srbije, Dragana Đorđevića: “Jebem ti seme izdajničko. Završićeš u jarku. Jebaću ti sve živo i mrtvo”.

Zbog pretnji, Milić je u februaru podnela krivične prijave protiv Miše Vacića iz Pokreta SNP Naši i još nekoliko lica Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu. Do danas, nikakve reakcije nadležnih nije bilo. Reakcije državnih organa nije bilo ni na mnoge druge krivične prijave, od kojih je prva podneta još u martu 2015.

Inače, pretnje su intenzivirane pred CEAS-ovu konferenciju o uticaju Rusije u Srbiji, koja je održana 22. februara ove godine u hotelu Metropol, ispred koga se sve vreme trajanja skupa održavao anti NATO protest. Početkom marta, hakerskim napadom oboren je sajt ove nevladine organizacije. I to je prijavljeno posebnom Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal, ali ni ova institucija nije reagovala. Prošle subote, sajt je opet oboren, čemu su prethodile, do sada, najozbiljnije i najeksplicitnije pretnje Jeleni Milić i njenoj deci.

Podsećamo da je Milić na listi “30 srbomrzaca”, koju je sačinio Ivan Ivanović, vođa pokreta SNP Naši, kao i da je jedna od retkih sa te liste koja se pridružila krivičnom gonjenju protiv njega. Parada ponosa Beograd najoštrije je osudila pretnje direktorki CEAS-a i članovima njene porodice i očekuje od policije i tužilaštva da počinioce što pre identifikuju.

“Već izvesno vreme Jelena Milić je izložena brutalnim napadima preko socijalnih mreža. Samo od polovine februara ove godine Milić je dobila niz pretnji upućenih preko društvenih mreža, napravljeni su lažni profili sa njenim imenom i fotografijama koji su zloupotrebljeni u političke svrhe, a formirane su grupe na Fejsbuku koje na direktan način pozivaju na nasilje prema njoj. Predstavnici desničarskih grupa dele fotografije nje i njene dece pozivajući na linč”, podsećaju iz Parade ponosa.

“Jelena Milić je tokom poslednja dva meseca, zbog svog javnog angažmana, izložena organizovanom linču preko društvenih mreža, koji uključuje teške uvrede i pretnje smrću njoj i njenoj porodici. S obzirom na to da je poznato da su nadležni organi ranije hitno reagovali u slučajevima pretnji ličnostima iz javnog i političkog života, odsustvo reakcije nadležnih organa u ovom slučaju može se tumačiti kao jasna poruka i ohrabrenje onima koji pretnje upućuju da je država na njihovoj strani”, saopštila je Koalicija za pristup pravdi i pozvala institucije da neselektivno sprovode zakon i da procesuiraju one koji ugrožavaju Jelenu Milić i njenu porodicu.

Danas, 29.03.2016.

Peščanik.net, 29.03.2016.