- Peščanik - https://pescanik.net -

Biznis plan

Foto: Predrag Trokicić

Znate li koji biznis trenutno najbolje ide u Srbiji? Pravljenje biznis planova.

Nakon što je Vlada Aleksandra Vučića, uprkos svim upozorenjima da time pravi veliku štetu, raspisala tender za zakup 30 odsto državnog zemljišta, nastala je prava jagma za biznis planovima. Pošto je glavni kriterijum za dodeljivanje zemlje – nećete verovati – biznis plan. Zamislite samo koliko će tu lepih biznis planova biti. A zamislite sad nekog seljaka koji hoće da izda zemlju u zakup, pa zakupca ne pita koliko će da plati, nego kakav mu je biznis plan. Ne možete da zamislite? Naravno, niko nije toliko glup. A seljaci ponajmanje.

Ne znači to, međutim, da je država – tačnije Vlada koja je taj zakon predložila ni Skupština koja ga je usvojila – glupa. Naprotiv. Samo je pokvarena. Biznis plan je samo paravan iza kojeg treba da se sakrije prava namera vlasti. A namera je da se 30 odsto najbolje državne zemlje da na korišćenje partijskim kadrovima. I onda, da biste ideju sproveli u život, prvo – zakonom, kako drugačije, da sve bude legalno – trećinu zemlje izdvojite iz državnog fundusa, pa zatim, drugo, propišete da za zakup mogu da konkurišu samo „veliki investitori“ (zašto bi jedan veliki investitor koji plaća manje imao prednost u odnosu na 10 malih koji plaćaju više) i onda, na kraju – pošto je svakome jasno da tu ekonomske logike nema – propišete, zakonom jakako, da glavni kriterijum neće biti cena nego već pomenuti biznis plan. Strašan „biznis plan“, nema šta. Bukvalno strašan.

Peščanik.net, 23.02.2017.


The following two tabs change content below.
Mijat Lakićević, rođen 1953. u Zaječaru, završio pravni fakultet u Beogradu 1975, od 1977. novinar Ekonomske politike. Devedesetih i stalni saradnik mesečnika Demokratija danas. Godine 1998. dobija otkaz u Ekonomskoj politici; 1999. je među pokretačima Ekonomist magazina, gde je direktor i zamenik gl. i odg. urednika, a od 2001. gl. i odg. urednik; 2008. napušta EM sa Vladimirom Gligorovim, Predragom Koraksićem... Prelazi u Blic, gde je gl. ur. ekonomskog dodatka Novac. Krajem 2009. prelazi u NIN na mesto urednika ekonomske rubrike. Godine 2011. je među osnivačima nedeljnika Novi magazin, gde je i danas zamenik gl. urednika. Pisao za brojne novine u Jugoslaviji i Srbiji. Zajedno sa Mišom Brkićem urednik serije od 12 TV debata pod zajedničkim nazivom „Kad kažete…“ Fonda za otvoreno društvo, u Medija centru NUNS-a, prikazivanih na TV Studio B. Godine 2011. objavio knjigu Ispred vremena, o nedeljniku Ekonomska politika i reformskoj deceniji u SFR Jugoslaviji (1963-1973). Sa Dimitrijem Boarovim 2013. napisao knjigu Kako smo izgubili (Našu) Borbu. Jedan od autora izložbe "Polet: Ekonomska propaganda u Jugoslaviji 1969-1980". Član Izvršnog odbora NUNS-a.

Latest posts by Mijat Lakićević (see all)