“Balkanska Ruta/The Balkan Route” je izložba 44 fotografije autora Marka Đurice. Na fotografijama su zabeleženi svakodnevni problemi i masovna kršenja ljudskih prava sa kojima se susreću izbeglice, migranti i azilanti sa Bliskog istoka. Otvaranje izložbe je u ponedeljak 8. maja u 20 sati u galeriji KC Grada, Braće Krsmanovića 6, a postavka traje do 14 maja.

Marko Đurica, fotoreporter Reutersa, migrantsku krizu prati od 2013. godine. Beležio je dešavanja na makedonskoj granici i nehuman tretman policije prema izbeglicama iz Alepa i dokumentovao situaciju u Preševu i migrantskim kampovima u Srbiji – Bogovađa i Krnjača. Tokom 2015, kada je masovni talas izbeglica zahvatio celi Balkan, svoj rad je proširio i na Grčku, Mađarsku i Hrvatsku. U poslednje vreme dokumentuje život migranata u Beogradu.

O svom radu na balkanskoj ruti Marko kaže: “Tokom pokrivanja ove priče trudio sam se da pažnju javnosti skrenem na patnje ovih ljudi. Nekad vas emocije povuku i jednostavno zaboravite da nosite kameru sa sobom. Kao što kaže jedan moj kolega – radim ovo da vi sutra ne biste mogli da kažete “Nismo znali”.”

Od početka migrantske krize međunarodna organizacija Branitelji ljudskih prava / Civil Rights Defenders (CRD) je svakodnevno beležila kršenja ljudskih prava migranata u zemljama tzv. balkanske rute. Izložbom fotografija Marka Đurice, CRD srpskoj javnosti još jednom ukazuje na surovu realnost života migranata ispunjenu masovnim kršenjima ljudskih prava.

KC Grad, 04.05.2017.

Peščanik.net, 05.05.2017.

FOTOGALERIJE
IZBEGLICE, MIGRANTI