Poster ilustracija Alisa u zemlji čuda

Šta će biti s Anom?

Gej premijerka u zemlji bez gej prava. Stil upravljanja bratski, kancelarijski, ponekad huliganski, zagledan u šefa i uvek na isti način: vlast treba zaštititi od građana i na njih prebaciti svu odgovornost.

šećer u kocki

Odvrtanje sijalica, zavrtanje ruku

Kakve veze ima predsednik sa cenom šećera deplasirano je pitanje – nikakve, naravno, ali smo na takve stvari već oguglali. Mnogo je važnije da će se na ovaj način nestašice samo povećati.

Доктор Стрейнджлав

Mašina – Situacija sa nuklearnim ratom je manje dramatična nego što se predstavlja. Izgleda da će Rusija svoj operativni cilj (zauzeti bilo šta pa to proglasiti pobedom) ostvariti za par meseci.

Foto: Ivana Tutunović Karić

Ana Brnabić gasi svetlo

Ona nas moli da budemo odgovorni kao Britanci i Nemci i gasimo svetlo u prostorijama iz kojih izlazimo. Državi bi tada bilo lakše: energija bi se usmerila tamo gde je potrebnija i smanjio bi se uvoz.

VII kongres SKJ 1958. u Ljubljani: Kardelj, Ranković, Tito

Ranković – drugi čovek

Osvrt na knjigu Bojana Dimitrijevića – Ova studija je rezultat dosada najtemeljnijih istraživanja života i rada ovog predstavnika istorijske komunističke četvorke: Tito, Đilas, Ranković, Kardelj.

Foto: Lazara Marinković

Pokret crvenih cipelica

Pesnikinja Anja Golob (nije u rodu sa pobednikom izbora u Sloveniji) je umesto cipelica sa visokom štiklom predložila crvene kopačke, što je sasvim razuman predlog. A evo o čemu je reč…

Aristotel

Aristotel u Ukrajini

Aristotel bi rusku invaziju na Ukrajinu svakako označio kao delatan uzrok – neposredni pokretač rata – ali bi smatrao da se za njegovo dublje razumevanje mora ući u materijalnu istoriju Evrope.

Foto: Konstantin Novaković

U mašini

Šest večeri nedeljno Vladimir Solovjov, jedan od dominantnih glasova ruske propagande, okuplja u tv studiju grupu komentatora na rundu naizgled slobodne diskusije koja traje dva sata.

Foto: Predrag Trokicić

Poslednji čovek u Evropi

Jedna žena se javila iz publike i pitala Zaharovu šta da odgovori svojim prijateljima iz inostranstva kada joj kažu da današnja Rusija otelovljuje totalitarnu distopiju iz Orwellovog romana.

Dušan Petričić – intervju

Nije Srbija ostala dosledna svojoj ljubavi prema Rusiji ili prema Putinu, već svojoj teškoj inferiornosti, svojoj istorijskoj panici da slučajno ne napravi potez koji će je okrenuti u dobrom pravcu.

Vlado Kreslin i Damir Imamović

Podalpski sevdah

Pod ovim naslovom održan je 4. maja koncert u Ljubljani, kao najspektakularniji deo projekta „Desilo se sasvim blizu vas“, obeležavanja 30 godina od dolaska izbeglica iz Bosne u Sloveniju.

Sarajevo 2015.

Bosanstvo i utopija

Sanjati o normalnoj i uređenoj državi Bosni je ravno utopiji. Iz političke svakodnevnice pred nove opšte izbore u BiH to je već po sebi ideološki kontaminirano pitanje.

Foto: Predrag Trokicić

Roštiljanje

Eh, lako je Ukrajini, oni su bar pobedili na Evrosongu. Teško je Srbiji, to jest njenom predsedniku, to jest Srbiji. On mora da ide od jednog do drugog, da razgovara i dogovara…

G.G. iz Splita

Mladina – Otkud Gucci? Je li signor Michele pitao za dopuštenje modelara originalnih sandalica u Jugoplastici? Nije mogao jer nema kreatora trike-trake sandala ni Jugoplastike…

Palma

Vic, a nije smešno

Ma kako nekome zvučalo kad Palma priča o tome da je vodio hiljade sugrađana u razne zemlje, da zapošljava nezaposlene i ostalo, tu se ne radi samo o populizmu već o kršenju zakona.

Foto: Peščanik

Istok i Zapad

Zapadu se često, u Srbiji naročito, pripisuju samoživost i sebičluk, da vodi računa samo o svojim interesima i slično. Na ukrajinskom primeru Evropa je pokazala da nije zaboravila svoje vrednosti.

Foto: Predrag Trokicić

Koja li je tajna adligata?

Adligat je u vlasništvu Viktora Lazića, „srpskog književnika i advokata, doktoranda kineskog prava, poliglote, prevodioca za engleski jezik sa licencom turističkog vodiča, filateliste i numizmatičara“.

Foto: Predrag Trokicić

Po svaku cenu

Tražeći savete od vladika, predsednik je dobio podršku za odluku koju nije doneo. Znao je šta će se dogoditi još pre obilnog ručka. Saznali smo i da su njegovi rusofili, otac i brat pre svih.

Foto: Predrag Trokicić

Čovek bez vizije

Kad se već potegla 1944, zamislimo Vučića u 1941. Šta bi ovaj šahista i mudrac, a od juče i – kako je sam sebe opisao – „starac u politici“, odlučio te 1941? Na koju bi stranu povukao zemlju…

Foto: Peščanik

Strah u kostima

Predsednik je juče primio Patrijarha i popove da im kuka kako je kod nas strašno kao 1944. A to je bilo još uvek ratno vreme najstrašnijeg rata u istoriji. Pa nije valjda da smo do 1944. dogurali?

Foto: Peščanik

Oportunitet i oportunizam

Prošle godine RERI je protiv Ziđina podneo krivičnu prijavu zbog zagađenja reke Pek. Tužilaštvo je nedavno potvrdilo izvršenje ovog krivičnog dela i naložilo Ziđinu da uplati 8.000 evra u budžet Srbije.

Vojka je mogla

Normalizuj – Prema istraživanju obavljenom na uzorku od 667 žena širom SAD, koje su praćene tokom 3 godine nakon obavljenog abortusa, njih 95% je smatralo da je prekid trudnoće bio prava odluka.

Foto: Peščanik

Reci terorizam

Da li su veće šanse da međunarodna zajednica organizuje teroristički akt protiv Srbije (kako bi ova uvela sankcije Rusiji) ili da Srbija fingira pretnje terorističkim napadom za svoje potrebe?

Ink, foto: Predrag Trokicić

O reproduktivnoj pravdi

U Nemačkoj i Britaniji abortus je nelegalan, ali dozvoljen pod određenim okolnostima. Prema članu 218 nemačkog KZ-a ko prekine trudnoću kažnjava se zatvorom do 3 godine ili novčanom kaznom.

Foto: Predrag Trokicić

Završni račun

Opozicija ne drži do nas, mi ne držimo do nje, na izborima smo hteli da zloupotrebimo jedni druge: naša uzajamna i potpuna neiskrenost šta je mogla doneti nego poraz.

Ilustracija: PS

Globalizacija za novo doba

Prvi zadatak državnih politika je da poprave štetu koju su hiperglobalizacija i davanje prioriteta tržištu naneli našim ekonomijama i društvima. To podrazumeva oživljavanje duha ere Breton Vudsa…

Foto: Ljubiša Ljuba Aranđelović

Heroji apokalipse

Kažu da bi prekid uvoza ruskog gasa bio samoubistvo Evrope. Ali šta ako bi to bilo oslobađajuće? Ne bismo ušli u istoriju kao društvo koje je izumrlo jer mu se nije isplatilo da preživi.