- Peščanik - https://pescanik.net -

Test: Koliko ste podlegli zaglupljivanju?

Pošto je popunjavanje raznih testova, upitnika i anketa (naročito ako su psiho ili „psiho”) jedan od tradicionalnih sportova na našim prostorima, evo još jedne prilike da spojimo lepo i korisno, kako bi reklo prigodno tranzicijsko opšte mesto. Za svaki od sledećih 50 iskaza sa kojima se slažete (potpuno ili većinom) ubeležite sebi 1 poen, a potom proverite svoj rezultat:


TEST – REZULTATI

0 poena: Razumna ste ličnost – nemate se čemu posebnom radovati. Emancipovati se od gluposti nikad nije dovoljno samo po sebi: pravi posao je tek pred vama.

1 poen: Skoro da ste se oduprli zaglupljivanju; trebalo bi još malo da poradite na logičkom razmišljanju i samo-obrazovanju. Nije teško!

2 i više poena: Vi ste tragična žrtva kampanje dezinformisanja, zaglupljivanja i ispiranja mozga koje je organizovano sproveo nacionalsocijalistički režim 1990-tih i njegove paravojne, paramedijske, paranaučne i parakulturne formacije, od kojih mnoge i dalje rade punom parom. Tome je, naravno, doprinelo višedecenijsko prethodno ispiranje mozga komunističkim parolama, kao i brojne tradicionalističke floskule karakteristične za ovdašnju filozofiju palanke. Nezavisno od toga jeste li ili niste funkcionalno i naučno pismeni, vi imate sasvim izgrađen i sasvim neoriginalan stav o celini svetskih i kosmičkih pitanja. Nemate puno poverenja u nauku (ipak je to izmišljotina mrskog Zapada), a još manje u druge tekovine Prosvetiteljstva, kao što su ljudska prava i racionalno mišljenje. Daleko su vam bliže totalitarne ideologije, bile one religijske, komunističke ili nacionalističke (mada, da ironija bude potpuna, ni o njima niste značajnije obrazovani). Stoga ste u pogledu reforme i modernizacije društva vi deo problema, a ne rešenja. Da srpske škole nisu u stanju u kome su (i da ne štrajkuju), jedini prirodan savet bio bi da ponovo sednete u školske klupe. Ovako, mogu vam se, uz gorak osmeh, samo preporučiti sjajne knjige poput “1000 zašto – 1000 zato” ili “Dečijeg sveznanja”, mada ne uz preterani optimizam da ćete preporuku poslušati. Ipak je čitanje gubljenje vremena u poređenju sa blejanjem ispred dragstora ili na “Fejsbuku”, obilaženjem splavova iz fantastično prebogate turističke ponude sveckog Beograda, ili vrednim praćenjem “Farme”/ “Velikog brata” / “Survajvora” / (nepotrebno precrtati).


POST SCRIPTUM

Nijedna od gornjih tvrdnji nije autorska – svaku od njih sam čuo, mnoge i više puta, u Srbiji ili među srpskom dijasporom, pročitao u novinama ili na domaćim forumima i blogovima. Svako je slobodan da dopuni spisak drugim zaraznim memama iste vrste. Naravno, nepotrebno je naglašavati da su svi gornji iskazi notorne neistine i strahovite budalaštine. Namerno nisam navodio još monstruoznije gluposti koje nemaju karakter proverljivog iskaza, već predstavljaju ili nebulozno trućanje o budućnosti (“nakon velike svetske katastrofe, Srbija će biti u prilici da povrati Kosovo i Metohiju”), ili pak neproverljive paranormalne uvide u nečije mentalno stanje (“Slobodan Milošević je imao dobre namere”).

Neki od gornjih iskaza sadrže i logičke greške, ali većina su empirijski oborive tvrdnje čije je prihvatanje u većoj ili manjoj meri jednostavno posledica neobrazovanja i medijskog ispiranja mozga (uz džentlmenski naklon jednoj inspirativnoj staroj reklami za nameštaj “Ktitor”). Da je u pitanju sistematski proces zaglupljivanja vidi se, recimo, kroz paradigmatičnu činjenicu da je značajan procenat ljudi koji su bili svedoci pomračenja Sunca iz 1961. godine – konsekventno obavešten o bezopasnosti ove prelepe prirodne pojave – i koji su doživeli isti događaj 1999. ipak podlegao ispiranju mozga i potražio spas u podrumima i pod krevetima. U Srbiji koja zvanično ima čak 49% stanovništva bez završene srednje škole, a manje od 7% visokoobrazovane radne snage, tragične društvene posledice ovakvog procesa su očigledne.

Ovde su namerno izmešane neke od mistifikacija, mitova i laži koje su globalna pojava (oličena u patološkim fenomenima kao što je kreacionizam, poricanje klimatskih promena ili istorijski revizionizam i pokušaji opravdavanja totalitarnih režima 20. veka), sa onima koji su lokalno specifični. Ništa nije beskonačno sem svemira i ljudske gluposti, a ni za svemir nismo sigurni, izjavio je u svom najboljem aforističnom maniru Albert Ajnštajn (da, onaj što je u nekim krugovima poznat tek kao suprug Mileve Marić). Poenta i jeste u tome da je borba za autentične vrednosti, za racionalnost, ljudska prava i istinu univerzalna, da se u tvrdnjama kao što su one čiji je majušni uzorak gore naveden manifestuje svojevrsna mračna sinergija domaćih i svetskih gluposti, a nepismenost, neobrazovanje, zaverologija i bezobalni etički i kulturni relativizam su globalna zla, protiv kojih je moralna dužnost boriti se na svakom koraku.

 
Peščanik.net, 02.02.2011.