- Peščanik - https://pescanik.net -

Izgubljeni u prevodu detalja

Detalji su važni. Pravilno sagledani često mogu da nam otkriju celinu. Ili da nam je prikriju ako se bavimo samo jednim od njih.

Kako izveštavaju mediji, već dva puta za ovo kratko vreme neko je pokušao da automobilom omete kolonu sa predsednikom države. Prvi put je to bio, opet po izveštajima medija, policajac u službenom vozilu, drugi put državni službenik u privatnom vozilu i u, po sopstvenom priznanju, pijanom stanju.

Međutim, zaokupljeni pitanjima da li su ovo bili slučajni incidenti ili nešto drugo, mediji su zaboravili da se bave pitanjima koja incidentima prethode. Na primer, šta službenik policije, inače službeni vozač drugog službenika policije, radi u gluvo doba noći na autoputu u službenom automobilu? Kako su izveštavali mediji, on je privatnim poslom (čuj – poslom), odnosno u privatne svrhe koristio službeno vozilo (u prevodu: išao da obiđe familiju). I to izgleda nikome nije bilo čudno. Jer je to “normalna pojava”. Da se razumemo, možda je uobičajena, ali nije normalna ili barem ne bi smela da bude. Ali nam je taj detalj nekako promakao. Zagubio se u incidentu sa predsedničkom kolonom.

U drugom incidentu sa istom kolonom, vozač je takođe u državnoj službi, zaposlen u javnom preduzeću, i pijan je vozio auto bez registarskih tablica. Pa čak i da je žurio da tetki odnese lek, a nije – išao je na slavu, na koje se inače ne ide da bi se neko treznio – tako pijan je morao da sedne u taksi, a ne u auto.

Hoće li se istraga baviti i ovim detaljima ili će, baš kao što zameramo Tribunalu da je uradio pre nekoliko dana, zaključiti samo da nisu planirali atentat i osloboditi ih? Koji organ bi u tom slučaju bio zadužen da ih kazni što su se ponašali kao da se zakoni ove države ne odnose na njih. (Kao što se verovatno i ne bi odnosili samo da nije bilo incidenata)?

Svako od nas ima sijaset primera da se ljudi, koje plaćaju poreski obveznici (a to smo svi mi, jer, čak i ako ne plaćamo porez na dobit i imovinu, svakodnevno plaćamo PDV pri svakoj kupovini) ponašaju kao da su iznad zakona. Evo, mene je nedavno zamalo izgurao sa druma auto sa onim crveno-plavim rotacijama koji, da stvar bude gora, čak nije ni registrovan (znam jer je imao stare tablice BG 92 11 ili 11 92, sad sam zaboravila); u auto moje drugarice zakucala se “službenica BIA” kako se sama predstavila, ali je u zapisnik nekako ušlo obrnuto; vama je… dopišite sami svoj primer.

I to nije tako samo u saobraćaju.

Ova vlada je na samom početku mandata obećala državnim službenicima da neće biti otpušteni. Da li je prećutno obećala i da neće biti kažnjavani ostaje da se vidi. To će biti detalj koji mnogo govori o državi.

Peščanik.net, 26.11.2012.


The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)