- Peščanik - https://pescanik.net -

Srećan rođendan, mister Bin

Foto: Predrag Trokicić

Iako nam je u svojoj razglednici iz Brisela predsednik Srbije poručio da se naš evropski put ubrzava – ubrzala se samo korona. I sad je mrtva trka ko će pre da stigne, mi u Evropsku uniju ili korona u nas. Mada, kako stvari trenutno stoje i kako su pojedine članice počele da nam, zbog nedostatka vladavine prava, taj put blokiraju, pre će biti da je trka ka Evropi mrtva a da je korona živa i zdrava.

I ne samo da je korona sve (pa i predizborno!) vreme bila živa i zdrava nego već uveliko jaše na drugom talasu. Ili, što bi ovi iz kriznog štaba rekli – nije drugi talas nego drugi pik prvog talasa (jeste, nisu knedle nego gomboce). No, bio drugi talas ili drugi pik, tek – korona sad ima pik i na vlast. A pikira na vlast samo zato što su slušali struku koja je tvrdila da opasnosti od korone nema pa su izbornu pobedu slavili zbijeni u zatvorenom prostoru, bez maski na licu i sa mnogo kršenja fizičke distance. No, vlast bi i ovaj upad korone u njene redove mogla da okrene u svoju korist i ustvrdi kako se time pokazalo da, nasuprot onome što pričaju kritičari, u ovoj vlasti nema nedodirljivih. Sa druge strane, virus su ipak zakačili samo bivši pripadnici vlasti – bivši ministar, bivša predsednica raspuštenog parlamenta, bivši direktor kancelarije, tako da opet ispada da ti vlast daje imunitet.

Pa će tako imunitet (od gonjenja, ne od korone) dobiti i oni koji su se svojski potrudili da izbornim marifetlucima zagade minuli „praznik demokratije“. (Doduše, imunitet zaista zaslužuje Savez vojvođanskih Mađara jer on nije kupio onolike glasove u Vranju, a dobiće ga onaj koji je glasove kupio ali za svoju lokalnu listu, samo nije objasnio da ne zaokružuju isti broj i na listi za republičke izbore.)

Taj imunitet će dobiti i svi ostali koji su lažirali rezultate izbora i rezultate korone. Jer nisu ništa pogrešno uradili – samo su želeli da iznenade predsednika države.

Ali, ne da ga iznenade onako kako ga je iznenadila Republička izborna komisija kad je, posle nekoliko dana natezanja, ipak demantovala izlaznost koju je on u izbornoj noći najavio. Ne ni da ga iznenade onako kako smo se mi iznenadili kada smo videli predsednikovog brata, bez državne funkcije, a ipak u državnoj delegaciji na moskovskoj paradi ili predsednikovog sina po ko zna koji put u društvu kriminalaca. Ne ni onako kako ćemo se tek iznenaditi kad nam predsednik države, ovog puta čak i bez potpisa bivše premijerke bivše vlade i bivše predsednice parlamenta koji je raspušten – uvede nove najstrože mere koje je već najavio.

Nego da ga iznenade onako kako se iznenadio mister Bin kad je sebi uručio rođendanski poklon koji je samom sebi kupio.

Peščanik.net, 29.06.2020.

KORONA VIRUS

The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)