Fotografije čitalaca, Ribar Gyula

Fotografije čitalaca, Ribar Gyula

Pa vi posle kažite da premijer ne drži svoja obećanja. Vanrednih parlamentarnih izbora će biti tačno šest meseci posle njegovog obećanja da ih neće biti narednih šest meseci, pa vi vidite.

A zašto će ih biti? Pa zato što su se stekli uslovi za njih. Ne, nije promenjen izborni sistem (osim u Vojvodini i to nagore) mada skupštinski odbor mesecima ”radi” na tome i ne, nije pala vlada, mada su njeno rušenje onoliko objavljivali. Ali su pale neke druge stvari. Pale su, na primer, optužbe da se nevladine organizacije finansiraju sredstvima iz zapadnih fondova. Što uopšte nije bilo teško saznati budući da i te nevladine organizacije i ti fondovi otvoreno na svojim sajtovima pišu ko koga finansira. Sa druge strane, ko, koga i koliko finansira iz onih drugih, nezapadnih fondova – ne možete nigde saznati. Jer se nigde i ne objavljuje, naročito ne tamo gde bi moralo. Valjda zato što, kad si patriota, ti posluješ netransparentno, a kad nisi – ti posluješ poštujući demokratska pravila?!

Pala su zatim i nova imenovanja u upravne odbore RTS-a i RTV-a. Ne treba da nas čudi koga je regulatorno telo za elektronske medije (u krnjem sastavu jer skupština nije usvojila kandidata iz civilnog sektora!) izabralo za te funkcije, a još manje koga nije odabralo, a ponajmanje treba da nas čudi što su šest članova komisije zaokružili baš istih devet kandidata od pedestak predloženih ili – kako je rekla Gordana Suša, članica komisije – što se ostvarila verovatnoća od jedan prema sto miliona. Pa kad je mogla da bude izvučena baš ona LOTO kuglica koja je unapred bila ispisana na ekranu, što se ne bi potrefila i bilo koja druga neverovatna verovatnoća? Pa i ta da u upravne odbore televizije uđu referenti prodaje u građevinskim firmama.

Na kraju, pale su i nove rasprave o tome ko voli, a ko ne voli svoju otadžbinu i da li oni koji je kritikuju mogu biti rodoljubi ili samo neprijatelji. Začudo, podržavaoci teze ”ako kritikuješ – ti mrziš Srbiju” istovremeno su i zagovornici ”pedagoških batina” i uopšte im nije čudno što tvrde da, kad izudaraš dete, ti pokazuješ ljubav i brigu, a kad iskritikuješ državu – ti to radiš iz mržnje. Jer, ko se bije taj se voli, a ko se kritikuje taj se mrzi? Dakle, dete biješ za njegovo dobro jer će, ako ne oseti fizički bol, izrasti u bezosećajnu osobu koja neće znati šta sme, a šta ne sme, dok, sa druge strane, ako imaš samo verbalnu kritiku prema odrasloj osobi – ti činiš nažao celom jednom narodu i njegovoj budućnosti!?

Pale su još i razne druge stvari – plate, penzije, standard, uvrede, ponižavanja… samo raste apetit za vladanjem.

Ali je važno da je ispunjeno još jedno premijerovo obećanje: raspisao je izbore (umesto predsednika države) jer su se stekli uslovi za njih, odnosno, kako je i obećao – ”zbog atmosfere u društvu”. Atmosfere u kojoj najmasovniji mediji neće dozvoljavati nikakvu kritiku, a ono malo iznete kritike biće naravno – izdajnička i plaćenička.

Peščanik.net, 18.01.2016.

Srodni linkovi:

Vesna Pešić – Šta je tema ovih izbora?

Saša Ilić – Svileni gajtan

Nadežda Milenković – Izbori za kamičak u cipeli

Vladimir Gligorov – O prevremenim izborima

Vladimir Gligorov – Strategija reformi i izbori

Aleksandar Bošković – Zašto su Srbiji potrebni izbori

Dimitrije Boarov – Izbori i reforme

Vladimir Ilić – Izbori i javno mnjenje

Sofija Mandić – Pun mandat


The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)