Srbija se danas nalazi u situaciji kada su ugroženi ionako krhki potencijali za promene i reforme, uz poštovanje i razvijanje demokratskih vrednosti modernog evropskog društva.

Devet godina je prošlo od poslednje slične situacije kada je bilo neophodno na ovako ozbiljan način reagovati i založiti se za drugačiji model javnog angažmana i odgovornosti za zajednicu u kojoj imamo određeni ugled i uticaj.

Svesni odgovornosti prema Srbiji i njenim građanima nemamo prava da ostanemo pasivni. Lokalni izbori održani 7. juna su ozbiljna opomena u tom smislu. Zbog toga pozivamo demokratsku javnost da se mnogo aktivnije uključi u politički život i da preuzme važnu ulogu u vraćanju interesovanja građana za politiku jačanja evropskog, reformskog i građanskog pokreta u Srbiji.

Mora se početi od ličnog primera i konkretnog problema. Ako smo nezadovoljni pasivnošću birača i rezultatima izbora, učinimo sve da oni budu drugačiji. Ako delimo zabrinutost građanki i građana, onda ih moramo ohrabrivati i objašnjavati da su evropski put i reforme, a ne odustajanje od politike i sopstvenog života, najbolje rešenje za njihove probleme.

Spremni smo da nešto konkretno učinimo i to pokazujemo tako što pozivamo građanke i građane da se dodatno angažuju kako bi podrška modernizaciji Srbije i evropskoj opciji bila svakodnevna i snažnija. Sadašnja situacija nas obavezuje da javno podržimo, pre svega, Liberalno-demokratsku partiju koja i u ovakvim okolnostima pokazuje da je moguće voditi hrabru politiku, rizikovati neprestane napade i boriti se za podršku uvek kada za građansku i evropsku ideju postoji i minimalni prostor. Trenutak je da taj prostor, i kroz javni angažman i kroz svaku vrstu pomoći zajedno sa ovom strankom zaštitimo i proširimo.

To je jedini način da deblokiramo zaustavljene reforme u zemlji. To je najmanje što možemo da učinimo kao odgovorni ljudi koji ne predstavljaju političku partiju, ali dele njene vrednosti, aktivizam i energiju.

Latinka Perović

Filip David

Dubravka Stojanović

Vladimir Gligorov

Sonja Biserko

Svetislava Bulajić

Fahri Musliu

Veljko Đurović

Borka Pavićević

Rajko Danilović

Dejan Sinadinović

Kosta Bunuševac

Mirko Đorđević

Seška Stanojlović

Slobodanka Ast

Spomenka Grujičić

Mia David

Dragan Tanasić

Predrag Vujović

Predrag Delibašić

Olivera Ježina

Nenad Marjanović

Predrag Bambić

Draginja Maskareli

Lena Bogdanović

Boban Jovanović

Vladimir Popović

Jelena Kajgo

Velimir Ćurgus Kazimir

Dragoljub Todorović

Vojislav Đurđić

Milenko Perović

Sajt LDP, 18.06.2009.

Peščanik.net, 20.06.2009.