- Peščanik - https://pescanik.net -

Kriza se seli u Harkov

Ukrajinski parlament izglasao je opoziv predsednika Viktora Janukoviča koji je proglašen nesposobnim da obavlja svoje dužnosti, dok su vanredni predsednički izbori zakazani za 25. maj, prenele su svetske agencije. Bivša premijerka Julija Timošenko izašla je večeras iz zatvorske bolnice u Harkovu i otputovala za Kijev. Timošenko je potvrdila da će se kandidovati na izborima.

Kijev je danas užurbano radio da premosti rizičan pravni vakuum pošto je Janukovič nestao dok su na jugoistoku zemlje lokalne, većinom ruske samouprave proglasile bojkot sporazuma sa opozicijom.

Televizija UBR emitovala je popodne izjavu Viktora Janukoviča u kojoj je odbacio zahtev da se povuče a događaje u Kijevu označio kao državni udar nalik na „fašističku revoluciju 30-tih u Nemačkoj”. Izjava je navodno snimljena u istočnom gradu Harkovu gde je Janukovič doputovao na unapred dogovoreno zasedanje oblasnih samouprava, ali je lokalni aerodrom na koji je navodno sleteo demantovao ove tvrdnje. U Kijevu se nagađalo da je predsednik tokom noći pobegao u Rusiju, a objavljene su i spekulacije da je predsednički avion sleteo danas na aerodrom u Emiratima.

Rojters je večeras preneo nepotvrđenu vest da je Janukovič sprečen u pokušaju da se ukrca na avion za Rusiju. Jedan od lidera opozicije naveo je da se Janukovič trenutno nalazi u Donjetskoj oblasti na istoku zemlje, ali o njegovom statusu još nema bližih informacija.

Skup regionalnih poslanika i gradonačelnika danas je održan u Harkovu gde je kijevski sporazum Janukoviča i opozicije proglašen ništavnim a svaka vlast formirana na osnovu tog sporazuma nelegalnom, preneli su moskovski mediji.

Upozoravajući da je „teritorijalni integritet Ukrajine u opasnosti“, učesnici skupa u Harkovu usvojili su rezolucijukojom se zahteva obnova „ustavnog poretka“. Kako se navodi, lideri sa istoka savetovali su građanima da u svrhu „očuvanja javnog reda“ formiraju lokalne milicije a samoupravama je naloženo da ih finansijski pomognu. Istovremeno, policija je dobila naređenje da čuva skladišta oružja kako ne bi pali u ruke „opozicionim ekstremistima“.

Neki gradovi sa istoka, međutim, stali su uz Kijev.

U Harkovu se nalazila i Julija Timošenko, bivša premijerka Ukrajine koja je 2011. osuđena na sedam godina zatvora zbog zloupotrebe položaja pri sklapanju ugovora sa Rusijom, a koja je bila na lečenju u zatvorskoj bolnici. Jutrošnjim glasanjem u parlamentu je poništen zakon po kojem je Timošenko osuđena.

Agencije prenose da se u Sevastopolju, ukrajinskom primorskom gradu u kojem se nalazi baza ruske crnomorske flote, okupilo više stotina građana zahtevajući „ujedinjenje sa Rusijom”. Tamo je organizovan i doček pripadnika specijalne policije „Berkut” koji su evakuisani iz kasarni u Kijevu.

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov optužio je opoziciju da je prekršila sve obaveze iz jučerašnjeg sporazuma. Lavrov je ocenio da ukrajinsku opoziciju predvode „naoružani ekstremisti i pogromaši” čije su akcije usmerene direktno protiv suvereniteta Ukrajine i njenog ustavnog poretka.

U Kijevu je tokom prepodneva na vanrednom zasedanju parlamenta jedan od lidera opozicije Vitalij Kličko zatražio Janukovičevu ostavku i raspisivanje prevremenih predsedničkih i parlamentarnih izbora za maj. Kličko je kasnije potvrdio da je Janukovič napustio Kijev.

Mediji prenose i da je uoči zasedanja skupštine na desetine poslanika napustilo Janukovičevu stranku. Za novog predsednika parlamenta izabran je jedan od opozicionih lidera, a po hitnom postupku je smenjen i ministar unutrašnjih poslova čiju će funkciju obavljati poslanik iz redova opozicije do konačnog formiranja vlade nacionalnog jedinstva. Smenjen je i glavni državni tužilac a najavljeno je i da će zloglasna uprava Berkuta biti rasformirana.

Iz policijske uprave u međuvremenu je izdato saopštenje da je policija stala uz narod. Mediji su emitovali slike sa ulica Kijeva na kojima je upadljivo odsustvo policije, a povučeno je čak i obezbeđenje predsedničke palate u koju je sada pristup sasvim slobodan. Prazan je i Janukovičev rezidencijalni kompleks u predgrađu Kijeva, u kojem su izveštači i građani otkrili zoološki vrt sa domaćim životinjama, garažu punu oldtajmera, rečni brod i razne luksuzne drangulije.

Pripremila Milica Jovanović

Peščanik.net, 22.02.2014.

UKRAJINA