Dizajn Slaviša Savić
Dizajn Slaviša Savić

Dana 3. i 6. aprila 2015. godine, nepoznate osobe postavile su na sajt Peščanika dva teksta, jedan potpisan inicijalima N.P., a drugi imenima naših saradnika Marka Milanovća i Miljane Radivojević. Te tekstove (Čovek “čvrste ruke” pod istragom? i Ko je Saša Mirković?) nije napisao nijedan autor Peščanika, njihovo objavljivanje nisu odobrile urednice Svetlana Vuković i Svetlana Lukić, niti su ih na sajt postavili webmaster ili sistem administrator Peščanika.

Tekst Ko je Saša Mirković? pojavio se i na sajtu lista Danas, takođe bez znanja urednika i webmastera, uz napomenu da je prenet sa sajta Peščanika.

Na preporuku svog pravnog tima, urednice Peščanika podnele su Odeljenju za visokotehnološki kriminal MUP-a i Višeg javnog tužilaštva krivičnu prijavu protiv N.N. lica zbog neovlašćenog upada u sajt, falsifikovanja sadržaja i lažnog predstavljanja.

Od juna 2014. godine kada smo objavili seriju tekstova u kojima su analizirane doktorske disertacije visokih državnih funkcionera, pa do najnovijeg menjanja sadržaja sajta, Peščanik je pod stalnim napadima koji su u dva slučaja rezultirali izmenom sadržaja; u avgustu 2014. izmenjena je naslovna strana sajta i postavljeni tekstovi pod naslovom “stop lažima”, u novembru 2014. izbrisana su tri teksta o spornim doktorskim disertacijama (kao i njihovi prevodi na engleski jezik).

Peščanik je Odeljenju za visoko-tehološki kriminal MUP-a do sada dva puta dostavljao sve tražene podatke; prvi put kada je sajt rušen neposredno po objavljivanju tekstova o doktorskim disertacijama (jun 2014), a prilikom drugog odlaska u policiju (septembar 2014) dostavili smo IP adresu iz Beograda sa koje je izvršen jedan od napada na sajt i izmenjen njegov sadržaj. Međutim, do danas nismo dobili nikakve informacije o rezultatima istrage. Iz drugih medija smo saznali da je najviši policijski službenik zadužen za borbu protiv sajber-kriminala “uvidom po internet-forumima i komentarisanjem o bezbednosti tog servera (utvrdio) da se radi o nebezbednom serveru, te je urednicima ’Peščanika’ i administratoru savetovano da prezentaciju prebace na zaštićeniji server”.

Od policije ne očekujemo savete bazirane na komentarima po internet-forumima, nego ozbiljnu istragu koja se, naravno, može završiti i neuspešno. Najmanje što očekujemo je da o bilo kakvom ishodu budemo obavešteni.

Peščanik.net, 07.04.2015.