- Peščanik - https://pescanik.net -

Lole jedne tajkunske

Foto: Predrag Trokicić

Koja ste kategorija – tajkun ili plaćenik? Jer, ako se prijavite za pare, vi ste plaćenik. Dobro, plaćenik i paćenik kome je stalo do tričavih sto evra kojih se predsednik države, budući i sam „samo običan čovek“ samopregorno odrekao a zarad dobrobiti Srbije kojoj je u ovom momentu preko potrebno tih impozantnih sto evra.

A ako se ne prijavite za pare – vi ste dakle tajkun. Tajkun zbog koga je i uvedeno prijavljivanje umesto da nam pare padnu sa neba. Ne, ne iz helikoptera kako je predsednik države najavljivao, nego baš sa neba. Nebeskih visina ove vlasti. A iz državne kase koju mi punimo a vlast besomučno prazni na idiotluke.

No, srećom po vas, nećete ni biti u dilemi kojoj kategoriji stanovništva pripadate jer je dobrohotna vlast unapred mislila na to koliko će vam teško na prazan stomak pasti ta dilema da li ste tajkun ili potplaćenik te je genijalno smislila kako da vas dileme liši. Možete zvati i zvati ali su šanse da baš vi, od nekoliko miliona, uspostavite vezu sa centralom za prijavljivanje – skoro iste kao i da dobijete na lutriji, koju takođe ne igrate.

Tako da ćete, hteli vi to ili ne, na kraju svakako ispasti tajkun koji je prezrivo odbio milostinju koju je vlast od usta odvajala samo da bi vas prehranila i napojila. Bože mi oprosti, ko Hrist koji je vodu pretvorio u vino ili, u slučaju naše vlasti, vino u sirće.

Ali, gledajte to sa lepše strane – pa, zaboga, vi ste tajkun. Uspeli ste u životu i kao takvi se sad možete ponosno prikazati svojoj okolini koja vas je smatrala tranzicionim gubitnikom. Šepurite se slobodno jer nije mala stvar postati tajkun usred epidemije. Pa neko zlonameran kao vlast bi mogao još i da vas optuži za pandemijsko profiterstvo.

A opet, džaba vam pa i da se šepurite svojim novotajkunstvom kad nema ko da vam se divi jer su i svi oko vas naprasno postali tajkuni i to na isti, nenameran način kao i vi. Tako da je na kraju vlast ispala, kao što i sama od početka tvrdi – najbolja u novijoj i starijoj istoriji. Em je velikodušno ponudila pare a ponuđen ko počašćen, em, pošto pare niko nije hteo, ispalo je da se ostvarilo ono što je vlast lagala – da, ne samo što živimo u zlatnom dobu, nego smo i čitava jedna tajkunska nacija. Plus, vlast je navukla omrazu na tajkune koji su vas ponizili jer ste zbog njih morali da bezuspešno okapavate na telefonu stalno se pitajući da li i samo pozivanje košta 20, 30 dinara kako je najavio predsednik države ili vam se naplaćuje tek ako dobijete vezu.

Što bi se reklo po naški – i vuk sit i ovce na broju.

Šta, nisu vam sve ovce na broju? Ljuti ste? Pokvarila su vam se kolica pa ste besni? Tata spalio Đenku?

Peščanik.net, 27.04.2020.

KORONA VIRUS

The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)