Centar za evroatlantske studije iz Beograda (CEAS) vas poziva da uzmete aktivno učešće u radu okruglog stola „Slučaj Leskovac – podrška porodicama vojnika nastradalih pod još nerazjašnjenim okolnostima u kasarnama V.P. Leskovac u periodu 2004-2005.” koji će se održati 12. maja od 11.00 do 14.00 sati u Medija centru u Beogradu, Terazije 3/II.

Srđan Ivanović, Dragan Kostić i Radoman Žarković, vojnici na odsluženju redovnog vojnog roka, stradali su u kasaranama V.P. Leskovac. Nadležni istražni organi u sva tri slučaja tvrde da se radi o samoubistvima, iako postoji veliki broj dokaza koji upućuju na suprotno, na osnovu čega su porodice nastradalih zahtevele dodatne istrage. One do dana današnjeg nisu adekvatno sprovedene.

CEAS smatra da je nedopustivo dug period u kome pravosuđe nije uspelo da odgovori na sve okolnosti pod kojima su oni poginuli, odugovlačenja u istražnim radnjama i veliki broj uočenih proceduralnih propusta ukazuje da u „slučaju Leskovac” postoji prostor za osnovanu sumnju da državni organi sistemski opstruiraju napore roditelja da dođu do pune istine o okolnostima pod kojima su im deca stradala.

CEAS podseća da je „slučaj Leskovac” sistemski zanemaren u domaćim medijima, koji, mada sasvim površno, samo o godišnjicama podsete javnost na slučajeve Leskovac i Topčider.

U oba slučaja radi se o vojnicima na odsluženju redovnog vojnog roka koji su u istom vremenskom periodu pod još nerazjašnjenim okolnostima nastradali, a u oba slučaja se pojavljuju indicije o tome da su nastradali vojnici eventualno videli haške optuženike.

Stiče se utisak da u „slučaju Leskovac“ država nema nameru da, i pored brojnih dokaza, sprovede adekvatne istražno-sudske radnje koje bi razjasnile sve okolnosti i sprovede istragu o odgovornosti starešina i nečijoj eventulanoj krivici.

CEAS podseća da je komandant Prištinskog korpusa u periodu 2004-2005, kada su pod sumnjivim okolnostima tri vojnika iz V.P. Leskovac navodno izvršila samoubistvo, bio sadašnji zamenik načelnika Generalštaba VS, general Mladen Ćirković.

Mladen Ćirković je tokom rata 1999. bio komandant 15. oklopne brigade, kada su komandanti Prištinskog korpusa i Treće armije bili Vladimir Lazarević i Nebojša Pavković. Sva trojica su nakon rata po ukazu Slobodana Miloševića unapređeni. Svi osim Ćirkovića optuženi su pred Haškim tribunalom za ratne zločine nad kosovskim Albancima. Sam Mladen Ćirković je porodicama poginulih vojnika Žarkovića i Kostića rekao da su za smrt njihove dece „krivi pojedini oficiri“.


Agenda

11.00 -11.15 O projektu „STOP ZABORAVU“ govori Jelena Milić, direktorka CEAS

11.15-11.30 O „slučaju Leskovac“, analizama rada nadežnih državnih organa i pravnih zastupnika, predlozima za dalje korake i mogućim efektima reforme pravosuđa na daljnji tok predmeta govori Dragoljub Todorović, pravni ekspert CEAS

11.30- 11.45 O dosadašnjem radu na „slučaju Leskovac“ govori Ante Bošković, pravni zastupnik porodica Kostić i Žarković

11.45-12.00 O dosadašnjim naporima porodica vojnika nastradalih u Leskovcu – čitanje otvorenog pisma predsedniku Borisu Tadiću, ministarki pravde Snežani Malović i predsednici Vrhovnog kasacionog suda i VSS Nati Mesarević koje su im porodice uputile 30. marta 2010. a na koje još nisu dobile odgovor govore:

Milijan Kostić, otac nastradalog Dragana Kostića, Bojan Žarković, brat nastradalog Radomana Žarkovića i Miodrag Ivanović, otac nastradalog Srđana Ivanovića

12.00-12.15 Pauza

12. 15 -13.00 Diskusija

 
Centar za evroatlatske studije, 10.05.2010.

Peščanik.net, 09.05.2010.