Foto: Predrag Trokicić

Mit o nesmenjivosti

Možda je A. Vučić dodatno učvrstio vlast posle svoje male seoske priredbe u Njujorku. Tamo je inače promašio sve što je naumio, ali je sigurno potrefio svoju publiku u Srbiji.

Foto: Predrag Trokicić

Od Zapadne Morave do Istočne reke

Čačanske velmože su trošile 150.000 dinara dnevno po kafanama, ali je agencija koja je za kafane vodila knjige – odletela u vazduh. Takve poduhvate prikriva patriotska galama iz Njujorka.

Stajanje Žena u crnom, Beograd, 10.7.2023, foto: Srđan Veljović

Uz malu pomoć prijatelja

Generalna skupština UN usvojila je Rezoluciju o Međunarodnom danu promišljanja i sećanja na genocid u Srebrenici. Sva je prilika da je promišljanja na ovu temu u Srbiji bilo vrlo malo.

Foto: Predrag Trokicić

Vrati zastavu

Vučić može nama da otima jezik, kao što nam je oteo državu; ali ne može to da radi drugima usred Skupštine Ujedinjenih nacija. Otuda taj epohalni moralni slom koji smo juče gledali.

Konačni tekst Rezolucije o Srebrenici

Generalna skupština UN glasaće danas o rezoluciji kojom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici i osuđuju negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Foto: Peščanik

ODIHR – skupštinske hronike

Radna grupa za unapređenje izbornog procesa, u kojoj sam „predsedavajući“ od 2. maja, ima dva zadatka. Prvi nije ispunila u zadatom roku, a drugi neće ispuniti ako se nešto bitno ne promeni.

Foto: Predrag Trokicić

Bioskop Voždovac

Deset dana pred izbore, ruinirani bioskop iznenada postaje „simbol Voždovca“, ali samo zato da bi bio iskorišćen kao poligon za obračun sa opozicijom. Obećanja su prevaziđena.

Foto: Predrag Trokicić

Popis

Fotogalerija – sa izložbe u SKC-u Kragujevac. Slike su nastale 2015. kada je umetnik radio kao popisivač po selima Negotinske krajine: Brestovac, Karbulovo, Rogljevo, Tamnić, Trnjane, Čubra…

Foto: Predrag Trokicić

Kafkijanska klopka

Zašto se Edževit Piroglu prinudno zadržava u Srbiji, iako je turski zahtev za njegovu ekstradiciju sudski pravnosnažno odbijen? Kako se može objasniti protivzakonito oduzimanje slobode?

Foto: Predrag Trokicić

Mišljenje u opasnim vremenima

Jan Buruma piše da je Spinozina ekskomunikacija u drugoj polovini 17. veka bila nešto poput „’otkazivanja’, kako se to danas kaže“, ali takvu odmazdu svetina sa Tvitera može samo da sanja.

Foto: Predrag Trokicić

Bog (ne) voli Srbe

Šta bi bio dokaz da je Bog uslišio Porfirijevu molbu i dao Vučiću „snagu, mudrost i odlučnost“. Da Skupština UN-a ne izglasa Rezoluciju o Srebrenici – je l to dokaz „snage, mudrosti i odlučnosti“?

Iz Kotora kruške i jabuke

Oslobođenje –  Malo kad sam se tako iskreno nasmijao, kao nakon otvaranja jučerašnjih vijesti o „Samitu lidera zapadnog Balkana i Evropske unije“ u Kotoru. Rijetko besmislen skup.

Foto: Predrag Trokicić

Ekonomija japanki

Ekonomija Gaze guši se još od britanskog mandata, u procesu pogoršanom prvo egipatskom, a zatim izraelskom okupacijom. Poslednji ekser u kovčeg bila je blokada koju je Izrael uveo 2007. godine.

Foto: Peščanik

Fuck NATO

Studenti Fakulteta za društvene nauke u Ljubljani zauzeli su zgradu fakulteta i u najvećoj sali držali stalni zbor: zahtevi su bili prekid svih veza sa izraelskim univerzitetima i mir u Gazi.

Novosti u Hrvatskoj

Mladina – Koalicijski partner HDZ-a traži da se obustavi daljnje financiranje srpskog tjednika, navodeći da „baš kao Feral nekada, podriva temelje domovinskog rata i države“.

Dupe u sjećanju

Novosti – Zahtjev da se obustavi financiranje Novosti uključuje paradoks tipičan za hrvatski nacionalizam: Srbi su nepoželjni zato što su Srbi, a Novosti zato što nisu isključivo srpske.

Protest sindikata prosvetnih radnika, Beograd, 16.5.2024, foto: Arhiv javnih skupova

Priča o Brezi

Vest u kojoj je viteški profesor, povređen na Gimnazijadi, ostao bezimen, bila je suviše škrta. Kao da je neko želeo da tu divlju agresiju svede na uobičajeni nasilnički ritual u Srbiji.

Foto: Predrag Trokicić

Majska platforma

Nova inicijativa građanskog društva pokrenuta je kao odgovor na rastuće nasilje među decom i mladima. Upravo su objavljeni izveštaji radnih grupa za obrazovanje i bezbednost.

Foto: Peščanik

Proći će i 2. jun

Na dve nedelje od izbora, deo opozicije koji je odlučio da izađe malo preti bojkotom, malo blokadom, a malo se i bori. Tako krnji postali su meta režimskog iživljavanja.

Foto: Neda Radulović-Viswanatha

Zašto ne Keynes?

Pitali su me više puta zašto u novoj knjizi, Vizije nejednakosti, ne govorim o Keynesu. Mislim da nije bio zainteresovan za problem distribucije dohotka. Potpuno je zaobilazio ovo pitanje.

Foto: Predrag Trokicić

Protesti očaja

1968. demonstranti su se identifikovali s anti-imperijalističkom pozicijom Vijetkonga i pozitivnim socijalističkim projektom. Umesto s Hamasom, današnji demonstranti se „identifikuju s očajem“.

Protest u UCLA kampusu, 29.4.2024, foto: Wikimedia

Džambotron

Samo je pitanje vremena kada će neki student biti ubijen, kao na univerzitetu Kent 1970. To je cena koju su i studenti i njihovi univerziteti, iz različitih razloga, izgleda spremni da plate.

Cvet Srebrenice u Beogradu, foto: građanska akcija Pamtimo

Ko tebe Srebrenicom, ti njega Jasenovcem

Kako je samo ta gumica efikasna: mrtvim Srbima kao krpom prebrišete sve novije masovne zločine, uključujući i genocid u Srebrenici – narod koji je jednom stradao ne može počiniti zločin, zar ne.

Foto: Vedran Bukarica

Bilježnica Robija K.: Houmlend muvment

„Kad smo pri niki dan skužili da ustaše ulaze u vladu, cili otok je odlučija da se odseli iz Hrvacke!“ Tata je zinijo: „Di da se odseli?“ Dida je rekao: „Pa na Šoltu, čoviče! Di će drugo?“