Foto: Black Activist Rising Against Cuts (BARAC) UK

Karta u jednom pravcu

Po rečima britanske ministarke policije čak sto miliona stranaca se „kvalifikuje za zaštitu“ u UK. Zato ona predlaže hapšenje svih „ilegalnih došljaka“ koji pređu Lamanš u malim čamcima.

Plejbek teatar, foto: Mila Teshaieva/The New Yorker

Rat kao pozorište

Glumci su improvizovali, tražeći način da predstave osećaj da je rat, koji im je preokrenuo živote, sada postao način života, da je životu istovremeno dao smisao i oduzeo ga.

Foto: Neda Radulović-Viswanatha

Od Meskite do Aja Sofije

Debata o sudbini dve građevine koje svedoče o složenosti evropske prošlosti, pokušaj je da se ta istorija prepravi da bi nam se nametnuli mitovi koji će upravljati našim životima.

Foto: Neda Radulović-Viswanatha

Nacionalizam i biznis

Zašto je Indija na udaru stranih sila? Zato što bivši kolonijalisti i neoimperijalisti ne mogu da podnesu naš prosperitet i sreću. Ili bar tako naša vlada želi da verujemo.

Foto: Peščanik

Izrael na putu ka diktaturi

Kada se dešava puč unutar sistema to može biti vrlo zbunjujuće. Naizgled je sve normalno. Nema tenkova na ulicama i nikakav general ukrašen zlatnim ordenjem ne prekida tv prenose.

Foto: Zoshua Colah/Wikimedia Commons

Okupacija, Ukrajina i Izrael

Kako će nova vlada upravljati aneksijom? Ako Zapadna obala bude pripojena Izraelu, da li će skoro tri miliona Palestinaca koji tamo žive postati državljani Izraela sa pravom glasa na izborima?

Foto: Slavica Miletić

Izraelski liberali

Demonstrante na ulicama izraelskih gradova zabrinjava mogućnost da se represija koju trpe Palestinci okrene protiv njih. Iz vlade najavljuju da će lekari imati pravo da odbiju lečenje LGBT+ osoba.

Čovek sa maskom na kojoj piše Stand With Ukraine / Podrška Ukrajini u supermarketu u Pekingu, foto: Jade Gao/AFP/Getty

Pogrešna procena

Da bi se razumeo kineski plan od 12 tačaka za prekid rata u Ukrajini prvo treba zamisliti mesto gde je on verovatno nastao: u nekoj od mermernih odaja u ogromnim zgradama na aveniji Čang An.

Godišnjica rata u Ukrajini, ledena vrteška u Helsinkiju, foto: Kimmo Brandt/EPA

Granice

Govor na Debati o Evropi – Nije nužno imati ukrajinsko iskustvo da bi se osetila nestalnost evropskog sada, trenutak ispunjen velikom katastrofom, ali bez vize za izlazak u stvarnost.

Autobuska stanica u Izijumu kraj Harkiva posle ruske okupacije, foto: Оксана Іванець, Світлана Кирган / АрміяInform / Wikimedia Commons

„Z“

Rat je poveden protiv Zapada, pa zašto je latinično slovo, strano ćiriličnoj azbuci, izabrano za njegov simbol? Za to nije bilo službenog objašnjenja, pa su formulisane mnoge teorije…

Lice Srbije

Iz knjige „Druga Srbija“ – Dok pišem ove redove, u proleće 1996, Beogradski krug jedva da postoji, ali njegov primer nije ništa izgubio na značaju. Građanski savez Srbije je još uvek veoma aktivan…

Foto: Slavica Miletić

Mračna strana neutralnosti

Kako da odgovorimo na obraćanje Rodžera Votersa Savetu bezbednosti UN-a? Aktivista i jedan od osnivača grupe Pink Flojd tvrdi da govori u ime „četiri milijarde braće i sestara“ širom sveta.

Foto: Predrag Trokicić

Predrasude javnih politika

„Stroga štednja je bila nužno zlo… Nezaposleni će raditi samo ako su primorani na to“. Ovo nisu delovi razgovora za kafanskim stolom, već premise britanske politike i izveštavanja o njoj.

Foto: Predrag Trokicić

Evropa i Rusija, nova realnost

Izlaganje na skupu Evropskog saveta za inostrane odnose: Dugo nismo imali ukrajinsku politiku, već samo rusku. Sada smo otišli u drugu krajnost: imamo ukrajinsku politiku, a ukinuli smo rusku.

Protesti ispred Kneseta protiv reforme pravosuđa, foto: Yahoo!News

Izrael – ustavni udar

Radikalno desna vlada, po ugledu na režime u Mađarskoj, Poljskoj i ostalim samoproglašenim bastionima i-liberalizma, želi da sudstvo i nezavisne medije potčini državnoj kontroli.

Golden Gate, San Francisco, foto: Rade Vilimonović

Prenošenje znanja i ekonomski razvoj

Kada je pandemija pogodila bogate zemlje, na tržištu se za par meseci pojavilo na stotine dijagnostičkih testova. Za sličan napredak u dijagnostikovanju tuberkuloze bio je potreban čitav vek.

Foto: Predrag Trokicić

Kako se zidalo u Turskoj

Ovaj zemljotres je najveća prirodna katastrofa u Evropi u poslednjih 100 godina. U geografskom smislu šteta pokriva područje veličine Britanije, a broj poginulih od preko 45.000 i dalje raste.

Sa izložbe Mrđana Bajića Nepouzdani pripovedač, MSU 2022-23, foto: Predrag Trokicić

Pleme i ja

Još jedan tekst za decu – Reč stolica (kise) smo preuzeli iz sumerskog jezika, potop (bul) je stigao iz akadskog, prsten (tabat) iz egipatskog, religija (dat) iz persijskog, a vazduh (avir) iz grčkog.

Foto: Predrag Trokicić

BukTok

Čitaoci fan fikcije i knjiga za mlade, nekada autsajderi u književnom svetu, odjednom su stekli nesrazmerni kulturalni kapital, ali nije jasno da li oni oblikuju komercijalni književni pejzaž ili je obrnuto.

Foto: Predrag Trokicić

Zanimanje: investitor

Vi 10 sati dnevno radite u skladištu, a ja 10 sati dnevno tražim gde da uložim novac. Mi smo jednaki i ja sam radnik isto koliko i vi. Razlika je samo u tome što ste vi magacioner, a ja investitor.

Tvrđava u Gaziantepu 2019, foto: Boubacar Amadou Cisse/Wikimedia Commons

Gaziantep

Za razliku od mnogih scena iz Turske posle zemljotresa, slike srušene tvrđave u Gaziantepu nisu tragične, ali njeni kameni blokovi rasuti po snegu govore o težini takvih događaja u ljudskoj istoriji.

Foto: Peščanik

Čitati knjige do kraja

Da li je dobra knjiga po definiciji ona koju smo završili? Ili ponekad možemo odlučiti da sklopimo knjigu pre kraja iako mislimo da je odlična, ali prosto ne osećamo potrebu da je čitamo dalje?

Ambrogio Lorenzetti, detalj sa freske Alegorija dobre vladavine, sa predstavom Mira u belom (1338-40), Palazzo Pubblico, Siena

Svet sa one strane rata

Sumnjam da je ikome u bilo kojoj informativnoj redakciji palo na pamet da pored ratnih izveštača na teren pošalje i mirovne reportere. Kako bi njihova saradnja izgledala i šta bi se time postiglo?

Foto: Predrag Trokicić

Ne samo crno i belo

Iz nove knjige – Mislioci 19. veka su i radničku klasu videli kao zasebnu rasnu grupu. Ona je uvedena u demokratski proces tek u 20. veku, kada je novi imperijalizam uveo boju kože kao granicu.

Foto: Predrag Trokicić

Salman Ruždi u kulturnim ratovima

Uz izlazak novog romana „Grad pobede“ – Kako je objavljivanje Ruždijevog romana na kraju Hladnog rata 1988. postalo globalni geopolitički fenomen koji je doveo do poziva na njegovo ubistvo?

Američki san počinje sa komšilukom, San Francisco 2016, foto: Neda Radulović-Viswanatha

Indoktrinacija u školi

Desničarski guverner Floride je blokirao predlog kursa afroameričkih studija za srednjoškolce i najavio odluke koje će sprečiti državne univerzitete da se bave tzv. kritičkom teorijom rase.

Foto: Predrag Trokicić

Putinovi ratovi

Najveće geopolitičko iznenađenje prošle godine je loš učinak ruske vojske u Ukrajini. Svi smo mislili da će vlada u Kijevu pasti za par dana i biti zamenjena marionetskim režimom iz Moskve.