- Peščanik - https://pescanik.net -

Pad moćne privrednice

Foto: Ivana Tutunović Karić

Niste valjda mislili da je presudom Miškoviću za pomaganje u utaji poreza okončana borba protiv korupcije u Srbiji? Miškovićevo mesto, verovali ili ne, zauzela je jedna još moćnija osoba koja je godinama tajno delovala, onemogućavala dvocifren privredni rast, odvraćala investitore, sputavala ruke i noge našim sportistima, izazivala suše i poplave. Ali još jednom se pokazalo da nema nedodirljivih, moćna privrednica je raskrinkana i uhapšena u hitnoj akciji MUP-a. Uzalud pretražujete liste „100 najmoćnijih“, nećete je naći. Žarila je i palila skrivena pod maskom radnice u bakalnici u Kraljevu.

Zvuči čudno? Zar u ovakvom prividu od države, koju na okupu drži propagandna mašinerija i tanak sloj fasakrila, nešto može da zvuči čudno?

Stvar je u tome, hajde da skratimo, da je zaposlena u jednom lokalnom lancu marketa osumnjičena da je ukrala robu u vrednosti od 2.500 evra. Tačnije 321.098 dinara. Dobro, pitate se, kakve sad to ima veze sa korupcijom, moćnim privrednicima, hitnim akcijama, šta ti Miniću lupetaš, u kom su marketu tebi podvalili neke druge pečurke umesto šampinjona.

Za početak, ima veze sa borbom protiv korupcije. MUP je povodom ovog hapšenja saopštio da je Odeljenje za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, uhapsilo pomenutu radnicu marketa, osumnjičenu za „krivično delo pronevera u obavljanju privredne delatnosti“. Naslov saopštenja bio je primeren delu za koje se sumnjiči: „Osumnjičena za proneveru“.

U interpretaciji Novinske agencije Beta vest je malo debirokratizovana, deskriptivno naslovljena sa „Iz prodavnice preduzeća u kom je radila, prisvojila robu u vrednosti oko 320.000 dinara“, dok je Tanjug otišao korak dalje u kreativnosti, rasteretio prvi pasus naziva ovih državnih organa i prosto preprečio ono što stoji i u naslovu: „Kraljevčanka uhapšena zbog pronevere“.

Šta raditi sa takvom vešću? Koga zanima hapšenje kasirke ili magacionerke koja se sumnjiči da je ukrala 1.600 čokolada Menaž od 200 grama ili 21.000 čokoladnih bananica, po kursu preračunatom po akcijskim cenama na sajtu dotičnog lanca marketa.

Ali, ako ovu vest naslovite sa „Hitna akcija MUP: Pala moćna privrednica“, to već zagolica maštu. Pa ko ne bi kliknuo da sazna o kakvom se to kriminalu radi, da vidi je li iznos dovoljan za prvo mesto tabele na kojoj vodi Kokeza (kucamo na vrata zaboravljenih asova) sa 640 miliona evra, ispred Đilasa sa 619 (ne treba se brinuti da će biti zaboravljen i nepomenut).

I kad počnemo da čitamo, pa vidimo da je reč o saradnji (bez potpisanog memoranduma o saradnji) Odeljenja za borbu protiv korupcije i Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, gutamo tekst da nađemo koliko je opljačkano, koliko kilometara auto-puteva, koliko bolnica, vrtića, aerodroma… i onda šok, neverica. Brojimo nule, da li nedostaju bar tri, ako ne i šest, da nije u evrima, mada je i to skromno. 321.098 dinar, odnosno 2.731 evro po jutrošnjem kursu.

A tekst na sajtu propagandnog glasila Alo urešen je fotografijama žandarmerije u akciji, potpisan sa „Žandarmerija, policija, sud, hapšenje. Foto: Alo“. Ne piše da je ilustracija. Sad smo već zbunjeni, je li ova sila hapsila zaposlenu u nekom privrednom društvu osumnjičenu za krađu robe vredne 321.098 dinara? Da im nije neko hakovao sajt?

Međutim, „moćna privrednica“ pala je i na sajtovima drugih Aloovih propagandnih saboraca u borbi protiv razuma i novinarstva – Objektiva, Monda, Novosti. Na sajtu Monda, uz prosto prošireni naslov „VELIKA AKCIJA POLICIJE: Pala moćna privrednica, ozbiljno oštetila preduzeće“ stoji fotografija pripadnika Uprave kriminalističke policije u akciji. Šta se desilo? Jesu li svi jeli one pečurke za koje smo sumnjičili autora Peščanika?

Već smo apsolvirali da izvor ove vaskolike gluposti nije „usual suspect“ Tanjug. A na svim sajtovima potpisali su sami sebe. Što nas dovodi do toga da su verovatno svi prepisivali od onoga ko se prvi dosetio da napravi clickbait od onoga od čega je nemoguće napraviti vest (a redosled objavljivanja na agregatorima vesti ukazuje da je osumnjičeni za pobedu u ovoj trci Alo). Druga mogućnost, a to je već preko granice razuma, da imaju sugestiju da pumpaju kad god se može uspehe MUP-a pod upravom ministra koji sledi vrhovnog komanda i daje odrešene ruke policiji da raskrinkava najteže oblike kriminalnog prisvajanja 321.098 dinara.

No, pustimo medijsku nepismenost pa da vidimo šta svi ovi državni organi rade u borbi protiv radnice kraljevačkog marketa.

Reč je o sistemskoj anomaliji koja omogućava da se na svaku primedbu o neučinkovitosti i nedostatku stvarnih rezultata u borbi protiv korupcije (od izveštaja Evropske komisije, Evropskog parlamenta, međunarodnih organizacija, preko istraživanja domaćih udruženja i eksperata, pa do brojnih medijskih navoda i, konačno, intervjua predsednika Višeg suda) odgovori statistikom.

I onda vidimo da su pomenuta odeljenja otkrila tuštu i tma slučajeva. A kako su u nazivima tih odeljenja suzbijanje korupcije i borbe protiv nje, nema sumnje da su otkrivali korupciju. Ali ne u ovom filmu i u ovom scenariju.

Jer Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije propisuje nadležnost posebnih organa i za krivična dela protiv privrede, i za krivična dela protiv službene dužnosti, i za ubistvo predstavnika najviših državnih organa, i za oružanu pobunu. Istina, za neka od njih nadležni su posebni organi za suzbijanje organizovanog kriminala, a za neka posebni organi za suzbijanje korupcije.

Pa ako neko proneveri 200 miliona dinara, čak i ako nije reč o državnom novcu, javnom službeniku ili funkcioneru, biće u nadležnosti Tužilaštva za organizovani kriminal, a ako proneveri manje, pa čak ako je to 321.098, protiv njega će se boriti Odeljenje MUP-a za borbu protiv korupcije i Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva (u Beogradu, Nišu, Kraljevu i Novom Sadu). I sudiće mu se pred posebnim odeljenjima viših sudova.

Kriminal je kriminal, reći će neko. Jasno, ne treba ni postavljati pitanje treba li nekog procesuirati zbog krađe 300.000 dinara, ali procesuiranje nekoga ko nije zaposlen u javnom sektoru i ko je osumnjičen za krađu 2.500 evra, pred posebnim organima za suzbijanje korupcije deluje kao sistemska anomalija. Ili dobar sistem da zamazujete oči lažnim statistikama umesto stvarnim rezultatima. A to je, valjda smo to davno prozreli, modus operandi ovog režima.

Peščanik.net, 13.04.2021.


The following two tabs change content below.
Zlatko Minić, novinar zarobljen u telu mašinskog inženjera. Novinarstvom počeo da se bavi na Radio Indexu, najduže se zadržao u Beti, gde je dužio resor borbe protiv korupcije. To ga je kao predstavnika novinarskih udruženja odvelo u Odbor Agencije za borbu protiv korupcije 2009, a potom u Transparentnost Srbija. Voli sve što vole mašinci koji se bave novinarstvom u organizacijama civilnog društva: javna preduzeća, izborne kampanje, posebno funkcionerske, transparentnost lokalne samouprave. Analizirao brojne propise i (loše) prakse, učestvovao u izradi više antikorupcijskih (loše primenjenih) akata, radio kao konsultant, trener. Koautor nekoliko knjiga i publikacija o temama koje su zanimljive samo grupi ljudi koje sve lično poznaje: „Rečnik korupcije“ (sa prof. Č. Čupićem), „Politički uticaj na javna preduzeća i medije“ (sa N. Nenadićem), „Funkcionerska kampanja kao vid zloupotrebe javnih resursa“ (sa N. Nenadićem) i „Pod lupom – prva petoletka“ (sa N. Nenadićem, izbor tekstova sa stranice Pod lupom na sajtu Transparentnost Srbija, čiji je urednik).

Latest posts by Zlatko Minić (see all)