Foto: Peščanik
Foto: Peščanik

Protiv Valentine Krstić, načelnice službe za obuku i upošljavanje Kazneno-popravnog zavoda u Nišu, pokrenut je disciplinski postupak zbog sumnje da je počinila težu povredu radne obaveze. Uz to je suspendovana, do okončanja disciplinskog postupka udaljena sa posla, s pravom na naknadu koja iznosi 50% njene osnovne plate.

Ova mala vest u lavini bombastičnih informacija i dezinformacija kojima smo svakodnevno zasipani nije privukla gotovo nikakvu pažnju medija i javnosti. A verujem da je itekako zaslužuje, da ima značaj koji prevazilazi granice pojedinačnog slučaja, poseban, rekao bih simbolički.

Valentina Krstić je verovatno bila prvi primer uspešnog uzbunjivanja i uspešne zaštite uzbunjivača kod nas. Pre 10 godina, u proleće 2013. ona se zbog argumentovanog ukazivanja na brojne nezakonitosti u radu KPZ u Nišu (nezakonite nabavke, krađa vode, struje i goriva, prisvajanje stanova u vlasništvu KPZ-a) i njihovog prijavljivanja nadležnim organima našla u bukvalno identičnoj situaciji – rukovodstvo KPZ pokrenulo je protiv nje disciplinski postupak i suspendovalo je.

Bilo očito da su taj disciplinski postupak i suspenzija zapravo šikaniranje i odmazda za to što je zatražila eksternu intervenciju nadležnih. I na njih su, bez odlaganja, reagovali Poverenik za informacije od javnog značaja, Zaštitnik građana i Agencija za borbu protiv korupcije i zatražili hitan sastanak sa ministrom pravde. Pamtim da se ministar u početku sastanka postavio kao da ga je prihvatio samo iz kurtoaznih razloga, nije se blagonaklono odnosio prema našoj intervenciji i argumentima, stojeći na stanovištu da će u disciplinskom postupku „nadležni uraditi svoj posao“. Ali saslušavši argumente promenio je stav. Posle sastanka ministar je zatražio od zamenika upravnika KPZ Niš da bez odlaganja stavi van snage odluku o suspenziji a Ministarstvo pravde je zatražilo da se utvrdi odgovornost za nezakonita postupanja u KPZ Niš. Prvi put nakon više godina izvršena je revizija poslovanja niške kazneno-popravne ustanove i nadležnim državnim organima dostavljen niz relevantnih dokaza o mnogobrojnim teškim nezakonitostima u KPZ Niš.

Valentina Krstić nastavila je da, po opštoj oceni uspešno, obavlja posao načelnice važne službe KPZ u Nišu. Uz to i da se kao članica Lokalnog antikorupcijskog foruma grada Niša afirmiše kao dosledan i beskompromisan borac protiv korupcije i zloupotreba.

Ta je doslednost dovela je do toga da je nedavno oštro reagovala na zapošljavanje ljudi u KPZ bez kriterijuma, odnosno po partijskim kriterijumima, kritikovala zbog toga rukovodioce i najavila da će povodom toga i drugih nezakonitosti opet obratiti nadležnima van ustanove.

Navodi zahteva za pokretanje disciplinskog postupka protiv nje i ovaj put više govore o povređenoj sujeti njenih pretpostavljenih („nedolično ponašanje prema rukovodiocu“ ili „iznošenje tvrdnji kojima se vređa ugled organa“ i sl.) i želji za odmazdom, nego o razlozima koji bi mogli opravdati vođenje postupka.

Ali sam disciplinski postupak i nije glavni problem, Valentina Krstić je (razgovarao sam sa njom) spremna da za svaku tvrdnju koju je iznela tokom postupka pruži dokaze. Međutim, budući da je neizvesno kada će biti u prilici da to učini, vrlo ozbiljan problem je njeno suspendovanje s posla uz upola manju platu. Suspenzija je proveren (kao npr. odavno u slučaju Aleksandra Obradovića iz Krušika i nedavno, policajke Katarine Petrović) perfidan način da se na duže, a neodređeno vreme direktno ugrozi egzistencija nepoćudnom. U konkretnom slučaju Valentine Krstić, uz zaista apsurdno obrazloženje da bi njeno prisustvo na poslu „ometalo vođenje disciplinskog postupka i štetilo interesu državnog organa“!?

Pre 10 godina, mediji su slučaju u KPZ Niš posvetili značajnu pažnju, a akciji „nezavisnih“ pružili važnu podršku. Tada je i bez zakona o uzbunjivačima i sa nezavisnim institucijama koje su tek bile u razvoju, uspešno zaštićen uzbunjivač i efektno potvrđen smisao uzbunjivanja. Danas imamo i Zakon o zaštiti uzbunjivača i Poverenika, Zaštitnika građana i Agenciju za sprečavanje korupcije koji raspolažu nemerljivo većim ovlašćenjima i kadrovskim, materijalnim i logističkim resursima nego pre deset godina. Ali na maltretman kom je na isti način, u istoj ustanovi izložen isti uzbunjivač nema nikakvih reakcija i on nije predmet iole ozbiljne pažnje ni nadležnih ni medija.

Taj, takav decenijski „rezultat“ je više nego ozbiljan razlog za zabrinutost. Ne samo uzbunjivača, već svih građana Srbije.

Peščanik.net, 14.07.2023.