Protest Žena u crnom, Beograd, 24.2.2024, foto: Peščanik

Čin političkog očaja

Prošle nedelje popodne, Aron Bušnel, vojnik SAD, obučen u borbenu uniformu, otišao je do izraelske ambasade u Vašingtonu. Polio je glavu zapaljivom tečnošću iz flaše, stavio maskirnu kapu i zapalio se.

Foto: Konstantin Novaković

(Ne tako) lokalni izbori u Turskoj

Turska će 31. marta 2024. izaći na birališta da glasa za lokalne administratore. Političke i društvene posledice tih izbora, međutim, daleko prevazilaze izbor gradonačelnika.

Protest Žena u crnom, Beograd, 24.2.2024, foto: Marija Janković

Rusija posle Navaljnog

Smrt Alekseja Navaljnog signalizira neuspeh na mnogim frontovima. Međutim, od Dagestana do Habarovska, od Arhangelska do Baškortostana, novi talas previranja u Rusiji stiže iz provincija.

Foto: Predrag Trokicić

Granice tužbe za genocid

Istog dana kada je Međunarodni sud pravde u Hagu odlučio o merama za sprečavanje genocida u Gazi, sud u Kaliforniji slušao je potresno svedočenje o posledicama američke podrške Izraelu.

Foto: Predrag Trokicić

Kriza judaizma

Mnogi Jevreji se gnušaju politike Izraela, okupacije, oduzimanja imovine i mnogih drugih aspekata cionističkog projekta. Pa ipak, istovremeno žele da afirmišu svoj jevrejski identitet.

Foto: Neda Radulović-Viswanatha

Zašto ne možemo da kažemo istinu

Kako kapitalističko društvo evoluira, njegova praksa udaljava se od njegovog retoričkog samoopravdavanja, što znači da jaz između onog što radi i onog što govori postaje strahovito veliki.

Foto: Ivana Tutunović Karić

Oči na Gazi

Jedan čovek me je 2012. vodio po Islamskom univerzitetu Gaze. U međuvremenu sam shvatila da je to bio Refaat Alareer, pesnik i profesor engleskog, koji je pre dva meseca ubijen.

Foto: Peščanik

Sukob farmera i EU kartela

U poslednjem talasu protesta novost je to što na ulice gradova Evrope pored demonstranata na koje smo navikli izlaze i neki novi. Na TV ekranima pratimo mobilizaciju zemljoradnika širom Evrope.

Foto: Konstantin Novaković

Tri koraka do slobode

Prvi korak je izgradnja intelektualne klime u kojoj glavna tema postaje stradanje nacije. U svim bivšim jugoslovenskim i sovjetskim republikama iskorišćena je ista priča.

Džulijan Asanž u Melburnu, foto: Mark Chew

Džulijan Asanž nije budala

Naučio nas je da razaznamo skriveno saučesništvo između nas i našeg neprijatelja, da uočimo solidarnost naših protivnika. Za naše dobro, ne smemo dozvoliti da propadne u tamu nevidljivosti.

Foto: Filip Gurjanov

Ukrajina kao Zapadna Nemačka

Za Moskvu bi idealni posleratni status Ukrajine ličio na palestinsku državu kakvu je zamislila ekstremna desnica Izraela. Vreme je da se na sto iznese realistična protivponuda.

wikileaks-office

Evolucija WikiLeaksa

Iz arhive (2010) – Džulijan Asanž je lično kontaktirao Stejt department i zatražio učešće američke vlade. Odbili su, iako vlada pregovara sa New York Timesom oko objavljivanja istih tih depeša.

Foto: Yuri Kozyrev

Smrt Alekseja Navaljnog

Iz javnog prostora u Rusiji prognano je i samo ime Alekseja Navaljnog. Ipak, čak i kada ga je sistem isključio i kada ga je potom strpao u zatvor, Navaljni je i dalje bio Putinov impresivni protivnik.

Aleksej Navaljni

Zašto se Navaljni vratio u Rusiju

Iz arhive (2021): Policija je zaplenila letke sa porukom „Rusija će biti srećna“ i odnela ih na procenu, da utvrdi da li se ovaj slogan može kvalifikovati kao ekstremistički govor.

Foto: Pxhere.com

Grčka za jednakost braka

Kao prva pravoslavna država na svetu, Grčka je legalizovala istopolne brakove pošto je parlament u četvrtak usvojio novi zakon. Istopolnim parovima omogućeno je i usvajanje dece.

Protest protiv ubijanja u Gazi, Tel Aviv, 26.01.2024, foto: Oren Ziv

Ruševine i kosti

Od samog početka, operacija Gvozdeni mačevi predstavlja totalni napad na zarobljeno, pretežno civilno stanovništvo. Rat u Gazi je u suštini osvetnički čin kolektivnog kažnjavanja.

Jevrejski muzej u Berlinu, foto: Neda Radulović-Viswanatha

Pervertiranje istorije

Esej objavljen 2021. u jevrejskom časopisu Tablet označio je Jevreje koji su previše kritični prema Izraelu ili cionizmu kao jevrejske otpadnike. Tri godine kasnije, taj opis je izgleda dobio širi odjek.

Foto: Neda Radulović-Viswanatha

Uništavanje akademskog života u Gazi

Poslednji univerzitet u Pojasu srušen je 17. januara. Ugašen je kada je izraelska vojska počela da ga koristi za isleđivanje palestinskih zatvorenika. Sad više ni od zgrade nema ni traga.

Foto: Vedran Bukarica

Intervju sa Putinom

Zbunjeni Karlson nije oponirao Putinu koji je izgovarao neistine o istoriji Ukrajine, raspadu SSSR-a, odnosu Rusije i Natoa, povlačenju iz predgrađa Kijeva mesec dana od početka invazije.

Foto: Rade Vilimonović

Sporazum nije kraj sveta

Ne bi bila katastrofa da se zaustavi ovaj prokleti rat u kom je Izrael izgubio ljudskost, a da nije postigao nijedan dramatičan uspeh koji je očekivao od neselektivnog ubijanja i razaranja.

Foto: Konstantin Novaković

Lenjinova lekcija za Izrael i Ukrajinu

Prošao je vek od smrti Vladimira Iljiča i više od tri decenije otkako je njegov boljševički projekat propao. Međutim, njegov nemilosrdni pragmatizam, nazovimo to tako, i danas ima značaj.

Foto: Neda Radulović-Viswanatha

Knjige koje sam čitao

Omiljene knjige autora kojem je zbog predavanja „Šoa posle Gaze“, koje je u organizaciji London Review of Books trebalo se održi 28. februara, otkazan nastup u londonskom Barbikanu.

Foto: Konstantin Novaković

Šta će Amerika u Jordanu i Siriji?

Američke pustinjske ispostave na Levantu izgledaju kao anahronizmi bez jasne svrhe i očigledno su privlačne mete za napade lokalnih milicija koje podržava Iran. Zašto onda još nisu zatvorene?

Foto: Peščanik

Da li su svi teroristi monstrumi?

Terorizam je politika u svom najsmrtonosnijem teatralnom vidu. Ako uprkos nepojamno neljudskim delima mirno spavaju, to je zato što teroristima nije namera da pridobiju simpatije.

Foto: Rade Vilimonović

Kako mi je Mask upropastio seks

Ilon Mask je 29. januara objavio da je prvi pacijent primio implant od Neuralinka, milijarderovog startapa za moždane čipove koji obećava detekciju neuronske aktivnosti.

Foto: Neda Radulović-Viswanatha

Ovaj rat je gori od Jomkipurskog

Posle Jomkipurskog rata Izrael je ponizno pognuo glavu i razmislio. Država je bila u traumi, okrenula se sebi i žalila. Ovog puta sve je drugačije: arogancija, bahatost i obožavanje vojne sile.

Foto: Filip Gurjanov

Ukrajinska demokratija u mraku

Ratno stanje je zaustavilo, pa čak i poništilo neke od najvažnijih reformi pokrenutih posle Revolucije dostojanstva. Ljudi se odriču svoje slobode da bi mogli da se bore za nju.

Foto: Neda Radulović-Viswanatha

Dva lica evrozone

Delors i Schäuble se najviše pamte po tome koliko su se razlikovali: jedan je bio oličenje noćne more Margaret Thatcher, drugi je uterivao strah u kosti rastrošnim zemljama Evrope.

Foto: Yesh Din

Pustošenje Gaze

Izraelske snage su namerno uništavale poljoprivredno zemljište, vodovodne i sanitarne objekte, što izgleda kao pokušaj da se Gaza učini mestom doslovno nepodobnim za život.

Foto: Vedran Bukarica

Inflacija pretnji

Čini se da ni Kongres ni Bajdenova administracija nisu skloni da ozbiljno razmotre pristup koji bi naglasak stavio na ulaganje u diplomatske i ekonomske alate, umesto na silu ili pretnju silom.