Foto: Predrag Trokicić
Foto: Predrag Trokicić

„Ma mi smo NBA liga za sve njih“, arogantno je, ali ipak treperavim glasom u kojemu se dala naslutiti nesigurnost, hrvatski premijer odgovorio na optužbe opozicije, lijeve, desne, srednje… nakon objave sudske presude kojom je utvrđeno da mu je stranka funkcionirala kao zločinačko udruženje koje je ogromni novac isisavalo iz državnih firmi u vlastitu korist. A na čelu s tadašnjim šefom HDZ-a i premijerom Ivom Sanaderom. Inkriminirajuća presuda – prema kojoj je vladajuća stranka dužna državi vratiti više od 15 milijuna kuna što su nestale u bespućima višegodišnjeg HDZ-ova kriminala – u svakoj bi demokratskoj državi izazvala tektonski poremećaj, ali ne u Hrvatskoj, gdje je šef vlade i dalje okružen istim likovima koji su se i utamničenom bivšem premijeru vjerno vrzmali negdje u razini dupeta, te sudjelovali u ogromnoj krađi novca korištenog u privatne svrhe, ali i u cilju dobivanja novih izbora.

Osuđena mafijaška hobotnica ne donosi međutim nikakvu promjenu na čelnim mjestima partije i vlasti, iako barem nekolicina pripuza bivšeg premijera danas obnaša važne funkcije, jedan je čak i predsjednik parlamenta i visoko pozicioniran u vrhu partije. Pa kada premijer kaže kako „njegov“ HDZ nema veze s „onim“ HDZ-om, naravno da laže, jer je baš u njegovom mandatu bilo toliko ministara uhvaćenih u kriminalnim aferama da im se više ni broja ne zna. To kao dokaz da se ni ćud, a ni dlaka „NBA lige“ promijenila nije, ma koliko M. Jordan tvrdio suprotno. A onda mu je, upravo dok se blesavo neuvjerljivo trudio sa „svoga“ HDZ-a sastrugati ama baš svaki grijeh za enormnu pljačku države, razotkriveno i dodatno mračno lice države koju vodi, svjedočanstvo o radikalnom ništenju demokracije i ljudskih prava, ali i o posvemašnjem odsustvu suvereniteta u kojega se premijer i njegova klika, kao i prethodnici mu, zaklinju već milijun godina.

Okrutno premlaćivanje migranata palicama hrvatskih policajaca, tajno snimljeno na granici BiH, nije, naime, rezultat samostalne odluke ovdašnje vlade, nego neodvojivi dio vazalskog posluha evropskim institucijama koje su takozvane pushbackove, to jest neljudsko protjerivanje izbjeglica s hrvatske teritorije, ustanovile kao pravilo, pretvarajući „suverenu“ državu Hrvatsku u psa čuvara istočnih granica „Tvrđave Evrope“. Za te poslove Hrvatska dobiva milijunske iznose od EU, te se tako našla u šizofrenoj situaciji da se s jedne strane zaklinje u vladavinu demokracije i poštivanje ljudskih prava – koja svakako isključuju nasilje i policijsko iživljavanje na onima kojima Hrvatska služi samo kao prolaz prema evropskim državama – i s druge strane da upravo upotrebom sile i ponižavanjem sa svoje granice odbacuje taj „ološ“ koji bi imao zagaditi „evropske vrijednosti“ i „naš način života“.

Dakako, kada su snimke, nastale u sklopu istrage velikog međunarodnog novinarskog tima, na kojima je vidljivo batinanje i iživljavanje policajaca s fantomkama na migrantima na granici s Bosnom, objavljene u svjetskim medijima, i kada se više nije imalo kud nego priznati autentičnost brutalnosti, ministar policije, inače ordinarni lažov i jači hadezeov manipulant, priznao je da na snimci jesu hrvatski policajci, ali naravno odmetnuti od matrice. Te su eto na svoju ruku motkama, do krvi, tukli migrante. Ne, nije to nikako dio sistemskog čuvanja istočne evropske granice, niti je policiji kao razularenim hordama dopušteno svakovrsno iživljavanje na ionako oštećenim nevoljnicima – tako nekako glasi laž ministra policije iz „NBA lige“, čiji navalni igrač s prezirom odbacuje svaki zahtjev za ostavkom svoga ministra.

Iako okrutni pushbackovi kao hrvatska praksa traju već pet godina, upravo koliko i mandat sadašnje vlasti; samo u zadnje dvije godine zabilježeno ih je skoro 30 tisuća, a brutalno zlostavljanje nipošto ne provode samo maskirane grupe, nego uniformirani policajci tjeraju recimo izbjeglice da viču ustaški pozdrav „Za dom spremni“, potom ih premlaćuju, zatvaraju i izgladnjuju, a obrasci iz tisuća prikupljenih svjedočenja migranata upućuju da je riječ o sistemskom nasilju. No unatoč ogromnom broju slučajeva teških kaznenih djela i kršenja ljudskih prava niti jedan počinitelj unazad pet godina nije sankcioniran. Osim ovih nekoliko policajaca sa zadnje skaredne snimke koja je obišla svijet, a koji će navodno biti kažnjeni. To, ako bismo vjerovali ministru policije države koja je inače potpisnica konvencije koja zabranjuje takve postupke.

I tu je negdje srž cinizma i hrvatske vlasti i evropskih institucija, to jest – čuvat ćemo ljudska prava tako da ubijamo boga u ljudima, „drukčijima“, druge vjere i nacije. A kako je riječ o politici koja je ilegalna po hrvatskim i evropskim zakonima, onda se logično koriste grupe Men in black, odnosno dijelovi policije koji će bez službenih oznaka batinati migrante, onako kako su ovdašnji režimi 90-tih regrutirali kriminalce i ubojice, takozvane paravojne formacije, u svrhu ratnih zločina i etničkog čišćenja. Kako bi se prikrio sistemski zločin. Uglavnom, nekadašnje carske sluge, okrutni čuvari habzburškog imperija, danas su čuvari utvrde Evrope. Hrvati, to jest.

Mladina, 22.10.2021.

Peščanik.net, 23.10.2021.