U Muzeju moderne umetnosti u Njujorku počela je retrospektivna izložba Marine Abramović. Izloženo je oko 50 radova među kojima su instalacije, fotografije i video radovi.

Na izložbi Marine Abramović predstavljeno je nekoliko njenih najpoznatijih radova, a posetioci mogu i premijerno da vide njen novi performans The artist is present.

Marina Abramović se bavi performansom od ranih 70-ih u Beogradu, istražujući svoje fizičke i psihičke granice.

Na velikoj retrospektivi u MOMA izvešće najduži performans u svojoj karijeri, koji će trajati u kontinuitetu sedam sati dnevno tokom pet dana u nedelji, a deset sati petkom, kada je MOMA otvoren duže. Umetnica će se odmarati samo utorkom, kada je MoMA zatvoren, što znači da će performans trajati ukupno oko 700 sati. Ona nepomično sedi za stolom – od jutra pa sve do zatvaranja muzeja.

To je još jedan od radova kojim umetnica ispituje svoje mentalne i fizičke granice i snagu volje. Posetioci mogu i da sednu nasuprot 63-godišnje umetnice i posmatraju je koliko god žele.

Retrospektivu, koju je priredio Klaus Bizenbah, šef-kurator MOMA, prati Katalog o radu Marine Abramović u kome su eseji Klausa Bisenbaha, Artura C. Dantoa, Krisi Iles, Nensi Spektor i Jovane Stokić.

 
Peščanik.net, 16.03.2010.