Foto: Slavica Miletić

Gargantua od stakla

Kad će dođete vi odozgore iz taj vaš izdrkani Beograd, da si odnesete ovoga što visi na Ambasador? Živ me sram izede da uz nas ponosni Nišlije, tolko gadan tip visi izlepljen koj zna od kad.

Foto: Peščanik

Inflacija

Ovo je jednostavno objašnjenje rasta cena manje-više svuda, sada kada se privrede oporavljaju od pandemijske recesije, gde se svaki pojedinačni slučaj razlikuje u detaljima.

Foto: Predrag Trokicić

Platiš 9 dobiješ 3

Prema izjavi Siniše Malog, Srbija je na ime pomoći građanima i privredi tokom 2020-21. potrošila blizu 9 milijardi evra, dok je u istom razdoblju ostvarila privredni rast vredan oko 3 milijarde evra.

Pandemija i kolaps medija

Odiseja – Pandemija nas je uhvatila nespremne: navikli na iluzije, manipulacije i cirkuse, lako smo prihvatili da je u pitanju paravan za nešto drugo, lažna vest ili maliciozno širenje panike.

Foto: Predrag Trokicić

Povratak u budućnost

Nakon izbora 3. aprila, naravno ukoliko opozicija osvoji više glasova od režima i te glasove uspe da odbrani, lider Dveri Boško Obradović moraće da se opredeli: ili demokratija ili nacionalizam.

Đokovićev martirski imidž na Balkanu

I pored flertovanja sa idejom velike Srbije, Novak Đoković je ostvario status nedodirljivosti širom regiona. Sve zemlje bivše Jugoslavije, osim Kosova, ujedinjene su u ljubavi prema njemu.

Foto: Peščanik

Inflacijska jeres

Posle dugog mirovanja za vreme kojeg je najveća briga bila deflacija cena, bauk inflacije ponovo kruži svetom. Otvaraju se stare debate o tome kako najbolje zaštititi stabilnost cena.

Đoker out

Đoković je u Australiju otišao kao najbolji teniser sveta, a vratio se kao najslavniji antivakser. Zar to nije tužno, kažu ljudi, da umesto o sportu svi govore o politici. To je ipak samo sport.

bačena maska za lice

Kraj epidemije

Neki naučnici smatraju da je virus isti onaj iz marta 2020. Drugi kažu da je masovna zaraza neizbežna. Treći tvrde da je kovid-19 sličan drugim zaraznim bolestima nad kojima imamo kontrolu.

Foto: Predrag Trokicić

Uznemiravanje javnosti

Muškarac iz sela Belotić kod Bogatića sumnjiči se da je izvršio obljubu nad devojčicom koju je poznavao od rođenja. Po izvršenom činu, devojčica se poverila ocu koji je pozvao policiju.

Foto: Predrag Trokicić

Sećate se mirovnog pokreta?

Rat u Evropi danas je realna pretnja. Oklevanje SAD i očigledno ustezanje da se uključe u sukob Rusije i Ukrajine u desnoj Evropi se tumači kao slabost, posebno Bajdenova slabost.

Foto: Predrag Trokicić

Zemlja olakih ekstradicija

Nela Kuburović koja je kao ministarka pravde 2017. potpisala odluku o ekstradiciji kurdskog aktiviste Dževdeta Ajaza Turskoj, navodno će biti imenovana za ambasadorku Srbije u Švedskoj.

Šah u parku, Kijev 2006, foto: Robert Broadie/Wikimedia Commons

Cuger

Malo je verovatno da će se istražni organi potresti zbog Vučićeve izjave o 100 evra mladima, koja bi se nekom mogla učiniti kao krivično delo „Davanje i primanje mita u vezi sa glasanjem“.

Foto: Peščanik

Granica

Zanimljivo je obrazloženje australijskog suda, ali sama odluka nije neočekivana. Ne postoji pravo da se poseti bilo koja zemlja. Viza je dozvola koja može da se poništi.

Foto: Peščanik

Kruševac kojeg više nema

Pandemija virusa SARS-Cov-2, izazivača bolesti zvane kovid-19, traje već pune dvije godine. Za to vrijeme svašta smo naučili o virusu, sebi samima, svijetu oko nas i Novaku Đokoviću.

Grafit: Odupri se ludilu

Prognoza ili dijagnoza

Vesti o atentatu stižu kao vremenska prognoza – praktično iz dana u dan. Tako i odu. Ko se danas seća prognoze od prekjuče. Po analogiji – ko ono beše spremao atentat na Vučića prošli put?

dve žene leže na travi

Mid, Šitrovica, Para Stazova

Voditeljka je insistirala na atentatu koji su najavili Šešelj, pa Dodik, pa ministar policije i premijerka, dok je predsednik više insistirao na obraćanju svojoj novoj ciljnoj grupi. Mladima.

Naši Nijemci

Naši Nijemci

Klavir, knjige, posuđe… „To nije naše, to je ostalo od Nijemaca“. Moja češka poznanica često je kao mala slušala ove riječi, u stanu u kojem je odrasla u gradiću u sudetskoj oblasti.

Foto: Predrag Trokicić

Saboteri

Vlada je povodom očajne situacije u EPS-u razrešila dužnosti v.d. direktora tog velikog preduzeća, koji je taj posao nezakonito obavljao 5 godina. Onda na njegovo mesto nije postavila nikog…

Tabla Zona škole

Oduzmimo im škole

Deca se u ponedeljak vraćaju u učionice: raspust neće biti produžen, učenici od 1. do 4. razreda nastavu će pohađati neposredno, dok će viši osnovci i srednjoškolci raditi po kombinovanom modelu.

Grafit: Zlo

Junakinja zlog doba

Sinoć je pokušala da objasni kako je Rio Tintu u Srbiji došao kraj, da je ona lično, tj. vlada donela takvu odluku. U ime naroda koji je obećao da više neće na ulice, ali se svoga obećanja ne drži.

pruga

Predizborna čitulja

Pozabavićemo se jednim zaista neočekivanim tumačenjem života i dela lajkovačkog pisca Radovana Belog Markovića, koje je u formi poslednjeg pozdrava napisao Aleksandar Vučić.

Foto: Predrag Trokicić

Čiča-miča…

Kako je to lako. Do juče ga je bilo, a od danas ga više nema. Mislim na Rio Tinto. Predsednica vlade pljesnula je dlanom o dlan i rekla – gotovo. Baš kao na kraju priče: čiča-miča i gotova priča.

Poslednje devojčice, foto: Zsófi Szerda

Opersko poreklo sveta

Povodom opere „Poslednje devojčice“ Irene Popović Dragović na libreto Maje Pelević u režiji Kokana Mladenovića, premijerno izvedene 29. decembra u subotičkom pozorištu „Deže Kostolanji“.

bačena maska za lice

Blagi omikron i druge fantazije

Poricanje je glavno obeležje ove pandemije. Poricanje da se virus prenosi vazduhom, poricanje nauke, poricanje težine omikron varijante i poricanje teškoća i složenosti života sa kovidom-19.

Puko si

Relativizacija Vučićevog poraza

Aleksandar Vučić je uradio sve da referendum ne bude viđen kao glasanje za i protiv njega i njegove vlasti – odlagao je do poslednjeg trenutka da jasno i glasno pozove građane da glasaju…