- Peščanik - https://pescanik.net -

Izjavi se

Fotografije čitateljki, Alisa Koljenšić Radić

Da nije izbeglica i događaja u Mađarskoj, vesti bi nam stvarno bile samo jedan veliki zbornik izjava. Ko je za koga šta rekao, ko je kome odgovorio, šta je ko rekao povodom nečega što je neko izjavio… Izuzetak je valjda samo čuveni ”tajni” snimak bez tona, tako da jedino ne znamo šta su, prilikom tajnog sastanka na javnom mestu, izjavljivali ”gospodin Banana” i gospodin tadašnji ministar policije.

Ali zato znamo šta su povodom toga i povodom svačega drugog izjavili sadašnji, bivši, budući i budući bivši funkcioneri. Jer su se oni naizjavljivali za sve pare.

Prošli predsednik Srbije, koji ne misli da je njegovo prošlo, izjavio je da bi raspisivanje prevremenih republičkih izbora bilo ”politički diletantizam” jer niko u Evropi ne spaja lokalne, pokrajinske i republičke izbore. Niko, osim njega, koji je za stranačke potrebe čak i izmislio neustavno ”skraćenje mandata” samo da bi 2012. godine, uz sve ”politički diletantski” raspisane izbore, dodao i predsedničke, na kojima se i sam kandidovao (takođe protivustavno jer niko nema pravo na treći mandat).

Njegov naslednik na predsedničkoj funkciji, inače mnogo poznatiji po izjavama od svog prethodnika, izjavio je da ”misli da je naišao na čoveka koji mnogo zna i koji sve razume”. Čovek za kojeg on to misli (misli, dakle nije siguran!) i na kojeg je naišao (kao da je slučajno nabasao, a ne otišao mu u posetu!) je papa kojeg jedino on, predsednik, a za domaće tržište, naziva Franciskom (jer je Franja valjda hrvatizam koji naš predsednik ne prihvata). A da ne bude zabune ko je od njih dvojice taj koji više zna i bolje razume, predsednik je izjavio još i da je papa čovek ”koji je prihvatio bezmalo svaku moju tvrdnju i sugestiju koju sam imao”. Što dokazuje tvrdnjom da ”postoji zajednički stav da je hrišćanstvo ugroženo u svetu” koju od pape još niko nikada nije čuo.

Za ministra iz prvog pasusa, bivšeg unutrašnjih, a sadašnjeg spoljnih poslova, nije toliko karakteristično ono što je izjavio (da mu Bananu smešta bivši predsednik iz trećeg pasusa) već ono što nije, a što se tradicionalno izjavljuje prilikom nameštanja afera – da ”to rade službe, odnosno delovi netransformisane službe”. A nije izjavio jer se to, pod jedan, odnosi na službe iz devedesetih u čiji je rad imao uvid i, pod dva, na službe danas u čiji rad uvid ima – premijer. (Osim ukoliko odbrambenu pozu koju je zauzeo dok je davao intervju – ruke prekrštene visoko na grudima – ne tumačimo kao izjavu datu govorom tela?)

Premijer je, kako i dolikuje njemu, izjavljivao nesrazmerno više od svih ostalih, čak i u poređenju sa najagilnijim tviterašima. Između ostalog, izjavio je i da će raspisati izbore ako ne bude mogao više da trpi kritike. Čime je u paradoksalnu situaciju doveo i malobrojne kritičare (ako kažu da su protiv prevremenih izbora, oni će biti raspisani, ako ne kažu – neće), ali i sebe jer, ako ih raspiše, ispašće da su ga na to naterali malobrojni kritičari, ako ih ne raspiše – ispašće da je poslušao one koji su protiv izbora.

E, pa, stvarno, posle ovakvih izjava, i izjava saučešća deluje manje strašno.

Peščanik.net, 14.09.2015.


The following two tabs change content below.

Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)