Doista, samo cinične cjepidlake mogu ovih dana govoriti da je Hrvatska potonula u recesiju, da se vlast ponaša kao da nema svjetske krize ili ogromnih problema u Eurozoni, pa još pribrajati i onih 300 tisuća nezaposlenih. I time zlobno kvariti tolike fešte celebrityja i publike, da, da, Hrvatsku kao na traci posjećuju sve sami moćni, bogati, slavni… Evo, samo su ovoga tjedna stigle dvije važne žene čiji je utjecaj na svjetska zbivanja naprosto nemjerljiv. Dvije dame, dvije Angie, iskrcale su se u malu Hrvatsku, sve u namjeri da pomognu koliko mogu, svaka na svom području.

Angelina Jolie ili „najljepša žena svijeta“ sletila je tako na Brijune, izazvala ogromu pomutnju žurnalista koji su konačno došli na svoje, pa su danima ispisivali priglupe novinske plahte, a s naslovnica se smješila Angie, uz obavezni naslov „svjetski ekskluziv“. U prvi mah činilo se kako je glumica stigla tek na predstavu svoga prijatelja Rade Šerbedžije i njegova teatra Ulysis, ali ubrzo je postalo jasno da je Angelina zapravo u važnom diplomatskom posjetu, budući da ju je na Brijunima, u predsjedničkoj rezidenciji, ugostio glavom predsjednik Republike. Sa suprugom i pripadajućom svitom. Ispostavilo se, naime, da Jolie nije samo „najljepša žena svijeta“, nego i politička persona, humanitarka štoviše, koja će, kazala je, svim srcem pomoći Hrvatskoj u razminiranju, budući da smo po broju zaostalih mina po šumama i gorama i dalje prva zemlja u svijetu.

Gospođa Angelina tronuto je dodala i kako su ona i Brad Pitt u svojoj kući u Kambodži našli čak 48 zaostalih mina, pa da ona dakle ima iskustva s tom ozbiljnom problematikom.

Razgovori na visokoj razini u idiličnoj atmosferi nekadašnje Titove rezidencije protekli su, međutim, bez prisustva premijerke Kosor koja je, premda pozvana, odbila doći, jer da ima pametnija posla. I doista ima. Premijerka, naime, ovih dana, prkosi strašnim vrućinama te, najčešće s lopatom u rukama, juri po Hrvatskoj i postavlja kamene temeljce za stotine budućih hrvatskih tvornica i pogona, a umjesto rasprave o minama s humanitarkom Jolie, Kosor je odabrala posjet jugu Hrvatske. I tu ponovo aktualizirala gradnju mosta preko Pelješca, ogromnu i suludu investiciju za koju ni njena, niti ijedna nova vlada, neće imati para. Ali Kosor je krenula u oštru predizbornu kampanju, sve o trošku države, a ne stranke, pa joj se dolazak na poklon jednoj glumici i još u društvu predsjednika Republike nije činio nimalo produktivnim. Naročito stoga jer se čitava ta brijunska priča oko teatra Ulysis ionako vezuje uz lijevu političku opciju, a s predsjednikom je Kosor u otvorenom sukobu, jer da on pred izbore otvoreno podržava opoziciju, to jest stranke ljevice.

I dok su je novinski komentatori prozivali zbog odbijanja da se pridruži planetarnoj divi, Kosor je već sutradan uzvratila udarac, primivši u posjet drugu Angie, ili „najmoćniju ženu svijeta“, njemačku kancelarku Angelu Merkel. Koja je svratila u Hrvatsku na putu prema Srbiji, tu iskazala nezadovoljstvo poduzetničkom klimom i tromošću administracije, što sve značajno koči brojne njemačke ulagače u Hrvatsku. No Kosor je posjet njemačke kancelarke prikazala isključivo kao vlastiti predizborni poen, jer da je Merkel stigla upravo zbog podrške bratskoj, desničarskoj Kosoričinoj stranci.

I dok ljevica, nakon brijunskog posjeta Angeline Jolie, trijumfira jer je pokazala svoje kulturno, urbano lice, a opet povezano i s brigom za dobrobit domovine, uvalivši priču o razminiranju, desnica se, posjetom Merkel i odbijanjem premijerke da posjeti Brijune, tobože izdigla iznad tih jeftinih, profanih celebrity događanja i pokazala kao ozbiljna stranka reda i rada. Pa se ispostavilo da je Angelina Jolie taštoj premijerki odnijela medijski primat, ali samo za jedan dan. Mnogo duže, međutim, u medijsku ju je sjenu bacio jedan domaći miljenik vlasti koji se, kao rijetko tko, može pohvaliti da mu je svojevremeno pošlo za rukom okupiti u centru Zagreba više tisuća ljudi. Koji su danima protestirali protiv rušenja starih zgrada na Cvjetnom trgu, a za račun gradnje nakaradnog šoping centra i ogromne podzemne garaže, sve u vlasništvu toga celebrityja, šminkera i developera Tomislava Horvatinčića. Kojemu je upravo vlast omogućila pobjedu nad svom tom masom građana koji su u međuvremenu privođeni u policiju, maltretirani, potom još i prekršajno kažnjeni.

A onda se dogodilo ono što je za tipove poput Horvatinčića neminovno. Bahat, bezobziran i agresivan, svojom je jahtom, vozeći ogromnom brzinom, ubio dvojicu talijanskih građana na njihovoj jedrilici. Nije se zaustavio, nije pomogao.

Naravna stvar, i toga su Horvatinčića stvarali najjači hrvatski mediji i novinari –plaćenici prikazujući ga kao odgovornog poslovnog čovjeka, mitskog poduzetnika na čijem putu nemaju što tražiti neki retardirani, urbani demonstranti. Ili pak ono dvoje nesretnih Talijana. Bahati miljenik medija, koji ga se sada dakako odriču, samo je nakratko, međutim, okrznuo idiličnu iluziju stvarnosti koju, eto, Hrvati žive i ovoga ljeta. Inducirani jeftinim mitovima i slikovnicama o bogatima i moćnima, ili pak propagadnim političkim spotovima o mostovima, tvornicama, boljem životu. A prava stvarnost? Pa, ako je suditi po medijskoj opsjeni i političkoj egzaltiranosti, ta više i ne stanuje ovdje.

 
Mladina, 28.08.2011.

Peščanik.net, 28.08.2011.